НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

2. Анчо и Нешка Аневи

ТОМ 24
Алтернативен линк

2. Анчо и Нешка Аневи


"Неговата мисия в Плевен


е същата както едно време


беше Вашата в Свищов"


Първото семейство, с което Стефан Тошев се запознава в Свищов, е това на пощенските служители Нешка и Анчо Аневи. С тях той поддържа близки връзки и кореспонденция до края на животът им.


Анчо Анев е роден в Севлиево, съпруг на Нешка Анева. Ръководител на братската група в Свищов, бил е сред поканените на събора във Велико Търново през 1920 година заедно със Слави Гюдеров и Гено Александров. Заема длъжността началник на пощата в Свищов, когато го преместват в Плевен и той изпълнява същата задача, каквато Стефан Тошев в Свищов - основава братски кръжок там. За него Нешка Анева споделя в писмо до Стефан Тошев: "Анчо все е същия. Много е предан, много ревностен въобще добре отива с Божията помощ".


Нешка Анева е била много нежна, фина жена, безкрайно предана на Учението на Учителя. Премества се да живее на "Изгрева". Посещавала е занятията на общия окултен клас [19-573] През войната 1943-1944 Нешка е евакуирана заедно със семейството на сина си Иван Анев в Севлиево при близки на съпруга й, вече покойник. Той е бил родом от Севлиево. Там тя общува със семейство Тошеви.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ