НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

139. Вслушване отвън и вслушване отвътре

Весела Несторова ТОМ 24
Алтернативен линк

139. Вслушване отвън и вслушване отвътре


На тазгодишния събор Учителят говори върху една нова тема, която е от голяма важност за нашето духовно развитие, а именно: "Вслушване". Ето накратко съдържанието й:


"Вслушването е едно качество, което се подкрепя от ума и сърцето. Които се вслушват, вземат предвид всичко онова, което ще стане. Вслушването избавя човек от много нещастия. Който разбира тази дума, много може да се ползва. Първите хора, Адам и Ева, не се вслушаха и затова пострадаха. И днешното човечество върви по този път. Много от дарбите се губят, когато човек не се вслушва. Който не се вслуша, аз го наричам винопиец. То е нисше желание на човека, чрез което той загубва връзката със съзнанието си.


Ти трябва да мислиш, за да бъдеш добър. Човек трябва да се вслушва и отвън и отвътре. Първо Бог говори отвън, а след това почва отвътре. Не се тревожете, щом знаете това. Какво ще придобиете, ако се тревожите за вашия живот?


Ако един човек е здрав, ако има свежи чувства, ако има светли мисли, за този човек казваме, че има злато в себе си. Прана-сатва е слънчевата енергия, която създава златото в човека. Праната се всмуква в човешкия организъм.


На сприхавия можеш да му кажеш при разправия: "Ти си добър!", вместо "Ти трябва да бъдеш добър!" Аз вярвам във вечно протичащото благо, а не в онова, което има край. Трябва да се спазват онези закони, които опознават хората и ги поставят в сферата на вечно протичащите блага.


Човек трябва да пази свято своето тяло, понеже то е Божествен склад на мисли и чувства. Това е предназначението на човека на земята. Божествената Любов е сила, която трябва да влезе в нашето сърце и нашето тяло.


Ако нямаш вслушване в онова, което ти се говори, Бог не може да ти се изяви. Ако ти се вслушаш в Бога отвън, изявен като мисъл, твоите работи ще почнат да се оправят. Във всеки човек Бог е вложил по една възможност и тази възможност ще гледаш да я реализираш. Ако ти за 30-40 години не изваяш едно хубаво дете, едно хубаво тяло, едно добро чело, какъв майстор си? Ева беше добра, преди да срещне дявола. След това тя погрозня, потъмня и загуби своята светлина. И до днес тя трябва да работи над себе си, за да преодолее онова, което е загубила. Всеки, който греши, оголява. безнадеждието, безверието са голота, която умъртвява човека. Всички добри и възвишени мисли предават на човека нещо хубаво и красиво.


Аурата има цветовете на дъгата, когато човек има добри, възвишени мисли, а се обезцветява, когато се нарушат функциите на Божествения живот в него, когато наруши Божественото растене на добродетелите си и Божествената си индивидуалност, тя се обезцветява и болестите идват Гледайте да не загубите онова, което Бог е вложил във вас. Той е вложил във вас нещо много хубаво. Всеки, който не разбира Словото на Бога, е сляп. Никога не оставяйте вашето сърце само да се разхожда из улиците. Пратете с него ума и волята да го придружават Всяко действие, което извършваш трябва да бъде съзнателно.


Вслушвай се в Божествения глас, който на теб говори! Вслушвай се навреме, за да може всичко, което вършиш, да бъде на време и на място. Ако ти не можеш да хванеш една красива мисъл, едно свежо чувство, ти нищо не си свършил.


Вслушвайте се в Божествената Любов и се обичайте един други и Бог ще ви благослови.


В. К.: Тези цитати нас. 109 също са от вашите цитати. Весела: На 109 страница. В.К.: На с. 109 това е съдържанието? Весела: На беседата "Вслушване" на събора. В.К.: На събора, кога? Весела: От коя година е това? 1940 година. В.К.: Да, така. Весела: 1940 година. В.К.: Значи, това е накратко. Весела: Предавам основните мисли. В.К.: От беседата. Весела: От беседата. В.К.: Това, което е извадено от вашата тетрадка. Весела: Да.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ