НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

5.5.2. Гълъб войвода.

ТОМ 35
Алтернативен линк

5.5.2. ГЪЛЪБ ВОЙВОДА

В: Кънчев, Минчо. Видрица. спомени, записки, кореспонденция.

2. изд. София: Бълг. писател, 1985, с. 392, 481, 516, 676.

На всичките дрехите донесоха, само моя мешинен сандък няма с дрехите ми заедно, който беше купен за 150 гроша в Одрин. Обадих на нашия Хюсеин бинбаши, той проводил заптиета да го търсят и донесат. На Христя Илич брат му, Стефан, който беше главен търговец в Цариград, ми каза, че и подир може да ми изпроводи сандъка, като явим на кое място сме.

В числото да се открадне сандъка ми е бил главно-командующий наший Гълъб Войвода, който мислил, че парите ми са в сандъка, та изработи тази кражба, че останах без дрехи - нищо, дрехи си направих, но книги не намерих отнигде да си набавя.

Гълъб войвода и него дотътриха, който беше в Цариградския затвор, съучастник в кражбата на моя сандък (но сега ще си го побия).

Гълъб войвода. Когато доде Гълъб, Сливков го прибра при него си и една вечер, като се разговаряли, Сливков му продумал, че и той бил съучастник в кражбата на моя сандък и дрехите ми. Гълъб го напсувал на майката.

Сливков ми разказа това и ме задължи, че кога се сбият, да ида на помощ.

То се случи тая нощ, когато принесох пурията420 и седнахме вечерта да ядем п. Еню, Кочев, Бойчо и Станчо. Сливков и Милош сърбина се сбили, а Гълъб станал, държи Сливкова, та ги разтърва. Аз като видях, скочих от хляба, та хванах Гълъба, та го подех отдолу си и дорде да се разумейм, наложих му костите и седнах пак да ям.

Гълъб доде да се разправя и казва: „Хванаха ме едни челичени ръце, та хубай ме набиха.” Разправихме, че янлъш421 стана. Гълъб ми целуна ръка, та го простих и се свърши всичко.

Гълъб войвода (Христо Донов Сариев; около 1838-1921), родом от Калофер, участник в националнореволюционната борба, куриер на Тайния централен български комитет в Букурещ, натоварен от комитета да се вмъкне в летния дворец на султана и да му предаде мемоара на комитета от 1867 г. за учредяване на дуалистична монархия (в която да имат права и българите) и заплашително писмо, което той направил; успял да се измъкне от двореца, но после бил заловен и заточен в Диарбекир; освободен в 1878 г.

_______________________________________

420) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Пурйя (от тур.: born) -желязна тръба в главината на колело, в което се трие оста.

421) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Янлъш (тур.: yanliş) - лъжлив


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ