НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

2. Евангелист от гр. Ямбол

ТОМ 24
Алтернативен линк

2. Евангелист от гр. Ямбол


ИЗПИТИ НА УЧЕНИКА


12 лекция от Учителя, държана на 7 декември 1932 г. София-Изгрев.


- В: Новата мисъл. Лекции от Учителя на Общия окултен клас,


Г. XII (1932-1933), т. 2.


София, 1947, с. 274-278.


... Като четете Евангелието, натъквате се на притчата за блудния син. Бащата познаваше сина си, но синът не го познаваше. Синът напусна баща си и отиде в чужбина, дето прахоса парите си, разсипа живота си и като видя, че нищо не му остана, върна се при баща си с желание да остане при него, като един от последните слуги. Бащата се зарадва и го прие с любов. Когато го изпращаше, любовта му беше пълна със скръб; като го посрещна, любовта му беше пълна с радост. Бащата прости на сина си и го прие с любов.


Той даде пример, как се прощава. Ако някой вземе парите ти, не го търси, прости му. - Как да простя? - Ще простиш, за да се повдигнеш. Това е изкушение, с което сам трябва да се справиш. Много изкушения има в света, с които човек трябва да се справи.


Изкушенията идат от самосъзнанието.


Вчера един млад брат поправяше цимента около салона. Един евангелски проповедник се спря пред него и го запита: Защо поправяш цимента, не знаеш ли, че Христос иде и ще изгори земята? Братът го погледна, обърна внимание на облеклото му. Видя, че е добре облечен, с хубави, нови обувки. Той си помисли: Нали земята ще изгори, защо си облечен толкова добре? Проповедникът мисли, че само той живее правилно, само той разбира живота.


Често религиозните изпадат в лицемерие. Те се страхуват от истината.


Едно лято бях в Ямбол, държах беседа. Един евангелски проповедник ме слушаше и като се свърши беседата, каза на окръжаващите:


- Аз не съм съгласен с това, което чух.


После, като останахме двамата, той се обърна към мене и тихо ми пошепна:

- Слушай, всичко, което чух, е вярно. Аз съм напълно съгласен с думите ти, но ако започна да проповядвам по същия начин, скоро ще ми отнемат службата. Ти, както разбирам, предвиждаш всичко. Кажи ми, ще се оправят ли моите работи?

- Твоите работи ще се оправят, когато се оправи умът ти и започнеш да говориш истината. Време е вече да излезеш от областта на самосъзнанието, да се повдигнеш.

- Трябва ли да минавам от една черква в друга?

- Не е въпрос до черквите. Ти ще се повдигаш, ще минаваш от по-низко в по-високо състояние на съзнанието, както ученикът от отделенията минава в прогимназията, гимназията и най-после влиза в университета.

Някой казва: По-добре да умра, да се освободя от мъчнотиите си.

- И да умреш, пак няма да се освободиш. Ето, бедният Лазар умря, и отиде в лоното на Аврама. Богатият умря и отиде в ада. Кой от двамата беше свободен? Богатият запита Аврама, защо бедният Лазар е в лоното на Аврама, защо и той не е при него. Аврам отговори: Лазар през целият си живот страда, а ти яде и пи, за никого не помисли. Сега Лазар ще яде и пие, а ти ще страдаш. - Тогава прати Лазар да ми накваси устните. Аврам му каза: Между него и тебе има голяма пропаст, която не може да се мине. Ти трябва да измениш възгледите си, да мислиш по нов начин, за да влезеш във връзка с Лазара.

Да оставим този въпрос настрана. За да се развивате правилно, вие се нуждаете от ново разбиране, от нова светлина. Христос донесе тази светлина, но малцина я приеха.


Той извади човека от областта на самосъзнанието и го насочи към Божественото съзнание, дето е радостта.


Ако съжаляваш, че си дал една чаша или едно шише вода на своя ближен, ти си още в самосъзнанието. Пред тебе има цял извор. Колкото и да черпи вода от него твоя ближен, тя няма да се свърши.


В Божествения свят водата извира, и хлябът никога не се свършва. Там е живият хляб. Колкото да ядеш, за всички ще има изобилно. Там и дрехите не се свършват: ще има и за тебе и за ближния ти. Като влиза в Божествения свят, човек се чувствува ученик. Там му се дават условия за учене. Като свърши този университет, той се подлага на последния изпит - разпятието. Христос мина през този изпит и разреши правилно задачата си. И вие трябва да минете през същия изпит.

- Кога ще бъде това? - Не е важно кога. Важно е да бъдете готови. За някои изпитът иде тогава, когато не са готови. Те предварително започват да треперят и казват: Да ни пази Господ от страдания!

Някой казва: Искам да замина за другия свят, по-скоро да се освободя от страданията. - Много ще теглиш, докато дойдеш до освобождаването.


Христос мина през смъртта, но след три деня възкръсна. И вие, като отидете в другия свят, ще срещнете свои стари възгледи - вашите деди и прадеди, с които трябва да се справите. След това ще продължите пътя си нагоре.


Казвате: Христос е минал през големи страдания. - Това се знае отчасти. Много от страданията на Христа не са познати на човечеството, но Той се справил добре с тях, разрешил е всичките си задачи. След това Той казва:


"Аз съм пътят, истината и животът. Това е живот вечен, да позная Тебе, Единнаго, Истиннаго Бога".



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ