НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

4.7. ГОСПОДАРИ И СЛУГИ

Минчо Сотиров ТОМ 25
Алтернативен линк

4.7. ГОСПОДАРИ И СЛУГИ


Живот, Г. I, бр. 14, 21 юни 1929, с. 4.


...Едните искат да заповядват, а на другите налагат да слугуват... И вторите искат да заповядват, а първите да слугуват... Общ стремеж за размествание на местата, за сменявание на ролите.


Главата със своите скрити качества на Върховенство, си е всякога глава и такава ще бъде, докато носи Светлина за по-нисшите клетки от човешкия организъм.


Краката ще са си всякога крака, докато са здрава основа, върху която са съградени другите органи-удове на тялото и докато са носители на добродетели и благовестители на мира.


Ръцете ще са всякога на мястото си, докато подържат закона на равновесието в живота и са въдворители на Правдата.


Очите ще бъдат винаги огледало и прозорци на душата, докато виждат ясно и изявяват истината.


Ушите ще бъдат винаги изправни апарати-приематели, докато чуват Мъдрите Слова на Своя Първоизточник, а на Първичната Сила, от която е произлязъл техния Господар, който живее в човешкия организъм, в човешката форма.


Устата ще бъдат всякога извор на Любовта и предавателен апарат на Мисловия Висш Аз, докато живее и проявява-изявява Благостта и Любвеобилието, с неговото приложение по пътя на себеотрицание за общото благо.


Всички те, са тясно свързани едни с други: всички заповядват, но и всички слугуват. Всички са под едно общо ръководство. Един закон има в света, в Космоса: Закон за служението... Който иска да бъде господар, трябва да бъде слуга. Па нали и синът Божий дойде да изпълни закона: дойде не да му послужат, а да послужи и в това именно служение даде себе си доброволна жертва за човечеството... за падналото тогава човечество... А за сегашното... имаме оставен девиз: "Аз съм Пътят, Истината и Живота - вземете кръстът си и вървете след мене!"


.. Ние сме заставени по закона на необходимостта да бъдем слуги. Казват някои: "Господари сме ние!"... Не, братя, слуги сте вие... "Ама никога никому не сме слугували!",.. Не, слугували сте и ще слугувате най-малко на своите стомаси... Заповядват ви те: от где и какви продукти да им купите, какъв вид и какво качество ядене да им сготвите, защото в противен случай храната ще бъде повърната и то с предупреждение, че за повторно не добро слугуване, ще има "уволнение" от служба!... И наистина, щом някой не слугува вярно и предано на стомаха си според неговите нужди, ще последва непременно уволнение. Стомаха господар уволнява човека слуга и го изпраща на "оня свят"...



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ