НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

4. Послеслов. Вергилий Кръстев

ТОМ 24
Алтернативен линк

4. Послеслов
Вергилий Кръстев



1.    Изминаха три години, откакто моя ръководител и Онзи, който ръководи поредицата "Изгревът" ми наредиха "Изгревът" том XXIV да бъде за евангелистите и връзката им с Учителя Дънов. Бях изненадан. И в безизходица.

2.    Дотогава знаех само отчасти за Стоян Ватралски от неговите публикации във в. "Зорница", бр. 38, 39, 41 (от 22.IX.-13.X. 1926 г.) в защита на Учителя Дънов. Бях запознат подробно с тях.

3.    Бях чел някои статии от в. "Български бранител" на Методи Марков за живота на Изгрева, като някои от тях бях публикувал.

4.    След като ми попаднаха и техните снимки, реших, че трябва да се прикачат към техните материали. Трябваше да се съберат.

5.    И оттам се започна. Започнах да издирвам материали от престари вестници, от минало време, които чрез Ефросина Ангелова-Пенкова, която работеше в Народната библиотека ми се доставяха на ксерокс копия. Беше много труден процес, траещ около 2 години. А да се подреди всичко това бе невъзможно. А защо ли? Нямаше връзка между тях.

6.    Защото още не беше ми свалена концепцията за този план. Как така свалена? Онзи, който ме ръководеше ми издиктува и предаде концепцията. И аз тогава се уплаших, защото това бе невъзможно за мен. Та аз не познавах тези събития и още повече онези лица, които са били исторически личности в онези отдавна отминали времена Всяко едно историческо събитие си създава една личност, чрез която да се прояви.

7.    Тогава се сетих за Павел Василев и го извиках. Разказах му за моята концепция и той се съгласи. Започна да описва и развива по теми своите материали. Донасяше ги, те се нареждаха по раздели. По-късно ги размествахме и нареждахме. Много труден процес. Но успяхме най-накрая да се справим.

8.    Аз още не мога да проумея откъде изкочи този Павел Василев и кой ми го докара, за да съдействува в "Изгревът" за евангелистите-методисти. А се оказа, че е много просто за обяснение. Той беше представител на евангелски родове от няколко поколения.

Първо - имаме Гаврил Илиев, който е първият български евангелист.

Второ - имаме дъщерята Манола, на Гаврил Илиев, която се оженва за Йордан Икономов.

Трето - ражда се Милка, дъщеря на Йордан Икономов, която се оженва за Драгомир Василев

Четвърто - чрез тях се ражда Павел Василев.

Пето - трябва да преминат десетилетия, за да се срещна с моя ръководител и той да ме срещне и прикачи за този род.

Ето това е механизма - трябва да те прикачат за рода и за неговия представител, който е Павел Василев. Лесно за обяснение. Но е много трудно за изпълнение.

9.    А най-важното е, че този род чака десетилетия да изпратят онзи, който да ги включи и вкара в "Изгревът". И то чрез моя милост. Да не смятате, че това става много лесно. Напротив, бе много трудно за мен, понеже всичко това беше за мен чуждо и непознато. Освен това, на няколко пъти през това време беше посягано на моето здраве и през есента на 2006 г. и началото на 2007 г. на няколко пъти си заминавах от този свят. Но ме оставиха на земята жив, за да си довърша работата с "Изгревът", том XXIV. Така че за изработването на този том аз съм заплатил със здравето си, със силата си и с всичко, което беше останало у мен. А през цялото това време имах невероятен зъбобол на венците. Денонощно бях атакуван и стенех и виках от болки. Та за този том е платено и надплатено от мен. И то стократно и най-вече с човешко страдание - непрекъснато в мене някой стенеше и въздишаше заради болките. И цялата ми сила се вкара в този том.

10.    Така както е предаден материала по глави - повече от това не може да се желае. Аз останах накрая доволен. Непрекъснато се допълваха глави, защото все нещо излизаше, което да се добави. На този етап това е достатъчно. Може и още, но засега ще спрем, ще починем Защото се изморихме.

11.    Трябва да благодаря на Нонка Матеева Петрова-по баща, и Атанасова - по мъж, живееща в село Ботево, окръг Видински. Тя там набра целия този том, получаваше допълнително материали по пощата, набираше ги на компютъра и ми ги връщаше. Предавах ги на Вихър Пенков, той ми ги разпечатваше и тогава аз преглеждах тези текстове и ги поставях там, където трябва. Много трудоемна работа. Друг път такова нещо не мога да изтърпя в никакъв случай.

12.    Днес, 30 октомври 2007 г. Павел Василев ми задава въпрос защо съм се хванал с евангелистите-методисти и каква е била моята цел. Аз нямах никаква цел, защото тя не беше моя. Но Онзи, който ръководи "Изгревът", подреждаше материала, и чак накрая аз разбрах каква бе неговата цел. Ами прочетете съдържанието и ще разберете каква е целта по издаването на "Изгревът", том XXIV. Много точно е указано. Но да ви се отвори ума за това съдържание. Има едно важно условие. Да се яви някой, който да ви отвори ума, за да разбирате написаното. Виж Ев. от Лука, гл. 24, ст. 45:

"Тогава им се отвори ума, за да разберат писанията".

А този някой е Святият Дух. Ако не се яви - нищо не става без него.

13.    В "Изгревът" том XI е написано всичко, което трябва. Трябва да се проучи, за да се види защо България пада 500 години под турско робство и как се освобождава чрез Антиминсът.

14.    Трябва да се проучи историята на поп Константин Дъновски и как в неговото семейство се ражда синът му Петър Дънов.

15.    Цялата му история като юноша, обучение, студент в САЩ, завръщането му е описано в "Изгревът" дотолкова, доколкото е възможно.

16.    Явяването на методисткото движение в Северна България чрез неговите представители, тяхното застъпничество по време на кланетата по Априлското въстание 1876 г. и след това, е една много важна историческа следа, която се превръща в път между българите. Какъв път?-Просвета. Преводът на Библията е най-невероятният подвиг тогава. Ако го нямаше този превод, Учителят Дънов нямаше как да работи между българите. Така че Небето подготвяше условия за работа на Учителя Дънов. И то чрез евангелистите-методисти.

17.    Всички тези империи, които работеха срещу България - Австро-унгарската империя, Германската, Османската, Руската след войната 1914-1918 г. бяха разрушени А защо? Защото работеха срещу Учителят Дънов. След Втората световна война бяха разрушени империите на Англия, Япония, Франция, Португалия, Испания. Народите се освободиха. А през 1989-1990 г. се разруши СССР като империя, понеже разрушиха "Изгрева" в София и изгаряха книгите на Учителя Дънов.

18.    След завръщането на Петър Дънов от САЩ неговият път е вече друг. Той е описан в "Изгревът" по томове. Петър Дънов поддържа своите връзки с евангелистите, със своите състуденти от гр. Свищов.

От 1900-1922 г. той създава Синархическата верига на Бялото Братство. През цялото това време чрез своите наряди, той дава задача на своите последователи да изучават Евангелието и Библията. Той ги насочва да пеят евангелски песни и им определя песните, които да изпълняват. Аз заварих възрастните вече ученици на Школата, които ги пееха, заедно с песните на Учителя.

Отначало се учудвах, но после след като разбрах реших, че трябва да дойде време, за да разуча този въпрос. Ето днес дойде това време.

19.    От 1922-1944 г. по времето на Школата неговите връзки с евангелистите не престават, а се увеличават. Той се движи и между евангелските среди. Той за тях е познат, знаят, че той е евангелист-методист. Приемат го, че разпространява Евангелието самостоятелно, понеже не иска да се подчинява на онези ръководители, които ръководят Методистката мисия в България. Приемат го за проповедник, но не и като Учителя Дънов. Но когато закъсат със здравето си или с техните кармически проблеми, веднага търчат и търсят помощта на Петър Дънов. А какво е неговото мнение за евангелистите, аз съм публикувал 14 случки в "Изгревът", том XXIV, раздел VIII, подраздел  А. "Учителят за евангелистите".

20.    Представителите на Методистката мисия изпращат своите синове и дъщери на Изгрева при Учителя Дънов. Как те се проявиха и как те воюваха срещу "Изгревът", аз съм го описал в раздел VII, подраздел  В, точка 5 и 6. А как действуваха другите техни представители извън "Изгревът" ще намерите в същата глава.

А защо идваха при Учителя Дънов? Отговорът е: Да се закачат за Школата на Учителя Дънов и да черпят енергия и светлина от нея и сила от Словото му. Друг отговор няма. И те го правеха целенасочено и напълно успешно.

21.    Едновременно евангелистите в София посещават църквата на методистите "Д-р Лонг", но посещават и беседите на Учителя, включват се в братския живот на Изгрева, посещават лагерите на Бялото Братство на Рила. Има ги на снимки, така че това не е измислено от мен. Чрез Учителя Дънов и Школата му те получават сила, с която работят като евангелисти-методисти. Това е причината. След заминаването на Петър Дънов, след 1945 г. те продължават да посещават Изгрева в София и да участвуват в братския живот там до 1958 г., когато Изгревът е затворен и му е сложен катинар от властите. Завинаги!

22.    Ще ви дам един пример. Ето, майката на Павел Василев го събужда посред нощ и го води на Изгрева, като преминават около 10 км пеш, за да бъдат в 5 часа сутринта в салона на Изгрева за беседа. Вие сега бихте ли го направили? В никакъв случай. Но това са връзки между хората, между душите, това са невидими връзки, по които протича сила от Словото на Учителя Дънов. Трябва да прекараш онези жици от себе си, с които да се прикачите за Изгрева, за да просветне в тебе светлина в съзнанието ти и да отвори душата ти за Словото на Учителя Дънов. Това е истинската причина.

23.    Тези вътрешни връзки бяха запазени и при Павел Василев. Ето защо той поддържа връзките си с хора от Братството и Изгрева от 1945 г. до 1958 г., както и след това. Баща му е адвокат, който ръководи защитата на обвинените дъновисти през 1958/59 г. по време на процеса на комунистическата власт срещу последователите на Учителя Дънов. От 1959 г. досега той поддържа тази връзка. Чрез една от тях аз успях да се свържа с него, и да го привлека да сътрудничи в "Изгревът" том XXIV. Това са живи вътрешни връзки, които са изтъкани от Духът. Чий Дух? Духът, който ръководи Изгревът, Школата на Учителя Дънов. А той се намира в Словото му.

Към всеки раздел има приложени снимки. Те имат задачата да покажат, че тези хора са били, чете са съществували, починали са, а са останали делата им. Когато работех върху снимките и ги подреждах, трябва да споделя, че успях да вляза във връзка с тях, стази вътрешна верига, съградена от тези души, отдавана преминали отвъд. Изживяването бе неописуемо, но и много страшно, и трудно човек може да издържи на едно такова присъствие отгоре. От снимките ме гледаха живи хора и те разговаряха с мен. Това много трудно може да се издържи. Човек може психически да се разстрои, ако не е подготвен и ако няма изработена и калена нервна система. Много е опасно човек да се събуди, ако не е подготвено тялото му.Д(е изгори физически и психически.

Ще се постараете да приемате "Изгревът" том XXIV, отворено, без предварителни настроения от различни лица. Само така той може да се отвори за ума ви и за съзнанието ви. Иначе ще остане затворена книга за вас. И ще я отхвърлите. И тогава - горко ви. Тя е сътворена от Святият Дух.

24.    Аз съм се спрял за "присаждането" и за "ашладисването" на евангелистите-методисти към "Изгревът", съгласно един окултен закон описан от апостол Павел в Послание към Римляните, гл. 11. А дали са съгласни с това? Трябва да проумеят, че чрез този окултен закон бяха прикачени езичниците и учението на Христа бе прието от тях, а отхвърлено от евреите. И се създадоха две църкви - католическа и източно-православна. И то благодарение на този закон.

25.    Има и един друг още по-невероятен окултен закон. В Откровението на Йоана, гл. 14, ст. 1-5 се описва, че тези, които са с Христовия Дух са 144,000.

Учителят Дънов казва, че неговите ученици са 1440 в България. Повече не могат да бъдат. Това са учениците от вътрешната Школа и вътрешната верига на Духът. Много от тези ученици по времето на Школата на Учителя Дънов поради отклонението си изсъхнаха от Дървото на живота и те отпаднаха, и станаха като изрязани клони от дървото и захвърлени в огъня. А за техните съдби ще проучите в томовете на "Изгревът". А на освободените места могат да се прикачат, да се присадят като нови клонове онези души от евангелското методистко движение, които ще се приближат към "Изгревът". Друг път няма за тях. И тогава ще проверят какво означава "Изгревът" за тях. А в следващия етап, ако има се отвори ума, ще почнат да четат Словото на Учителя. Това е техния нов път. Друг път нямат. И днес. И утре!

26.    Разрешението на задачата е дадено в разговора между пастор Методи Марков и Учителя Дънов, когато го запитва дали може от амвона да говори и да изнася окултни истини и от Неговото Слово. Тогава Учителят Дънов го запитва: "Добре. Но когато им се пробуди съзнанието, къде след това ще отидат?" "В църквата", отговорил пастор Методи Марков. "Значи преминаваш от един затвор в друг", отговорил Учителят Дънов.

Вие знаете ли какво означава да се пробуди съзнанието на един човек, да влезе светлина в ума му и ти да го държиш затворен в една сграда, в една църква, затворен в една форма. Това за него е най-голямото мъчение и злочестие. Това е затвор, по-страшен от предишните преди да се събуди и пробуди за един друг свят. Преди е бил затворник, но не се е схващал като такъв. Но се пробужда и вижда че е в затвор. Това е разликата. С пробудено съзнание и то в същия затвор!

27.    И какъв е изводът. Онези, които са в църквата, да си стоят в нея. А тези, които се прикачат към "Изгревът", ще го четат, ще четат Словото на Учителя и ще го прилагат в живота си. Животът ще им се промени и на тях няма да им трябва нито църква, нито общество на дъновисти или някаква организация. Но ще им трябва да имат общение на душите си. Кръжащи към един център, на Бялото Братство, който е в Невидимия свят.

За всяко едно поколение има и се създава такава форма. От 2001 г. до 2007 г. аз съм направил 34 концерт-рецитали, където се разказват спомени на ученици с Учителя Дънов и се изпълняват от музиканти неговите песни. Присъствуват по 250 човека или това прави 8,500 човека. Друга форма на контакт за душите в Школата на Учителя Дънов засега няма. За всяко едно поколение има своя специфична форма на контакт на душите, която се изработва от Духът. Днес е една, но утре е друга Но тя е неръкотворна форма и недосегаема за човешките ръце.

28.    Моята баба насаждаше онази кокошка, която се "разквачи", стане на "квачка" с яйца. Слагаше я на полог от яйца и след 21 дни те започваха да се излюпват. Те пробиваха черупката и излизаха навън в един друг свят. Това излюпване е една невероятна гледка и трудно може да се издържи от човек и да се гледа. Така човек също трябва да пробие черупката на своето съзнание и да се излюпи за един друг свят. За всеки човек е определено, строго определено времето за излюпване. За едни е определено, а за останалите остават като "запъртъци" и не се излюпват. След това ги изхвърлят на бунището.

29.    Аз също се излюпих и пробих черупката си, когато бях на 27 години. Беше много страшно да се излюпиш, да ти се отворят очите, ушите, съзнанието за един друг свят, който съществува и те заобикаля. Ти не си го виждал, защото си бил затворен в черупката на яйцето. Бил си човек, но не си имал органи и сетива в мозъка ти, за да възприемеш един друг свят в други измерения.

Аз често показвам телевизора си и казвам: Преди 40 години нямаше телевизия и аз нямах телевизор. Сега имам и мога да натисна копчето на който искам канал и да гледам различни предавания. Ако в моя мозък има отворени мозъчни центрове, с които да правя контакт с един свят на други измерения, аз ще го виждам, ще го чувам и ще правя контакт с него. Това е механизмът на пробуждане на съзнанието на човека. Сега обяснението е много лесно, но само за онзи, който има телевизор в главата.

30.    Ето това е разрешение на въпроса. А дотогава човек трябва да се готви за такава среща. А как?

Учителят Дънов дава модела:

"Четете Евангелието, за да се свържете с Христовия Дух. Той ще ви научи на всичко."

Да, ама това не става лесно. Но е много трудно. Онзи, който успее да се свърже с Христовия дух - влиза в общение с Христа.

31.    Пожелавам на всички евангелисти-методисти да се свържат с Духът на Христа. И тогава чрез Него ще се свържат с Школата на Учителя Дънов, защото Неговото Слово е Слово на Бога. Това е Живият Бог дошъл на земята българска, името на Когото е Емануил, със светско име Петър Дънов.



Амин.

Написано на 30 октомври 2007 г.

от 16 до 18.30 часа.

Вергилий



На 25 ноември 2007 г. в 13.40 ч. окончателно приключих с "Бележките" и упътванията за допълненията, които включих. Това бяха 2 материала и ми отнеха 7 дни от 9.30 сутринта до 14 ч. Беше много тежко за мен, да издържа всичко това, което трябваше да премине през мен, да се напише и да се напечата. Благодаря, че успях!


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ