НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

64. НА ВИТОША

ТОМ 8
Алтернативен линк


64. НА ВИТОША

Ние тръгваме за Витоша. В ранни зори групата се  събира пред Твоя дом. И всеки гледа небето и прибиращите се брилянти,  оглежда съдрумници-те си за днес, а там, нещо в сърцето чака. Знаете ли  какво чака сърцето,

Учителю? - Да види възлюбения на сърцето. Да види Вас, Учителю благ!

И вие излизате. И някакъв балсам се разлива, и някакви невидими крила ни подемат и ние тръгваме.

Днес през целия ден ще бъдем с Вас. През целия ден ще Ви гледаме и слушаме. Днес ще бъде за нас празник.

Ти си в първите редове на колоната. Още с  тръгването се повежда разговор. Нали в този разговор Ти ще погледнеш  всекиго, усмивка ще дариш на всекиго?

И всеки ще получи и ще се отмести от при Тебе, и  друг ще дойде. И разговорът продължава с различни хора, на различни  теми. И все същото: музика, красота и знание. Защото музика е Твоето  Слово, Учителю, и красота и знание са образите, с които си служите.

В един такъв ден, при едно такова приближаване  към Тебе, на път към Витоша, при моята радост и вдъхновение, аз  отговорих на Твоя въпрос: Аз искам да стана поет-философ.

И ето аз станах поет-философ. Много ви благодаря,  Учителю мой. А вие казахте в беседите: "Аз не искам да ви направя  калугери. Аз искам да създам от вас хора на изкуството - поети,  музиканти, художници" и т.н. Да стане така, както Вие искате, Учителю.  Бъдете благословен! Да бъде благословено Великото ви дело, Учителю благ и  велик!

Колко забавен е такъв ден. Ти вървиш с една от  най-големите групи, а други - по-малки или единични бързат напред или  остават назад. Нали тук личи свободата, в която сме потопени при Тебе!

Свободата проличава навсякъде. Всеки свободно се  присъединява към група, свободно навлиза в разговор, свободно се  проявява в обхода, в храна, в облекло, но над всичко личи Твоята ръка,  която топли, която учи, която и изисква.

Колко е хубаво, че Ти изискваш! Ти само едно изискваш от нас. Да учим. И то така усърдно да учим.

Земята е училище за човека и място за приложение на знанието му.

Небето е училище за човешката душа и място за изявление на това знание.

А Божия Мир превъзхожда всяко знание.

А Божия Мир е състояние на хармонията, на Единението на Божествения Дух и Божествената Душа в Божествения Свят!




, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ