НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

2. Подготвителен период на Школата на Учителя 1900-1922

ТОМ 24
Алтернативен линк

2. Подготвителен период на Школата на Учителя 1900-1922


Събитията, в които са взели участие слушателите, вярващите и учениците на Школата на Учителя Беинса Дуно от Свищов, заедно с преживелиците описани в техните писма дават картината на отношенията между човешките души търсещи общение с Бога. За тях това търсене става чрез Божествения Дух Беинса Дуно и е започнало още по време на подготвителната работа за откриване на Школата 1900-1922 година.


Стефан Тошев се запознава с Учителя през 1906 година, среща се с него през 1911 година в Търново, през 1912 година получава лично от Учителя книжката "Завета на цветните лъчи на светлината".


Слави Гюдеров отива при Учителя през 1914 година. Стефан Тошев започва срещите си със семейства Аневи и Халачеви през 1919 година.


На следващата 1920 година Учителят посещава Свищов и изнася публична сказка в Читалището, слушателите от Свищов участват в събора в Търново същата година. Преди откриването на Школата на Изгрева Учителя идва още няколко пъти в Свищов и изнася беседи пред групата в Свищов в частни домове. По това време тя става втора след софийската по броя на участниците си.


1906. Стефан Тошев, бъдещият основател на свищовската група се среща за първи път с Учителя в Севлиево.


1909- 1910. Петър Тихчев, хазаина на Петър Дънов от Свищов участва в срещата на Синархическата верига.


1911-1912. Петър Тихчев участва в срещата на Синархическата верига.


1913-1914. Петър Тихчев участва в срещата на Синархическата верига.


Стефан Тошев се среща с Учителя в края на юни в Търново и двамата водят три часов разговор. Учителят му изпраща в писмо следната мисъл:


"Сърце без чувства, ум без мисъл, дух без вяра са както воденица без вода, кандило без масло и птица без крила".


1915-1916. Петър Тихчев участва в срещата на Синархическата верига.


Стефан Тошев получава от Учителя книжката "Заветът на цветните лъчи на светлината" и е поканен да участва в събора на Бялото Братство.


1917-1918. Стефан Тошев се записва да следва право в Софийския университет. Посвещава сказка на учителя.


1919-1920. Според Учителя от 1914 година е започнало съденето на света и ще продължава усилено до XXI век. Той казва: "Не се смущавайте от последствията, седем пъти всички ще минем през огън и ще станем кротки, добри и умни."


Същата година Слави Гюдеров се записва да следва право в Софийския университет и се запознава с Учителя. Като възпитаник на Търговската гимназия в Свищов той е обучен по стенография и изготвя стенограми на слушаните от него беседи и сказки успоредно с Тодор Гълъбов, който още от месец март е започнал да стенографира неделните беседи на Учителя.  

1915-1918 година бушува Първата световна война и Слави Гюдеров прекъсва следването си мобилизиран като подофицер, който смело предвожда войниците си макар без да даде нито един изстрел. Продължава да посещава Учителя в София или общува с Него чрез писма. 1920

В Свищов се образува кръжок от Обществото Бяло братство. Броят на членовете на този кръжок бързо се увеличава.


Същата година Учителя идва в Свищов и изнася сказка пред гражданството в салона на Първото българско читалище "Еленка и Кирил Д. Аврамови". Седем негови последователи от Свищов вземат участие в събора във Велико Търново: Анчо Анев, Гено Александров, Слави Гюдеров, Неша Анева, Невенка Богданова, Пенка Димитрова и Еленка Симеонова. [21].



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ