НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

22. Последователи на Учителя посещавали Свищов

ТОМ 24
Алтернативен линк

22. Последователи на Учителя посещавали Свищов


За гостувания от най-ранните години съобщава Нешка Анева през 1922 година в едно нейно писмо до Стефан Тошев:


"Дохожда ни на гости от Пловдив брат Епитропов, а след него брат Георги Сотиров от Сливен, който постоя десетина дена и преди две седмици го изпратихме. У дома бяха на гости. Брат Сотиров държа три хубави беседи у дома и иначе много дохождаха при него и всякой озадачен и предоволен остана от срещата си с него. Напролет ще се надяваме за Учителя да ни гостува пак ако е Волята Божия." Няколко беседи в Свищов е изнесъл и д-р Михаил Стоицев.


Още по времето на Учителя, след завършване на събора част от братята и сестрите са предприемали пътувания из страната, вземали си обиколен билет и като са спирали последователно гостували на различни места из провинцията. Занасяли са благословението от братските събори и от молитвените бдения в планината до домовете на техните съмишленици там. При такива гостувания споделя Християнка Иванова се изпълнява пълен наряд - сутрин в 5 часа и следобяд в 5 часа с песни, молитви, прочит от Евангелието и сутрешна беседа от Учителя.


Някои са били в Свищов по различни други поводи - Брат Гради Минчев, като строител и мозайкаджия; Мариус Грюнберг, като инспектор по нефтени продукти и течни горива; Петър Пампоров, като лектор по есперанто - организирал частни курсове по есперанто в Свищов; Крюгер Николов, като актьор участвал в представления на свищовска сцена и др.


Трети са гостували на свои близки и приятели в Свищов или са преминавали на път за Русе: Невена Неделчева, Крюгер Дерлипански, Боян Златарев, Виктор Йорданов - Елвелюри, Жечо Панайотов, Веса Йорданова, Борис Николов, Емилия Михайловска, Цветана Симеонова, Пеню и Каменка Ганеви, Дора Карастоянова - родом от Свищов, Анастасия от Полша, Николай Каллергс от Латвия и други.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ