НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

6. ИСТОРИЯТА СЕ ПОВТАРЯ

ТОМ 20
Алтернативен линк

6. ИСТОРИЯТА СЕ ПОВТАРЯ

(В. «Алфа», г. I, бр. 1, 16.IV.1924 г., стр. 3)

Преди 25 години -тогаз, когато социализмът беше  само слаб зефир, който едва-едва разклащаше умовете в страната ни, а на  всеки социалист се гледаше като на обществен разрушител - духовенството,  в лицето на тогавашния старозагорски владика, пое борбата срещу  социализма с книжката «Опасност от социализма», написана от някой си  Комб. Книжката бе отпечатана в хиляди екземпляри и се пусна безплатно.  Пълна с ругатни и извъртания по адрес на социалистите, наричани  «безбожници и разрушители на ред, семейство и държава», тя наводни  страната...

Помня го като да бе вчера - един лидер на  социалистическата партия в едно публично събрание заяви приблизително  следното: «Другари, ний дължим голяма благодарност на духовенството. То  се е заело да разпространява социализма». Книжката «Опасност от  социализма» я раздава безплатно по градища и села... Книжката ще  проникне и там, гдето нямаме достъп. Те ще занесат благата вест за  равенство и солидарност, а ний после ще отидем и ще им обясним за нашето  «безбожие»... »

Години минаха оттогаз. Целият свят се запя от  социалистическата вълна, в една или друга насока. И никакви прегради не  устояха на триумфалното шествие на социализма, който въпреки всичко си  извоюва право на гражданственост, като накара всичките страни да приемат  в своите законодателства минималната му програма. А днес в обществения  живот няма по-добър коректив от коректива на социалистическата минимална  програма от първия интернационал. Следователно въпреки подпушванията  срещу социализма, последният се наложи.

Тъй и днес - поело се е и пропагандирането на  окултното учение, което погрешно или умишлено го наричат «Дъновизъм».  Много от вестниците, начело с «Духовна култура», напоследък се занимават  с окултистите, на които прикачват най-грозни епитети... Няма защо да се  безпокоят окултистите, а напротив -трябва да се благодарят. Трябва да  благодарят, по подобие на някогашните социалисти. Гоненията върху тях са  пропаганда на учението им, защото - ще си послужа със стихотворението:

«Клеветници, кат те бедят,
Спомни си тези редове -
Оси - зурли си не хабят
За лоши, гнили плодове»

- и защото срещу изслушването на едната страна,  човекът на логиката ще поиска да чуе и другите. Тогаз окултистите ще се  явят там, за да обяснят. Този е пътят на идеите. Спомнете си за Гапилей,  Коперник и пр.

Днес се отваря широк път на окултизма, когото по  всички линии са се запретнали да спъват, а ще го спънат толкоз, колкото  спънаха някога си социализма.

Гоненията против първите християни бяха причина, за да възтържествува християнството над езичеството.

Гоненията против социалистите бяха причина днес социализмът да шес-твува из целия свят.

Гоненията против окултистите ще бъдат пропаганда на окултното учение във всичките му прояви.

Такава е историята.

«Не се гаси туй, що не гасне!»

Свободомислящ


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ