НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

13. Молба от общество „Бяло Братство" до ЦК на БКП

III. Между истината и легендата по времето на социализма и комунизма (1945-1990 г.). Д-р Стефан Кадиев ТОМ 17
Алтернативен линк

13. Молба от общество „Бяло Братство" до ЦК на БКП


До ЦК на Българската Комунистическа Партия МОЛБА


От Общество „Бяло Братство" София



Почитаеми Другарю,


По градоустройствен план, мястото, гдето е положено тялото на Учителя Дънов по нареждането на вожда на българския народ, другаря Георги Димит­ров, бе оставено за зелена площ на СГНС [Софийски градски народен съвет]. Поради това, молим най-учтиво Вашето съдействие за оставяне в сила на този градоустройствен план, което ще бъде зачитане волята на др. Георги Димит­ров, чийто живот е бил спасен от Учителя Дънов, при преследването му от полицията.


По молба на учениците - приятелите на Учителя Дънов, Георги Димитров е изпратил телеграма от Москва до Министерския съвет, с която разрешава тялото на Учителя Дънов да бъде положено на Изгрева - мястото, гдето е жи­вял и работил.


За узаконяване на горното, по нареждане на Министерския Съвет, тога­вашният Министър на Вътрешните Работи издава акт за погребението, който прилагаме към молбата.


Обръщаме се към Вас, тъй като постоянно идват сигнали от Комитета на Вероизповеданието при Министерството на Външните Работи за изземането на мястото и изваждане тленните останки на Учителя.


Като се надяваме, че ще уважите нашата гореща молба за оставяне мяс­тото за зелена площ, гдето е положено тялото на Учителят Дънов, който е родо­началник на прогресивно философско учение, за което е писано в книгата „Кратка история на българската философска мисъл", с което е признат като самобитен, български философ, оставаме с най-отлични почитания към Вас.


София, 25 април 1975 г.



Учениците на Учителя:
  Ръководството:

1.
2.
3.


(Като ръководител от Комитета по вероизповеданията е призната Драга Михайлова. Вж. „Изгревът" том IV, стр. 359-360. - бел. на съставителя Вергилий Кръстев)



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ