НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

66. Яви се кандидат за женитба

Весела Несторова ТОМ 24
Алтернативен линк

66. Яви се кандидат за женитба


Триизмерност в нашия вътрешен живот бе новото състояние, в което ни въвеждаше Учителят, за да заживеем своя истински живот и излезем от сенките на живота. А каква студена сянка ме чакаше по това време, ако Учителят не ми бе подал ръка! Един земен дух се бореше да ме завладее и стане господар на живота ми.


"Ако се ожениш за него, ще живееш в сянката на хълма. Сега той много ти обещава, ласкае те. Един богат търговец не бива да залага целия си капитал - той може много да спечели, но може и много да загуби - рисковете са големи. Ако не си сигурна в печалбата, не залагай целия си капитал. В брака се явяват две противоположни течения - едно положително и едно отрицателно - отблъсквателно. По силата на едното, ако човек се зароби на по-слабия, който иска да има надмощие, той погубва смисъла на живота си и себе си; а под силата на другото е осъден да остане самотен. Не обещавай много, после да не можеш да дадеш всичко и да те обвинява. Сега е време на ликвидация. Баща напуща семейството и отива да служи на други, защото им дължи. Всичко да сторим, за да не идваме след 30-40 години в същото положение чрез ново прераждане, в което сме сега.


В духовния живот човек трябва да е силен. В него има големи трудности и изпитания. Трябва човек всичко върху и чрез себе си да изпита, за да има истинско знание за живота, тогава да учи другите. Първо трябва да повдигнеш себе си, тогава да сториш същото за другите."


В.К.. На с. 65 вие споменавате за един земен дух. Кой е този земен дух? Да се даде случката, защото е неразбираема за читателя, да се даде действащото лице и развръзката. Весела: Да. Земният дух, който споменавам, аз не му споменах името, той беше един фабрикант на кожи в град Ловеч, където работех между 1932 и 1937 години на пансиона. Той ме преследваше и искаше да се ожени за мен, но аз му отказах. Тогава той много се озлоби и ми се закани да ме убие. И когато аз отидох при Учителя, в 1937 година, като се върнах от Ловеч, и му казах, Учителят ми каза: "Той няма да те убие, защото е страхлив." А той, Учителят, ми каза, че ако се оженя за него ще живея в сянката на хълма, а сега той много те убеждава и те ласкае. Един богат търговец не бива да залага целия си капитал, той може много да спечели, но може и много да загуби. Рискове са големи. В.К.: Как се казваше той? Весела: Иван Дончев. От Ловеч. В.К.: Така. Добре. Сега. Това е цитат от вашият дневник, понеже виждаме кавички, от вашия дневник. Весела: Да. В.К.: Това е, което има. Весела: Да.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ