НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

X. ДУХЪТ НА ИСТИНАТА В ЖИВОТА, ДУХЪТ НА ЗАБЛУЖДЕНИЕТО В СВЕТА

ВЕРГИЛИЙ КРЪСТЕВ ТОМ 15
Алтернативен линк

X. ДУХЪТ НА ИСТИНАТА В ЖИВОТА,


ДУХЪТ НА ЗАБЛУЖДЕНИЕТО В СВЕТА


1. В 1-то послание, глава 4 на апостол Йоана говори, че с явяването на Духа Христов веднага се явил и Духът на Антихриста, като указва по какво се познават и кои са онези, които го изповядват. Едните изповядват Христа, а другите Антихриста.

2. Апостол Павел в своите послания говори именно за това - за Духът Христов и Духът на Антихриста. Духът Христов - вчера, днес и утре е един и същий. А Духът на Антихриста също върви редом с него. Единият без другият - не могат. Този закон върви през вековете.

3. В отварянето на всички окултни Школи на Земята първият въпрос, които трябва да се разреши е този да се признае съществуването в света и в живота на тези два великана - на Духът Христов и Духът на Антихриста.

4. Учителят Дънов още във II год. на Общия окултен клас в I школна лекция на ООК от 6.X. 1922 г. от 7.30 ч. до 9 часа вечерта в Стара София изнася своята лекция, която после е дешифрирана и отпечатана със заглавието „Положителни и отрицателни сили в природата". Зло и добро в живота. Светлина и тъмнина в света. И така разрешава тези въпроси със знанието и Светлината на Словото си, което е Слово на Бога. Намерете я и си я прочетете. А сега ще ви представя от нея някои основни положения за поучение:

5. Положителните сили в природата разрушават, а отрицателните сили градят. Важното е човек да преминава от единия полюс в другия на тия действуващи сили. По качество те са еднакви, те са полезни за самата природа вън от човека и вътре в човека. Но е необходимо различаването им и познание за тях, че те съществуват.

6. Доброто и злото в света. Доброто в света, то е една отрицателна сила - то гради. Добрите хора са най-слабите в света.

Злото в света е една потреба, то е толкова потребно, колкото и злото. Туй го запомнете. Онези, които провеждат злото са една канализация в света, през която преминава цялата нечистотия, чрез злите хора. Те са необходими.

7. Злото не трябва да се изкоренява. Злото трябва да се ограничава. На 100 души добри хора са потребни 10 лоши. Ако ги няма в едно общество, то трябва да се намерят и да се докарат, за да бъдат канализация, за да премине през тях всичката нечистотия, мръсотия, която преминава през човека - като нечисти мисли, покварени чувства, злодеяния.

8. Окултен закон е: Доброто в света иде чрез добрите хора, пък злото в света си отива чрез злите хора. Затова в едно духовно общество трябва да има врати, през които да изтича това зло, иначе ще се задушат. Трябва да има канализация, през която да се оттича цялата човешка нечистотия изхвърлена от човека. Това става чрез злите хора, те са канализацията.

9. Ако злото се умъртви във физическия свят, то ще се прояви в човека. Когато нашите врагове измрат на физическото поле, те влизат в нас. Ще ги търсите или отвънка или отвътре. Враговете са умрели отвънка, но са дошли отвътре. Ученикът в една окултна школа трябва да разбира тези основни закони и да се справя с тях, трябва да се поляризира - да преминава от единия в другия полюс. Затова му е необходимо знание. А то е дадено в Словото на Учителя Дънов.

10. Онзи, който критикува тези закони, той става канал и всички нечистотии ще минат през него. Злото е една потребност вътре в света. Няма да критикувате ония постановки, които Бог е турил в света. Най-първо трябва да обичате лошите хора, защото чрез тях трябва да излизат нечистотиите навънка, за да дойдат добрите хора. И когато е казвал Христос „Любете враговете си", той е подразбирал този велик вътрешен закон. Тези лошите хора са най-потребни в нашето развитие. Човек ако няма врагове, не може да расте. Основен окултен закон. Такъв хубав пример има в „Изгревът" том III, стр. 58-59 с N 44. Точно и ясно е отбелязано всичко.

11. Най-доброто съотношение е на 100 човека - 75 човека са лоши хора, а 25 човека са добри. При това съотношение най-добре расте дървото на живота. На дървото трябват корени и стъбло. Това са тези 75 лоши човека. Това съотношение трябва да се спазва, за да могат да се спогаждат. И да расте дървото на живота.

12. Методът, който трябва да се приложи от окултния ученик е в знанието, което има за тези два закона - на злото и доброто. Ето защо мисълта е една голяма сила. Мислете за доброто, свързвайте се с доброто и с неговите вибрации и така ще се освободите от злото. Мисълта е сила - за разрушение и за градеж. Чрез нея можете да се поляризирате и да преминете от единия полюс в другия. Затова е дадена формулата „Прави мисли, прави чувства и прави постъпки." Това е методът на Бялото Братство.

13. Светлината и тъмнината - това са също две сили, които са необходимив света. Светлината - стимулира човека към деятелност, знание и мъдрост. Тъмнината го ограничава, същевременно му дава един процес да си почине, да навакса загубените сили. И светлината, и тъмнината са сили потребни за живот на човека. Не може без нито една. И двете се редуват.

14. Всеки онзи, който се бори със злото ще стане канал за злото. А всеки, които иска да поддържа доброто, ще стане една врата за движение на доброто. И тогава всеки ще знае своето си място. Или си в тези 75% на злите хора или пък ще бъдеш в онези 25% на добрите хора. Но важното е всеки да изпълни волята на Бога, независимо къде и на кое място си поставен. Само онзи, който прилага волята на Бога ще може да получи добра и отлична оценка за мястото, което заема при едните или при другите. Не е важно мястото, което заемате, дали е при добрите или при злите, по важното е да се изпълни волята на Бога. А в окултната Школа на Изгрева, Мировият Учител управлява и добрите и злите! И Бялата и Черната ложа!

Кой е Мировият Учител виж „Изгревът" том I стр.642-643.

15. Там, където е Всемировият Учител на Вселената - Беинса Дуно - там е Словото на Бога.

Там, където е Словото на Бога - там е Школата на Всемирното Велико Бяло Братство.

Там, където е Школата, там е „Изгревът на Бялото Братство, пее и свири, учи и живее".

Там, където е Изгревът - там присъствува Бялата и Черната Ложа.

Там, където е Бялата Ложа - там присъствува Учителят на Бялата Ложа. Виж „Изгревът" том I стр.641-642.

Там, където е Черната Ложа - там е Учителят на Черната Ложа.

Всеки Учител на Изгрева има свои ученици, а те се познават и различават по делата.Проверявайте делата им. Ще ги разпознаете.

А Мировият Учител упрявлява Бялата и Черната Ложи, управлява Битието и Небитието чрез Духът Христов. Негова рожба е „Изгревът".

А Всемировият Учител на Вселената Беинса Дуно, в когото е Божествения Дух, в когото е Христовия Дух, в когото е Господния Дух, управлява все и вся, чрез силата на своето Слово, което е Слово на Живия Бог. Амин! Виж „Изгревът" том I стр. 644-646.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ