НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

5. ФИНАЛНИЯТ АКОРД

ТОМ 8
Алтернативен линк


5. ФИНАЛНИЯТ АКОРД


През 1972 г. брат Филип Стоицев беше събрал  оркестър и солисти и бяха направени записи в домът на брат Игнат  Котаров. Единствено след Кирил Икономов брат Стоицев беше разработил и  аранжирал песни от Учителя и то много добре, в духът на Учителя. Аз  записах песните "Шуми" и "Обетована земя".

След заминаването на Учителя братята и сестрите  се скараха кой да води бащина дружина. Така дойде по естествен път  процеса 1957/58 г. Изгревът бе разтурен. А защо? Има си причини за това.  Нали говорим за хармония, която трябва да търсим чрез Словото на  Учителя? Нали споменахме в случаи на дисхармония за онези, които не  вървят по пътя на Словото на Учителя? А Изгревът бе разтурен чрез  дисхармонията. А тази сила е голяма в природата и във всяко общество, в  което влезне. Изгревяни се разделиха на три групи, където се събираха да  четат беседи от Учителя. Канеха ме да пея. Тогава и на трите групи  заявих, че на групи не мога да пея, но ще пея само тогава, когато ще пея  в салон за цялото братство. Това се изпълни чак през пролетта на 1990  г. Тогава бе направено честване в "Дома на юристите" за д-р Георги  Миркович и аз се явих и пях с оркестъра съставен от д-р Филип Стоицев.  Последният използваше същите оркестранти от инструменталния състав на  юристите, както и наши от Изгрева, като на външните се заплащаше, а те  симпатизираха на Учителя.

Бяха изнесени още няколко концерта в същия салон,  в които концерти винаги бях призоваван от брат Филип да участвам с една  или две братски песни.

Той ползваше също и малкото салонче на Изгрева  (бивш клуб на Партията), който ползвахме за събрания, четене на беседи,  пеене на песни, четене на молитви и изнасяне на малки концерти, в които  рядко отсъствах.

Един ден смелия брат Филип Стоицев ни заведе в  Железничарската поликлиника при Централната софийска гара, където той е  работил като зъболекар преди да се пенсионира. В концерта от братски  песни, който изнесохме там, участвахме: Добринка Ставрева, втория й  съпруг Иван Такев - тенор; аз, Тодор Маринчевски и Лазар Опев с неговата  чудесна песен, композирана от него без да е имал музикално образование:  заглавието на песента му беше "Мащерко".

Последното ми участие под палката на маестро  Филип Стоицев беше в Камерната зала "България", където пях песента от  Учителя "Давай, давай". С тази песен завърших моите участия в концертите  - бях вече на 77 години!

Беше ли дошло времето на хармонията в нашите  братски среди? Това ще кажете вие. Но за мен тези опитности, които  разказах бяха живот на едно поколение и този живот е и горе в Невидимия  свят и долу на земята. Когато се събере живота на онези, които са горе с  живота на онези, които са долу, ще се завърти колелото на общата  хармония. Къде се намира тя? Ще я намерите в песента "Братство,  единство". А като спомен от братския живот на Изгрева и на Рила с  Учителя останаха снимките, които ни връщат назад във времето на Школата  на Учителя.

сопрано баритон чело

контрабасист



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ