НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

7. ПОСЛАНИЯТА НА АПОСТОЛ ПАВЕЛ

  Историческият път на Бялото Братство през вековете - том 6 - Влад Пашов (1902- 1974)
Алтернативен линк
Намерени са 1 думи в 1 изречения за : 'Евреи' в текста.

7. ПОСЛАНИЯТА НА АПОСТОЛ ПАВЕЛ


Писанията на Новия Завет, преди всичко тези на апостол Павел, са написани на един език, който може да се нарече гносисен език на Мистериите. В тях се съдържа един елемент на познание, който така изпълва отделните думи, даже до отделните букви, като че навсякъде той е готов да разкъса съсъда на думите. Свръхсетивната пълнота на мислите във всяка отделна дума е толкова голяма, че създава около думите един вид лъчезарна аура от активно познавателно естество.


Стилът на Евангелията не е толкова гносисен в познавателно отношение, както този на Посланията. И тук духовната пълнота на гръцките думи е голяма, но тази пълнота не напира да разпукне черупката на думите. Там пълнотата няма мълниеносната светлина на обедното слънце, а повече почиващата в глъбините светлина на утрото и вечерното слънце, на утринната и вечерната заря.


Словесното съдържание и стилът на Евангелията са проникнати повече от един образен елемент, отколкото от един гностично-познавателен елемент. Тук думите са като прозрачни прозорци или кристали, в глъбините на които виждаме да лежат безкрайни съдържания. Когато Посланията, с думите, които ни казват, ни предават определени мисли и идеи, разкриват ни известни страни от Тайното знание, запознават ни с известни окултни закони и принципи, посочват известни методи на работа в следване Пътя на окултното развитие. Но всичко това е дадено до голяма степен забулено, така че само онзи, който е въоръжен с ключа за разчитане на езотерични- те текстове, може да повдигне завесата и да разкрие дълбокия смисъл на казаното. Защото апостолите, особено Павел и Йоан, са били посветени и са писали на един окултен език, като словото им има и екзотерично, и езотерично значение. В следващото изложение няма да разкривам Тайните, скрити зад Завесата, но само ще посоча на техния окултен характер, с посочването на определени мисли и идеи, които са вложени в самите Послания.


Учителя, говорейки за страданията и мъчнотиите в живота, казва: "В 12-та глава от Посланието към евреите апостол Павел се обръща към онези окултни ученици, които са разбирали законите. Също така и всичките му Послания са наставления за окултните ученици от онези времена."



  Историческият път на Бялото Братство през вековете - том 6 - Влад Пашов (1902- 1974)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ