НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ПЛАНЕТИ - ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

  Звездният мир АСТРОЛОГИЯ - Николай Дойнов (1904 - 1997)
Алтернативен линк

ПЛАНЕТИ


ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ


В нашата слънчева система има дванадесет планети. Девет от тях са известни, със собствени имена и символи: Меркурий ( Публикувано изображение), Венера ( Публикувано изображение ), Земя ( Публикувано изображение ), Марс ( Публикувано изображение ), Юпитер ( Публикувано изображение ), Сатурн ( Публикувано изображение ), Уран ( Публикувано изображение ), Нептун ( Публикувано изображение ) и Плутон ( Публикувано изображение). За последния няма общоприет символ, а даденият тук е оригинален. Две от планетите са все още неоткрити: едната е между Меркурий и Слънцето (Вулкан), другата е зад Плутон (Хано). Третата неизвестна Фаетон е разрушената планета, която се е движила в орбита между Марс и Юпитер, наричана от древните звездобройци Лъчезарната или Фаетон, за която вече отбелязахме.


Според Саабей, планетите в Слънчевата система не са се образували безредно от някаква неопределена материя или от някаква огнетечна маса. Всяка една от тях е изкристализирала от зрънце сгъстена сила от необятния Миров Силов Океан, тъй както на Земята се образуват кристалните форми. Всяко едно планетно начало за своя растеж и оформяне е приело силови течения и от Небесните образувания в едно от зодиакалните съзвездия. Планетите са се образували последователно в един строго определен, разумен и хармоничен ред, след което бавно са се отдалечавали от Слънцето. Така че най-далечната планета (тази зад Плутон) е първата и най-старата. След нея следват Плутон, Нептун и т. н., тъй както това става в дадено семейство: ражда се едно дете, след него друго и т. н. Както всяко дете, така и Планетите в началото имат нужда от по-усърдни и топли майчини грижи. С растежа си детето все по-малко има нужда от грижи, все повече се отдалечава от родителите си, докато порасне и стане напълно независимо. Така е и с Планетите. Да вземем например най-далечената известна планета - Плутон: астрономи са изчислили, че ако човек изследва Слънцето от повърхността на тази планета, ще го вижда като тяло с диаметър около 6 сантиметра и с температура 220°. Явно разумните същества на Плутон са намерили други, неизвестни за нас, възможности, за да могат да проявят своя живот. Знанието и мъдростта са вечни и непостижими! В подкрепа на това становище, Саабей и древните звездобройци са казвали: "Колкото една планета е по-далече от Слънцето, толкова съществата, които живеят на нея, са по-разумни и по-могъщи." Многото време, изминало от създаването на дадена далечна планета, допринася за натрупване на знания и мъдрост от Съществата, които я обитават. Необятният Миров Силов океан тласка бавно но сигурно всяка създадена от него форма към все по-голямо знание и мъдрост, към все по-голямо съвършенство. Това становище е изразено ясно и от великия гений на Възраждането Джордано Бруно, който на кладата през 1600 година със сетни сили извикал :"Навсякъде живот, навсякъде разум!"


Както вече отбелязахме, мозъчните центрове, създадени от Звездното тяло, дават възможност на човек да има контакт и прояви в четири свята. Първият е Идейният; възможността на човека да влиза в контакт с този свят го прави новатор, рационализатор и гений. Например да имаш задача и изведнъж да проблесне в теб възможността за разрешаването й или пък да видиш нещо, което внезапно да те доведе до нещо ново, оригинално и неизвестно досега. Падането на ябълката върху главата на Нютон не е нищо друго, освен възможността на дадена личност да влезе в контакт с Идейния свят. От него се черпят всички новости, рационализации и открития, в него непрекъснато се твори и създава нещо ново и човек може да го открие и да го пресъздаде. Древните са го символизирали с понятието Огън и са го наричали Свят на огъня. Вторият свят е на Мисълта; след като дойде идеята, човек търси законите и методите, по които да я реализира за изгода на човешкия род. Този свят е бил символизиран с понятието Въздух. Третият свят е на Чувството - внасяне на живот, радост или скръб в процеса на осъществяване на идеята. Този свят е бил символизиран с понятието Вода. Четвъртият свят е физическият - самото триизмерно реализиране на идеята, усилията и средствата за нейното осъществяване; той е бил символизиран с понятието Земя. Това са четирите свята, които планетите създават и развиват, а Слънцето организира и облагородява мозъчните центрове, за да могат все по-пълно и съвършено да проникват в тези светове.



  Звездният мир АСТРОЛОГИЯ - Николай Дойнов (1904 - 1997)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ