НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

22. Християнка Атанасова Иванова - Таня

ТОМ 24
Алтернативен линк

22. Християнка Атанасова Иванова - Таня


Християнка Иванова е родена на 7 септември 1927 г. в Свищов. Завършва реалната гимназия в града през 1944-45 г, а в последствие завършва Държавния Библиотекарски Институт в София.


По време на следването си е посещавала многократно Изгрева и е поддържала връзки с брат Боян Боев


Първоначално работи в библиотеката при Стопанска Академия "Димитър А. Ценов" - Свищов. Баща и Атанас Иванов е бил уредник на фондовете на първата обществена библиотека в България към читалището в Свищов. Съставил е изчерпателна библиография за свищовски автори през първото столетието на библиотеката 1856-1956 г. Той е приел в същата библиотека дарените от Лазар Караламбов беседи на Учителя когато последния се е изселвал в Силистра.


От тригодишна възраст Християнка има спомени за домът на д-р Халачев, къщата и двора, беседката в него. Винаги е присъствала на молитвените събрания на братството в дома на Саръбееви.. Още от много малка майка и я завежда на Изгрева и след беседа тя целува ръка на Учителя а той я благославя.


На празниците на братството - пролетното равноденствие, Петровден, есенното равноденствие или годишнината от заминаването на Учителя и при гостуване на приятели от други места се е изпълнява наряд сутрин в 5 часа с прочитане на беседа, изпяване на песни и се казват формули. Следобед отново в 5 часа се изпълнява същия наряд без беседата и се прави тържествена вечеря с плодове и лека храна.


Първото и посещение на Рила е през 1949 година. В Свищов на молитвените събрания си спомня присъствието на Слави Гюдеров, понякога довеждал съпругата си Руска и дъщерите си Денка и Васка. Сред присъстващите били и Възкресен Анастасов и Славка Мънзова. Виждала е Симеон Иванов, търговец на платове, който идвал с жена си.


Християнка участва в братския живот като проучва и прилага словото на Учителя, играе Паневритмия в София и на Рила. Бидейки професионален библиотекар Християнка успява да окомплектова братската библиотека в Свищов с пълното течение беседите на Учителя.


Част от тези беседи са дошли от дома на Иван и Санка Саръбееви, друга част от Славка Халачева при нейното заминаване в София, трета част от Денчо Денев след смъртта му в Свищов. Племеничката на Виржиния Станчева също предава беседите на леля си Виржиния на съхранение при Христянка. Някои от беседите извървяват дълъг път преди да стигнат в братската библиотека в Свищов. Така например при заминаването на Невянка Богданова от този свят, нейните беседи попадат на Изгрева в други ръце, но Християнка ги изкупува с лични средства от книжаря бай Васил.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ