НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

34. ЧИСТЕНЕ

ТОМ 8
Алтернативен линк


34. ЧИСТЕНЕ

В Школата на Учителя всеки ученик минаваше през  различни фази на своето развитие. Това е най-добре дадено в Съборните  беседи през 1927 г. в "Пътя на ученика". Тези фази са: живота на  старозаветния човек, на новозаветния, на праведния и на ученика. Това са  четири категории съзнания: на подсъзнанието, съзнанието, самосъзнанието  и свръхсъзнанието. Но практически нещата в Школата на Учителя  изглеждаха другояче, защото всеки един от нас преминаваше през различни  фази по различно време и в различна възраст. Ето аз понякога отивах  потисната, подпушена, със замъглено съзнание, с което не можех да се  справя. Отивам при Учителя и Му се оплаквам, че съм нито жива, нито  умряла. Той ме изслуша и ми казва: "Сестра, трябва да почнете с процеса  на чистенето. Чистене трябва в мислите, чувствата и действията. Вие  всички сте натоварени с нечистотии поради вашите погрешки и отклонения  от Школата.

Всяка погрешка е отрова, която влиза в кръвта. Не  е лесно да се измие и изхвърли навън. Всяка погрешка носи една зараза,  едно гниене в себе си.

Докато държиш отрицателна мисъл в ума си тя носи  гниене. Докато държиш в себе си гниеща материя, човек не може да мисли.  Тази материя в тебе ферментира, образува гниене в душата ти, която ще  спре всяка твоя мисъл, всяко благородно чувство и ще парализира волята  ти.

Страданията, които ти нанасят другите е също  въпрос, който трябва да се разреши. Тук въпроса не се състои само в това  да простиш на другите. Ако не простиш, те печелят. Но трябва да простиш  за себе си. Ако не простиш, ти спъваш своето развитие, образуваш гниене  в себе си. Ще простиш на другите заради себе си, заради твоят мир.

Мисълта за погрешките ще изхвърлите навън.  Изхвърлете всички тия дрипи навън. Може да се живее и без грях. Всяко  нещо, което те измъчва ще го туриш настрана.

У Бога прощаването е закон. Бог всякога прощава.  Той никога не държи нещо нечисто в себе си. Красивото в Бога е, че Той  държи само доброто, което правим, а не помни злото. Като отидеш при  Бога, той не говори за твоите прегрешения. Лошата страна на  непрощаването се състои в това, че ние създаваме пакост не толкова на  другите, колкото на възвишеното, благородното, Божественото в нас. Всеки  човек, който не прощава ще се обърне на отровна бактерия. Ако дълго  време задържате прегрешенията на другите към вас и не прощавате,  непременно ще се превърнете на една киселина. Ще настъпи у вас разлагане  и ще почнете да ставате недоволни духом. Само Любовта прощава, само  Любовта може да забрави, само тази велика сила е в състояние да те  пречисти.

Кажи си: "Господи, бъди ми светилник на нозете и виделина в пътеките, бъди ми предна и задна стража в моя път!"

След като Учителят ми диктува всичко това, каза:  "Вече не може да се оправдаваш, че не знаеш и че нямаш методи как да  чистиш съзнанието си от нечистотиите, които се полепват по него".

Аз кимнах с глава, целунах десницата Му и тихо,  тихо се отдалечих. Пред мен стоеше обикновения човешки път на една душа,  облякла се в плът и дошла на земята да учи своите уроци.




, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ