НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

10. ЗОДИАКАЛНОТО СЪЗВЕЗДИЕ ВОДОЛЕЙ

ТОМ 19
Алтернативен линк

10. ЗОДИАКАЛНОТО СЪЗВЕЗДИЕ ВОДОЛЕЙ



Във всички религии, създадени от най-дълбока древност досега, „дуализмът”, вярата в две сили в природата е бил дълбоко подчертан и ярко изразен, Тези религии са създадени от мъдри и просветени хора. Затова такова едно приемане не може да се сметне като някаква несериозна приумица и подтик към една чудата оригиналност, като дълбоко разбиране на законите в Природата. Върховното начало се е изразило в две напълно противоположни сили:

Едната, която е носила ограниченията, сгъстяванията, покоя, тъмнината, като е създала решетки, в които е ограничила силата и с това е създала видимите форми пред нас.

Другата сила е тази, която носи разширението, движението, организирането, облагородяването, светлината.

По липса на по-подходящи термини, първият род сила е наречена „Зло”, а вторият „Добро”.

Учителят казва: „Злото създава видимите форми, а Доброто ги организирва и облагородява”. И казва още: „Онова, което привежда в действие всичко, Аз наричам Бог. Колкото нещото е по-съвършено, толкова то се движи по-бързо”.

Авицена казва: „Движението е включено е материята”.

Големият арабски философ Ибин Рош, живял през тринадесети век пък казва: „Всичко, което е пред нас, е направено от нещо, което е покои и нещо, което е движение. Движението непрекъснато изтича от покоя и го руши. Разрушеният покой служи, за да се създаде нещо по- съвършено”. И казва още: „Движението е най-съвършеното състояние на веществото, към което то се стреми в своя еволюционен процес”.

Този процес на еволюцията не е само във формите пред нас. Той е един процес, който засяга не само нашата планета, но и всички създадени творения в мировото пространство. Едва напоследък учените приеха, че всички елементи са радиоактивни, което ще рече, че излъчват сила.

Тези два рода сили имат своите извори не в някакви отвлечени, непонятни, неопределени за нас източници, а са напълно реални. За първите имаме като източници „Черните Слънца”, които учените сега наричат „Черни дупки”. Като извор на другите сили имаме ярките Слънца в цялата си разновидност. Те имат за задачата да внесат разширението, организацията, облагородяването, светлината. При тях изтичането на силите от веществото е с непонятни за нас, гигантски размери, които спомагат за голямо ускоряване на еволюционния процес въобще. Между тези два извора се намират другите небесни образувания, планети, комети и пр., подложени на въздействието на тези две сили. В нашата Слънчева система планетите прекарват един процес на усъвършенстване по
същия начин, както и всички тела. Този процес се особено много ускорява от въздействието на изтичащите сили, на първо място от нашето Слънце и от Слънцата в зодиакалните съзвездия, и след това от другите по небесната сфера. Това влияние обхваща особено интензивно и живота върху тях. Че наистина имаме една еволюция в планетите, това най-ярко може да се види на планетата Юпитер.


Създателят на науката за звездния мир И Саабей Бен Аадес и великите звездобройци от неговата школа във Вавилон са наричали планетата Юпитер - „Мулу-Баб-Бар”, което ще рече подобна на Слънцето. Тази планета за тях е била малкото слънце, И наистина, изпратената към Юпитер космична станция през 1979 година минава край Юпитер, като от нея са направени снимки на самата планета, а също и на четирите му големи, истински спътници Йо, Европа, Ганимед и Калисто. Юпитер е заснет от фотоапарата с една крайно развълнувана повърхност, което нещо ясно говори за бурните процеси, които стават в него. Затова астрономите я нарекоха „Бясната планета”. Освен това, на неговата повърхнина имаме ярко изразени червени петна, които от нас се виждат в неговата екваториална област. Там има също едно много характерно червено петно, заснето от 25 милиона километра. То е зад екватора и има дължина 50,000 километра и ширина от 10,000. Тези петна са постоянни и са източник на интензивни излъчвания и в никакъв случай не могат да се вземат като някакви атмосферни образувания. Те са области на едно интензивно излъчване от веществото на тази планета. Констатирано е също и едно топлинно излъчване от повърхнината му. Всичко това потвърждава близкият път на Юпитер, в астрономически мащаб да стане той едно слънце. В мировото пространство имаме много слънца, които имат като спътници също слънца. Това са тъй наречените физически двойни звезди. Така че не ще бъде странно и неестествено да се приеме, че нашето Слънце ще има като спътник и едно друго слънце - Юпитер, дошло по пътя на еволюцията на веществото.

От гледище на астрологията също се приема, че Юпитер е кандидат за Слънце. Неговото влияние върху човека, което най-лесно може да се констатира, е най-могъщо и най-благотворно. Всеки човек, които има в своята звездна карта, в своя хороскоп подчертано влияние на Юпитер, има възможността на неговото благотворно въздействие. Това въздействие се изразява в подчертани големи способности било в науката, изкуството или в ръководството на големите дела, а също дава и големия шанс в житейския път на човека. Но еволюцията на веществото не спира до обикновените слънца. В своя път на своята непрекъсната еволюция, веществото създава нови форми, нови творби, за които ние можем само да гадаем и да имаме смътна представа. Това са нови форми на небесни образувания в мировото пространство, които учените наричат „Свръх нови звезди”. От тях изтичат непонятни за нашите представи по своя гигантски размер сили. Когато такова свръхново слънце имаме в някое от зодиакалните съзвездия, тяхното въздействие със своите могъщи излъчвания се отразява много силно върху всички тела от Слънчевото семейство. Това въздействие ще се отрази разбира се и върху Земята, а също и най-вече върху живота, върху нея с една коренна промяна по пътя на възходящата еволюция. Такава една свръхнова звезда имаме в зодиакалното съзвездие Водолей. За нашата планета в настоящата епоха тази свръхнова звезда ще бъде от изключително значение и сила за преобразуванието преди всичко на живота върху нашата планета. Защо? Известно е, че оста на Земята е наклонена на 23 и половина градуса. Тази ос при движението на Земята се люлее бавно и в продължение на 25,800 години описва една конусна повърхнина, като в един период от 2150 години оста сочи в една от дванадесетте зодиакални съзвездия. При това положение, когато оста на Земята сочи дадено зодиакално съзвездие, въздействието на силовите течения, изтичащи от съзвездието са от изключително значение за Земята и най-вече върху живота на нея, като създава цели епохи на един прогресивен подем. В настоящият момент от 1914 година, според както казва Учителят, Земята влиза в ерата на Водолей, Оста на Земята е в посока на това съзвездие.

Силовите течения от него и по-специално от тази свръхнова звезда там ще се приемат най- силно. Какво представлява тази свръхнова звезда и какво ще ни даде тя? Според това, което астрономите ни дават за нея крайно изненадващо, топлината на тази звезда е измерена на 130,000 градуса. Като се има предвид, че температурата на нашето Слънце от повърхностния му слой е
само 6,000 градуса, то ясно ще разберем гигантския размер на силовото излъчване от нея. Но още по-смайващо е, че то изпраща своите излъчвания под формата на елементарни частици, които образуват най-светлия облак, видим от нашата Земя върху небесната сфера.


Диаметърът на този облак е 300,000 астрономически единици. За да получим неговия диаметър в километри, ще трябва да умножим 300,000 по 150,000. Това е едно непонятно по своя грандиозен размер небесно образувание. И ако светлината, която се движи с 300,000 километра в секунда, тръгне от единия край, то до другия ще стигне след повече от четири и половина години. Тук е ясно, че имаме едно ново състояние на веществото с чудовищно по своя размер изтичане на сили. Тези сили именно ще внесат нещо ново в живота, както на нашата планета, така и върху живите форми на нея и най-вече върху човека, като най-възприемчив към космичните течения. Това въздействие силно ще се отрази и върху човешките общества. В развитието на зеленчуци и плодове ще се внесе, както по-голямо плодородие, така и голямо подобрение в самите плодове, в тяхното качество и размер. За животните ще бъде същото.

Това въздействие, особено нагледно, ще се изрази в човека. В четирите свята, в които той живее - физическият, емоционалният, интелектуалният и идейният ще се внесат не само неочаквани подобрения, но и голямо разнообразие. Неговият външен вид, неговото тяло ще добие една много по-голяма красота със своите хармонични форми, особено в главата. В своята емоционална изява човекът в своите чувства ще има една възпитана и приятна обхода, едно подчертано чувство за мярка и справедливост. В интелектуалният и идейният свят ще имаме особено ярка и благотворна промяна. Ще се родят хора с изключителни способности, с нови, възвишени идеи. Съществуващите науки ще получат голямо разширение и задълбочаване. Ще дойдат и много нови науки. Техниката ще получи небивал възход. В изкуството ще дойде новото, оригиналното - в красота, изящество и смисъл. В човешките общества ще възтържествува закона на справедливостта и те ще заживеят в мир и разбирателство. Всичко това се подсилва и от това, че когато Слънцето е в съзвездие Водолей през януари и февруари Земята е в перихелий - най- близо до Слънцето с една разлика от около 5,000,000 километра.

Дните през януари и февруари навън всред природата са особено благоприятни за физическото и психическото укрепване на човека, а също и за големи постижения в областта на науката и изкуствата.


Май, 1980 година
Н.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ