НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

21. Екатерина Маркова Иванова - Тица

ТОМ 24
Алтернативен линк

21. Екатерина Маркова Иванова - Тица


Екатерина Иванова е родена през 1900 г. в Ловеч. След раждането и семейството се завръща в Свищов. Тя завършва гимназиално образование в Свищов. Още като ученичка не са и били чужди духовните течения като толстоизма, интересувала се от вегетарианството. Запознава се и със семейството на д-р Димитър и д-р Йустинка Халачеви и тогава разбира за идеите на Учителя. Екатерина учителствува 3 години в село Българско Сливово край Свищов. След като се омъжва се за Атанас Иванов с когото имат три деца - Тодор, Християнка и Марко се посвещава на домакинството. В стремежа си да им даде духовна насока в бъдещия живот, Екатерина поставила пъпчетата и на трите си деца в Библията.


На сбирките на братския кръжок се запознава и със Слави Гюдеров. С отрастването на Християнка, дъщеря и, води и нея на сбирките у д-р Димитър Халачев. В последствие при преместване на молитвените събрания в дома на Санка и Иван Саръбееви двете - майка и дъщеря посещават сбирките там. Били са съседи и е дружала със семейството на Славка и Никола Халачеви. При посещението си в Свищов Олга Славчева споделила, че са съученици със съпруга на Екатерина Атанас Иванов в Цариброд. Бащата на съпругът и Тодор Иванов Петров роден в Русе пък е завършил консерватория в Букурещ е бил капелмайстор на 33 свищовски пехотен полк, където е работил Петър Димков. При пристигането на Петър Димков в Свищов като командир на полка, той се настанява първоначално на квартира у капелмайстора Тодор Иванов Петров.


Сестра Тица се грижи за петчленното си семейство с усърдие и постоянство. С желание посреща в домът си с широко сърце братя и сестри от цялата страна. Между тях са Цветана Симеонова, Крюгер Николов, Михаил Стоицев, Петко Епитропов, Гради Минчев, Милка Говедева, Въскресен Анастасов, Никола Нанков, Жечо Панайотов, Петър Пампоров, Олга Славчева, Мариус Грюнберг, Невена Неделчева, Руси Караиванов, Николай Калгертс от Латвия и много други.


Получавала е беседи по пощата от брат Боян Боев, но споделя, че някой друг е плащал за тях, предполага, че това е Слави Гюдеров. Четяла е и периодичните издания "Всемирна летопис", "Братски живот", "Житно зърно" и други. След заминаването на Санка Саръбеева става ръководител на групата в Свищов, съхранява дарените беседи, от които се формира братската библиотека в Свищов.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ