НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

РАЗОЧАРОВАНИЯТ

ТОМ 20
Алтернативен линк

РАЗОЧАРОВАНИЯТ


При Учителя отишъл един младеж и започнал да му говори така:

-   Разочорован съм. Обичах една мома, тъй много мечтаех за нея, смятах я  за най-идеалното същество, а тя ме заряза и предпочете други, който е  далеч по-долен от мене. Имах приятели, на които помагах, но и те, като  обеднях, ме оставиха. Светът ми се вижда безсмислен, какво да правя?

-   Нещата в човешкия свят стават по две причини: от знание и от незна-  ние. Когато произлизат от незнание, тогава иде разочарованието. Помни,  че природата е разумна. Тя във всеки човек влага само тия идеали, които  той може да изпълни. Къде е погрешката на човека? Че той тръгва да търси  и иска другите хора да бъдат според неговия идеал, а това е невъзможно. И те самите имат свои собствени разбирания и стремежи. Ти ако искаш да бъдеш разумен и щастлив, ти ще обичаш тъй, както ти е идеалът, при всички условия, верен приятел на своите приятели.

- Ами като съм слаб и не мога?

-  Ами ако ти се мислиш за слаб и не можеш да изпълниш ония идеали, които са твои, за  хубавото, за верността, за любовта, отгде накъде искаш дру- гите,  чуждите хора да наредят и променят живота си според тях? Право ли е  това? И ако ти в своя собствен живот не можеш намери смисъла, как ще ви-  диш смисъла в света?

Момъкът си навел главата, зачервен.

-  Разбрах, Учителю! - И като му му целунал ръка, излязал дълбоко замислен.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ