НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

IX. НА КОГО СА НУЖНИ МОЛИТВЕНИ ДОМОВЕ И САЛОНИ?

ВЕРГИЛИЙ КРЪСТЕВ ТОМ 15
Алтернативен линк

IX. НА КОГО СА НУЖНИ МОЛИТВЕНИ ДОМОВЕ И САЛОНИ?


1. Този въпрос е разрешен от Учителя Дънов в неговите последни слова „Работете на малки хармонични групи". Защо на малки? И защо хармонични? Само така може да се работи със Словото на Учителя, с песните му. Защо ли? Братя и сестри в Единомислие може да има само в Един и Същи Дух. Духът идва. когато има чистота и хармония. („Изгревът" том I, стр. 103-108,654-657; том V, стр. 670-672; том XIII, стр. 887).


2. Изучаването на Словото е строго лично и индивидуално. Когато някои чете Словото на Учителя на глас, аз не чувам Словото на Учителя, а чувам гласа му, вибрациите на неговата личност и индивидуалност. Така Словото на Учителя го няма. И ето защо на мен не ми трябва да ми четат, когато аз мога сам да чета. Този метод на четене на беседи пред слушатели, които не слушат и заспиват ще отпадне. Ще дойде друга форма - на личното изучаване и обучение. Те са дадени в Словото на Учителя и в опитностите на учениците в „Изгревът".


3. Контактът на душите по всяко време ще се осъществява по различен начин. Традициите на Школата са дадени и са удачни за такъв психически обмен. Но обменът става като между два скачени съдове, между две дроби с еднакъв знаменател, за съзнания, които имат открита валенция помежду си към Словото на Учителя. Иначе, не. Не е възможно.Духовният обмен и важен.


4. На мен не ми е нужен молитвен дом - аз имам молитвена стая в която живея и спя. Такива ми са условията и възможностите. Не ми трябва салон. Ако на моята програма и е необходим салон - то той се наема, закупува се за 4-6 часа и се провежда концерта. Духът, който движи програмата създава аура за него.


5. Има едно изказване на Учителя, че когато българското общество оцени Учението Му, ще предоставят на последователите му много салони, но сега просто няма кои да влезне в тях. Ето това е проблема и това е разрешението. Няма кой да влезе. Няма ги. Те идват, отклоняват ги и те изчезват в Небитието. Тук никой не остава. Остават само верните по дух - от Бялата ложа. Остават по заповед на Господаря, онези от Черната ложа. (Виж „Изгревът", том I, стр. 616-617; 617-618).


6. Аз заварих мнозина последователи на Учението, които упрекваха комунистите, че са разрушили салона на Изгрева. Срещнах и онези по-възрастните, които упрекваха предишната власт от 1922 - 1944 г, че също е преследвала Братството. Значи Силите на Разрушението са присъствували от 1900 -1922, от 1922-1944 и от 1944 -1990 г. Винаги присъствуват. Всяко време си идва с хората, с условията и възможностите. Хората носят условията и възможностите. Различните поколения носят различни условия. Няма равенство между поколенията. Само Христовият Дух е един и същ от Словото на Учителя, за хора време и пространство.


7. Има постановки на Учителя за всичко. Това е напечатано. Но обикновено на онези, които не изнася това, казват така: „Да, това и Учителя го е казал преди 100 год. Това се е отнасяло за тогава. А сега времената са други". Ето това е най- голямата лъжа и най-голямото невежество. Христос вчера, днес и утре е един и същии. Христовият Дух, който бе в Учителя Дънов е същият за вчера, днес и утре. И онова, което е казал Христовият Дух важи за вчера, днес и утре!!! Казано е чрез Словото му.

Ако някои това не приема, значи не приема Словото на Учителя Дънов. Това е!

8. За доказателство ще приведем и ще цитираме от VII серия, лекция 19 „И пишеше на земята" от 25.02.1922 г., гр. София от стр. 8-9, пасажите, с които се обяснява и доказва всичко изнесено до тук, че е вярно и истинно.


„Някои казват, че Бялото Братство е в България. Голяма чест е направило то на България, ако мислите, че то е тук. Всемирното Бяло Братство не може да избере един такъв малък народ за свое седалище. То не е избрало нито Англия, нито Франция, нито Германия, нито Русия, другаде си има свое седалище. Единственото нещо, което сега съществува в света, то е Всемирното Бяло Братство. Всички други хора: писатели, свещеници, проповедници, философи, всички те са служители на Бялото Братство. И културата, правдивостта в света се подтикват все от тяхната мощна сила, от техния мощен дух. Когато Христос дойде на земята, тия велики Бели Братя, изпратиха от небето един полк ангели, служители техни, да пеят. След тях дойдоха тия трима мъдреци, адепти от изток, да се поклонят на Христа. И те бяха техни служители. И някои казват: Бялото Братство в България не вирее. Българите трябва да знаят, че свободата им е дадена от Бялото Братство. И ако съгрешат, Белите Братя ще се разправят с тях. Няма народ, с който те да не могат да се разправят. Нека запомнят това нещо всички! Това трябва да се отпечати в умовете ви. Бялото Братство не е нещо видимо, то не е секта, не е църква, то е нещо живо, извън тези покварени условия, в които живеят хората. Тъй както живеят хората сега, това, което имаме, това не е братство.


В една от миналите си беседи аз определих: брат е онзи, който от излизането си от Бога до връщането си при Бога, през всичките съществувания ти е бил брат. Брат ти е този, който през всичките условия на живота си е бил готов да се жертвува за тебе. Брат е този, който те е обичал, както себе си. И всичко това го прави не по насилие, но с великото съзнание на онзи Божествен Дух, който живее в душата му. И ако всинца имате такъв идеал, вие само тогава ще бъдете ученици и служители на това велико Всемирно Братство.


Сега, някои казват: ние можем да ви изпъдим от България! Ако е въпрос за изпъждане, питам: Кого ще изпъдите! Тази земя не е българска, тя е на Господа. Земята на англичаните не е английска, тя е на Господа; под наем, под аренда е дадена тя."



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ