НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

I.03.33. ОБРАЗЪТ НА ИСУСА ХРИСТА В ПРОФИЛ

Летопис Вергилий Кръстев ТОМ 11
Алтернативен линк

33. ОБРАЗЪТ НА ИСУСА ХРИСТА В ПРОФИЛ

Изгрева, 15 септември
Образът на Христа
Образът на Христа е бил издълбан от император Тиберий върху смарагд; той е съставял част от имперското съкровище в Цариград, паднало в ръцете на турците през 1453 г. и станало собственост на султан Баязид II. Султанът го е подарил на папа Инокентий VIII, както и светото копие, което е ранило в ребрата Божия син, в замяна на освобождението на собствения му брат, пленен от християнските войски в Родос.

В едно писмо на Лентуло, проконсул в Юдея, до Цезаря Тиберий, образът на Спасителя е обрисуван с необикновено проникновение:

„В тази област се появи един човек, даруван с една изключителна сила; наричат го великия Пророк, а учениците Му казват - Божий Син. Името Му е Исус. И наистина не минава нито ден, без да се чуе за някакво чудо, извършено от този Христос, който възкресява мъртви, лекува всякакви видове недъзи и учудва целия Йерусалим със своята чудна доктрина.
Той има прекрасен образ, излъчващ благост и един величествен изглед, по начин, че всички, които го виждат, се боят и го обичат едновременно. Казват, че розовото Му лице с брада, разделена по средата е несравнимо красиво и че никой не може да се загледа в Него дълго, поради греещото изящество на Неговите черти. Със своите сини очи и светлоруси коси Той прилича на своята майка, която е най-красивата и най-меланхоличната фигура в тоя край. Неговите сбити, тежки, неоспорими слова са израз на най-чистата добродетел и на една наука, която далеч надминава знанията на най-големите учени. Когато Той осъжда, когато поправя, Той е страшен, но когато подканва и поучава, Той е нежен, убедителен, завладяващ. Той върви бос и е гологлав, и когато Го гледат отдалече мнозина Му се смеят, но когато Го приближат, те треперят и се удивляват. Никой не Го е видял да се смее, но мнозина са Го виждали да плаче. Всички, които са се обръщали към Него казват, че са получили доброчестини и здраве."

Този образ в профил е бил заснет на фотография и е разпространяван по времето на Школата на Учителя Дънов, 1922-1944, на Изгрева. Учителят Дънов поставил задача на художничката Цветана Щелянова, която е била известна с това, че на нея единствено Учителят е позирал и тя е нарисувала портрета му. Как е станало това ще научите от нейните спомени, които предстоят да бъдат публикувани. Задачата се състои в това да нарисува същият образ от представената й фотография, но само да повдигне косата му от лявата част на челото. Тя го прави. И днес имаме и двата образ, които публикуваме и което според Учителят Дънов се доближават до истинския физически образ на Христа. И то в профил!


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ