НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

АСПЕКТИ

  Звездният мир АСТРОЛОГИЯ - Николай Дойнов (1904 - 1997)
Алтернативен линк

АСПЕКТИ


Аспект е на лице тогава, когато между планетите, включително и Луната, съществуват следните ъглови разстояния: 1. 0° - двата члена от слънчевото семейство са на едно и също място върху Небесната сфера, гледани от Земята; този аспект се нарича съвпад и се бележи със символичен знак, състоящ се от кръгче с наклонена чертичка ( Публикувано изображение ); 2. ъгловото разстояние от 30° се нарича полусекстил и се бележи с хоризонтална чертичка и ъгълче отгоре ( Публикувано изображение ); 3. полуквадрат е аспект от 45° и се бележи с прав ъгъл (Публикувано изображение); 4. аспект от 60° се нарича секстил и се бележи със звездичка ( Публикувано изображение ); 5. аспект от 72° се нарича пентоъгълник и се бележи с остър ъгъл нагоре (Публикувано изображение ); 6. аспект от 90° се нарича квадратура и се бележи с квадратче ( Публикувано изображение ); 7. аспект от 120° се нарича тригон и се бележи с равностранен триъгълник (Публикувано изображение ); 8. аспект от 135° се нарича квадрат и половина и се бележи с квадратче и ъгълче в него (Публикувано изображение ); 9. аспект от 150° се нарича се квинконция и се бележи с хоризонтална чертичка и ъгълче отдолу (Публикувано изображение ); и най-после аспект от 180° се нарича опозиция и се бележи с две кръгчета, съединени с отсечка под наклон (Публикувано изображение ). Това са ъглите на всички кристални форми, които съществуват по Земята.


Аспектите носят сили и възможности за изява, също и условия, при които човек може да се намеси в своя живот. Те определят също външния вид и израз на личността, най-добре изразени по лицето и ръцете. Всичко това аспектите канализират в две направления: 1. благоприятни, когато се внася подтик за обединяване, създаване, творчество, стремеж към прогрес, към топъл сърдечен контакт с другите, благоприятни условия през живота; в този случай размерите на органите по лицето са особено хармонични, с мек и приятен вид, а отделните части на ръцете - длани, пръсти, нокти, кожа, линии - са също добре оформени; 2. неблагоприятни, които тласкат към разединяване, разрушение, спъване на човешкия прогрес, склонност към конфликтно и заядливо отношение към околните, а също и лошите условия в живота; 3. отсъствие на аспекти; тогава е налице пасивност, липса на всички планетни влияния и изяви.


Благоприятни аспекти са полусекстил, секстил, пентоъгълник, тригон и квинконцин; неблагоприятни са полуквадрат, квадратура, квадрат и половина и опозиция. Съвпадът, който е най-силният аспект, ще бъде разгледан поотделно за всеки отделен случай при различните членове от слънчевото семейство.


Аспектите се разделят и по сила : 1. силни - съвпад, квадратура, тригон, опозиция; 2. средни - секстил, пентоъгълник, квадрат и половина, квинконция; 3. слаби - полусекстил и полуквадрат. Когато аспектите са точни - 0°, 30°, 45°, 60°, 72°, 90°, 120°, 135°, 150°, 180°, те се изявяват в своята най-голяма сила, особено ако Планетите и Луната се намират точно върху или съвсем близо до границата между домовете. Точните аспекти не само дават ясно изразени качества и способности, но и определени събития в живота на човека. С намаляване на точността, силата на аспекта бързо отслабва. Отклонението, до което един аспект все още действа, е: 1. до 2-3° за слабите (полусекстил и полуквадрат); 2. до 4° за средните ( секстил, пентоъгълник, квадрат и половина, квинконция ); 3. до 7-8° за силните (съвпад, квадратура, тригон, опозиция). Когато обаче аспектите са на Слънце, Вулкан и Луна с другите членове на слънчевото семейство, тогава отклонението може да бъде до 10°.


Изобщо, аспектите, които членовете на Слънчевото семейство имат помежду си, активизират всички онези качества, способности, волеви изяви, случки, събития и преживявания, които техните силови течения са създали и оформили в даден човек. Благоприятните аспекти дават всичко това в една по-магнетична, мека, устойчива и хармонична форма, докато неблагоприятните аспекти — в по-електрична, напрегната, нервна и непостоянна форма. Обаче, ако интелигентността, възпитанието и моралните качества са стигнали до една по-голяма висота и са добре изразени в даден човек, неблагоприятните аспекти започват да действат като благоприятни, само че в малко по-остра форма, особено при ъглово разстояние от 90°, което носи най-голяма сила от всички останали аспекти. Тази трансформация става под въздействието на Слънцето, чиято задача е да организира и облагородява както членовете на слънчевото семейство, така и мозъчните центрове, които техните силови течения са създали и оформили. Следователно всяка сила има две възможности - да твори и да руши. Силата, която квадратурата носи, при слабо организирани, без интелектуално и морално развитие хора е в състояние да руши и да създава остри, твърди и неприятни качества и събития; при организирани, възпитани и интелигентни хора същата е способна да моделира качества и събития с такава добра форма, каквато и тригонът не може да създаде.


В разговор, който имах с един Мъдрец, добре запознат с Науката за звездния мир, стана въпрос за Христос. Аз поддържах мнението, че в звездната си карта, Той е имал само тригони между членовете на Слънчевото семейство. Не, твърдо ми отговори Мъдрецът, Христос е имал само квадратури в звездната си карта. Тогава си спомних за случката от Евангелието, където Христос, възмутен от неуважението на дребните търговци към храма, взел камшик и ги е изгонил навън, което е типична проява на квадратура между Марс и Вулкан. Затова човек, роден с добри или лоши аспекти, е много по-добре изразен, по-динамичен, притежава качества и способности, животът му тече по- активно, поднасяйки случки и събития. Това дава възможност на личността по- бързо да се движи по своя еволюционен път, отколкото онези, които нямат аспекти и при които членовете на слънчевото семейство не заемат активни позиции в звездната им карта (хороскоп). Такива хора прекарват вяло своя живот, имат слаби интереси и насоки и приличат на листо, откъснато от дървото и носено от вятъра без цел и посока.



  Звездният мир АСТРОЛОГИЯ - Николай Дойнов (1904 - 1997)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ