НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

1. Откровенията на Бога и Духът на Заблуждението

ТОМ 24
Алтернативен линк

1. Откровенията на Бога и Духът на Заблуждението


РАЗУМНИ ОТНОШЕНИЯ


29 лекция от Учителя, държана на 16 май


1928 г., София-Изгрев.

- В: Добри и лоши условия.

Лекции на Общия окултен клас на

учениците на Всемирното Бяло братство, Г. VII (1927-1928), т. 3.


София, 1947, с. 65-71.


... Каквото и да правите, вие трябва да знаете, че не можете да се противопоставяте на великата разумност, която работи в живота и в природата. Който иска да й се противопоставя, той ще остане в положението на риба, на птица, на млекопитаеще или на обикновен човека. Не е лошо човек да живее за себе си, но ако иска да расте, да се развива и да се облагородява, той трябва да има правилно разбиране за живота.


Когато иска да учи, човек трябва да отиде при някой велик учител, а не при обикновен, невеж учител.


Като намери Велик Учител, той трябва да го слуша


Какво правят някои ученици? Като отиват при своя учител, те започват да му разправят, какви видения, какви откровения са имали. Да разправяте на учителя си за вашите въображаеми видения, това значи да служите на своята гордост и тщеславие.


Който има откровения, той не може да остане на земята. Апостолите Йоан и Петър са имали видения и откровения, но в това време са били на небето.


Ще дойде някой да разправя, че имал откровение от Бога. Това е заблуждение. Това са картини от духовния свят, но не и откровения. Мнозина се хвалят със своите откровения, но нито един от тях не е казал някаква истина, която да не е писана или изказана преди него.


Някой чете Евангелие и казва: Да се любим! Да живеем според Божиите закони! - Това не е нещо ново. Това всеки човек може да каже. Който живее за себе си, и той може да говори, че хората трябва да се обичат, да живеят едни за други, да си помагат, но въпреки това, той пак ще си остане в положението, в което първоначално се е намирал. Докато живее със страх за себе си, заекът ще си остане всякога заек. Той се страхува, защото служи главно на себе си. Който не служи на себе си, той е готов да служи на великото в света. Щом служи на великото, той може да има някакво откровение, защото се намира под влияние на "професорите на светлината".


Какво се разбира под думата откровение?

- Откровение, значи съобщаване с Бога.

Днес това е почти невъзможно. - Защо?

- Човешкият организъм е така устроен, че нервната му система не е в сила да издържи на светлината на Божествения Дух. За да влезе в контакт с Бога, неговата енергия трябва да мине най-малко през десет среди, за да се трансформира така, че да се приеме от него без никаква опасност. Тъй щото, за да получи човек известно откровение и да го разбере напълно, то трябва да е минал през десет среди, през десет стъпала: през херувимите, серафимите, ангелите, светиите, гениалните, талантливите, праведните, добрите хора и т.н. След това откровението ще дойде до обикновения, до малкия човек на земята.

Един от еврейските пророци казва: "Видях Господа възнесен".


Когато запитали пророците, кой е готов да съобщи нещо на царя, той казал: Аз съм готов да му съобщя всичко, каквото Бог ми каже.


Силен бил този пророк. - Защо? - Защото имал откровение. Като отишъл при царя, да му предаде думите Господни, царят заповядал на слугите си да го хванат и да го заведат при него. Пророкът се обърнал към царя с думите: Да остане ръката ти неподвижна във въздуха! Както казал, така станало. След това трябвало царят да се моли на пророка да вземе думите си назад и да освободи ръката му.


Кой обикновен човек може да направи това? Кой от нас, ако го хване стражар, ще може с една дума да направи ръката му неподвижна? Не само, че не може да направи това, но отгоре на всичко стражарят ще го набие.


Днес не може даже да се говори за откровение.


Днес може да се говори само за плащане на карма, но не и за откровение. Тези, които пожелаха да изплатят кармата си, станаха мъченици. Христос им даде ред методи, как да живеят правилно, за да изплатят кармата си и да влязат в правия път.


Пророците пък са хора, които са завършили своето развитие на земята.


Истински пророк е онзи, който разбира добре Божественото учение и го прилага. Апостол Павел имаше видения и откровения и след това само можа да каже: "Ако говоря с человечески и ангелски езици, а любов нямам, нищо не съм".


И тъй, научете се да говорите истината. Не преувеличавайте, нито намалявайте нещата. Изнасяйте нещата, така както са. Някой има някаква слабост и ще я прикрива, ще я намалява, ще я оправдава. Няма защо да се оправдавате. Кажете истината така, както е, и не се страхувайте. Само истината може да направи човека свободен. Ако човек не може да се изповядва пред себе си, пред другите никога няма да се изповядва. Важно е човек да бъде искрен пред себе си. Не може ли да направи това, той не може да очаква никакви резултати. Смирение се иска от човека. Мекота се иска от човека. Има ли тези две качества, той ще има търпение да понася всичко. Това значи да се подчини човек на Божественото в себе си. И тогава, колкото и да го нападат отвън, той ще понася всичко с радост. Така са живели едно време мъчениците. Не е лесно човек да стане светия.


Който иска да стане светия, той трябва да обича истината, да се стреми към нея. Така само той може да се приближи към Бога.


Казано е за Бога: "Възлюбил е истината в човека".


Следователно, дойдете ли до човека, обичайте истината в него, която е вложена от Бога. Че някой постъпил неправилно, че сгрешил, не се спирайте върху това. Спирайте се върху доброто в него и вървете напред.


Това значи да обича човек истината, да обича разумния живот, които носят свобода за човешката душа Човек не трябва да се страхува от истината.


Направи ли някаква погрешка, той трябва да е готов да я изправи. Първо ще се изповядва пред Бога и после ще се заеме да я изправи. Изправяйте погрешките си а не се извинявайте за тях. Много пъти може да греши човек, но трябва да изправя погрешките си. Някои погрешки мъчно се изправят, но човек трябва да постоянствува, да работи върху себе си, докато ги изправи.


Злото, като елемент, съществува в живота Каквото и да правите, вие не можете да го избегнете. Дойде ли злото при вас, разгледайте го внимателно и го използувайте. Мнозина са се борили със злото, но никой не го е победил. Злото няма да изчезне, нито може да се победи, но може да се впрегне на работа. Едни по-лесно се справят със злото, а други - по-мъчно. Мъчно или лесно, в края на краищата човек трябва да знае, че злото е непобедимо. Много методи има, които вие може да приложите по отношение на злото, но от поведението ви, от вашата любов към истината, към учението зависи да ви ги дам ли, или не. Аз съм от ония земеделци, които не хвърлят семената си напразно. Ако тази година няма добри условия за тях, ще ги задържа за идната година.


Божественото семе, Божествената енергия не може и не трябва да се прахосва. Ако няма добри условия за сеене, аз ще туря житото в хамбара, докато условията се подобрят. Който иска да има успех в живота си, той трябва да прилага този метод. Като работите по този начин, вие ще дойдете до вътрешно познаване на нещата.


Мнозина питат дали ще се познават, като отидат в онзи свят. - Всичко зависи от любовта. Ако имате любов помежду си, ще се познавате. Без любов хората не могат да се познават.


Любовта е основа на всичко. Това се отнася и до този и до онзи свят Който има любов, той ще познава хората и външно, и вътрешно. Който няма любов, той ще ги познава само външно. Искате ли правилно да се развивате, трябва да имате любов. Някои хора съхнат по липса на влага, на топлина, на светлина в себе си. Любов липсва на съвременните хора. Единственото нещо, което може да внесе у човека и влага, и топлина, и светлина, това е любовта. Има ли любов в себе си, човек ще прогледа за всички неща. Ако е ученик и буквите, и числата ще оживеят за него.


Какво нещо представя живата буква, живото число?


Всеки човек, който живее в света на светлината, представя жива буква, живо число. Понеже минавате за учени хора, нека всеки за себе си определи, каква буква и какво число представя. Засега това е тайна, която в бъдеще може да се открие. Който може още в този живот да намери своето число, той ще разреши една от великите социални и културни задачи на живота.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ