НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

73. ПИСМО ОТ МИНЧО СОТИРОВ ДО УЧИТЕЛЯ, 12 декември 1917 г.

Минчо Сотиров, писма ТОМ 25
Алтернативен линк

73. ПИСМО ОТ МИНЧО СОТИРОВ

ДО УЧИТЕЛЯ


12 декември 1917 г.


12.XII.1917


Учителю,


Благоволи Бог Господ да ми удаде възможност да мога да пратя свой човек към Вас. Истина, отдалечеността не е пречка, но види се, че изпита е бил необходим дали бих нарушил своя мир! Но не! Обаче желанието се увеличаваше все повече, молбата ми бе чута. - "Няма желание нереализирано" - ми са винаги в паметта и дълбоко в душата Вашите думи. И ето, реализирват се. Полка си е все на същото място на позиция. - Господ на силите пази - виждах Ви как се огради позицията ми и предпази от вражеско нападение и от губителен мор. Противникът се готви отдавна да ни напада със задушливи газове от цилиндри чрез издухване. Досега не му благоприятствува времето - вятър противен. Па и нашата артилерия като че е разрушила своите цилиндри.


Вярвам в Теб, О Господи, че по волята Ти ще бъдат запазени хората ми в изпитанията ми от газове и всяко изобщо зло на тъмните сили. Да бъде за Славата Божия и по волята Му за доброто на полка.


Учителю, моля приемете приложената малка сума - 300 лв. заради Господа! Пеню я изпраща Вам.


Моля приемете и един чифт обуща - вярвам да Ви бъдат добри. На недостатките не ще обърнете Учителю внимание. И те са правени при бойна обстановка в наша Македония.


Моля още приемете някой малки хранителни продукти, и те идват от тоя край на многострадална Македония, где не малко кръв и сълзи са се лели. Ябълките са тетевски - но малко са поизсъхнали - доста отдавна стоят докато тръгнат за Варна.


И сега при настъпващите праздници, глас се чуе: "Ще просветне ли ума на държавниците, за да дадат поне малко благоденствие на своите народи и поне да не се трепят!" Помня в душата си дадените ми от Вас 1260 дни като срок последен - са ми с Ваше съдействие.


Целувам десницата Ви!


Ваш М. Сотиров



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ