НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

4. ПЪТЯТ НА МУЗИКАНТА

ТОМ 8
Алтернативен линк


4. ПЪТЯТ НА МУЗИКАНТА


Напуснах Русенската опера след неколкократни  недоразумения с директора на операта относно оперния репертоар. Той  искаше да играя и в оперета, която тогава ненавиждах, защото бях  ангажиран като оперен артист и не исках да ставам оперетен. След като  той не отстъпваше, аз си подадох оставката и се прибрах в София. В  Софийската опера нямаше място за бари-тон и известно време изчаквах. Бях  много упорит. В Русе остана колегата ми Кирил Кръстев, който  изнемогваше да пее баритоновия репертоар. Пращаха пратеници да ме молят  да се върна в Русе като ми казваха, че ще бъда удовлетворен, но един път  напуснал, гордостта или ината в мен не ми позволиха да се върна  обратно. Много месеци моето място там беше вакантно. С удоволствие  разбрах по-късно, че най-после там са назначили моя добър колега Асен  Селимски.

През това време професор Георги Димитров ме  покани на работа при него в Консерваторията в София, където се срещнах с  мои стари познати от Изгрева от преди години в дома на сестра Ирина  Кьосева. Това бяха: Владко Аврамов, Леон Суруджон, Арсени Лечев,  Парашкев Хаджиев, които бяха вече станали известни професори. Не помня  за какво се бяха точно събрали тогава у с. Ирина Кисьова и аз сред тях,  но си спомням, че тогава бях научил една песен на големия американски  баритон Нелсон Еди от филма "Пролетна песен". Песента се наричаше "Ще  помниш ли" (Уил ю ремембър) от Ромберг. Изпях песента, а реакция нямаше.  А с тази песен аз съм участвал в много концерти и с успех. Почувствах  се неловко и ги помолих да изпея още веднъж песента (разбира се в  оригинал на английски). Но тоя път си припомних думите на Учителя, че  трябва да се пее образно. В песента се говореше за красив месец май, за  уханието на цветята и любовна изповед. Следваха бурни аплодисменти и  прегръдки. Научих си урока от Учителя как трябва да се пее песента.

След завръщането ми от Русе в София имах свободно  време, въпреки че бях организирал една малка вокална група към  Концертна дирекция за концерти из България.

С брат Филип Стоицев събрахме певци и певици от  Изгрева и организирахме концерт в Пловдив. Като казвам организирахме,  разбирайте, че Филип Стоицев организира концерта от песни на Учителя в  Пловдив, където баща му и той бяха известни. Концертът бе проведен в  салон "Кудоглу", който се намираше на мястото, на което сега е построена  Новата пощенска палата на Пловдив. Сега си спомням, че това е било  преди големия провал 1957-58 г. на Изгрева. Концертът беше разгласен с  афиши и програма и добре посетен. Мисля, че сме имали успех с братските  песни.

Ето ви и текста на поканата:

Поканвате се да посетите

КОНЦЕРТА
на Струнния оркестър на самодейци от София

първа цигулка

цигулка

виола

1. Д-р Филип Стоицев

2. Ана Кръстева

3. Елисавета Арнаудова

4. Емилия Михайловска 4. Тодор Маринчевски 6. Д-р Делев 7

който ще се състои на 26.декември - неделя, точно  в 11 ч. пр. обед в салона на Централния агитпункт (Диспансера). В  програмата класическа музика и народни песни

Вход свободен за всички поканени



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ