НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

7. Кой ще чете Сведенборг?

Елена Андреева ТОМ 24
Алтернативен линк

7. Кой ще чете Сведенборг?


/ Разказва Елена Андреева. - В: Изгревът... : Т. 9. - София, 1999, с. 305-306, № 124.


Имаше една сестра Весела Несторова. Завършила американския колеж у нас, изпратена да следва в САЩ, след което се връща и дойде на Изгрева. Беше млада, хубава, добър музикант, пееше много добре. Освен това бе талант - композираше песни и беше поетеса. Всички хубости бяха събрани на едно в нея. Но както казват българите "Много хубаво не е за добро". Така стана и с нея. Вирна опашка и около нея се завъртяха неколцина млади братя. Стана своеобразен център. Сестрите веднага я намразиха - отклоняваше братята и някои техни симпатии.


Качихме се на Рила. Същата работа, около нея само млади братя, въртят се, тя им пее песни и рецитира стихове. Картинка за приказ. Но ги отклоняваше от общия живот на Рила установен от Учителя.


Забележка на съставителя на "Изгревът "


Ще вземем мерки


На Рила присъствуват към 800 човека. Всеки ден по обяд всички сядат и на 3-4 казана се разлива храна с чирпаци в съдинките, които носят пред казаните. Да се подготвя храна за толкова хора всеки ден се определят дежурни по кухня, около 20 човека, за да чистят продуктите-кромид лук, да белят картофи и т.н. Тези дежурни днес ги имаме на снимки. Вода се носи от извора "Ръцете" на ръка, а после се превозва с лодка. А трябва много вода за измиване и да се напълнят 3­4 големи казана за госбата, която ще се готви. Изведнаж един ден се оказва, че дежурните са възрастни сестри и няма кой да донесе вода. Една от дежурните отива при Учителя и му се оплаква. Разказва за всички затруднения на дежурните по кухня. Учителят я изслушва и пита:"А къде са младежите?" - "Учителю, младежите след Паневритмия хукват по езерата начело с Весела Несторова. Тя ги води. Там тя им пее песни, рецитира им стихове, разказва им легенди и им говори по духовни въпроси. Това знам от момичето, което спи в моята палатка. Разказва ми всяка вечер къде са ходили и как са се подвизавали на всяко езеро."


Учителят мълчи. Накрая казал: "Ще вземем мерки и ще върнем младежите в лагера."


И ето, Учителят се намеси. Как? Невероятен способ. Среща я една сутрин:


"Сестра, чели ли сте нещо от Сведенборг?" "Не съм, Учителю". Учителят прави израз на лицето си, което показва, че е много жалко, че не е чела. На следващата сутрин отново я пита: "Значи сестрата не е чела нищо от Сведенборг?" "Не съм, Учителю, не съм попадала на такива книги". "В Народната библиотека има 1 -2 книжки на английски език, само че няма кой да ги чете". "О, така ли, Учителю?" "Така сестра, така сестра." Весела след всеки разговор споделя със своите обожатели новото положение, че сега най-важното в момента е да се прочете Сведенборг. На третата сутрин Учителя задава същия въпрос. Весела не издържа и вика: "Веднага, Учителю, слизам в София и отивам в библиотеката, за да го прочета." "Хубаво, сестра." Весела заминава и всички нейни обожатели посърнали се прибират отново в общия строй.


На следващия ден Учителят пита: "Да има някой от вас друг, който да не е чел Сведенборг?" Всички мълчат Една сестра се обажда: ' Ами ние не знаем английски език". "То го има и на български в библиотеката." Тогава се обажда друга сестра: "Учителю, не искаме да четем Сведенборг, тука при Вас ни е много добре. Никъде не отиваме." Тогава на всички просветва в ума, че това е метод на Учителя за отстраняване на Весела Несторова и да я отпрати от лагера в София. След заминаването на Учителя тя много не идваше при нас. Сестрите не я обичаха, бяха чули някои изказвания от Учителя за нея. А тя усещаше тази неприязън и също отбягваше. Ето ви метод на Учителя. Нали искате да видите как е работил с нас?



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ