НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

3. Публикацията "Кои и какви са Белите Братя (дъновистите)" във в. "Зорница" в бр. 38, 39 и 41 от 1926 г.

ТОМ 24
Алтернативен линк

3. Публикацията "Кои и какви са Белите Братя (дъновистите)"


във в. "Зорница" в бр. 38, 39 и 41 от 1926 г.


3.1. Единственият човек, който присъствува на Събора през 1926 г. е евангелиста Стоян Ватралски , който описва всичко и публикува във в-к "Зорница" през м. септември-октомври 1926 г. в броевете 38, 39, 41. На него дължим описанието на този събор, а не на многобройните последователи на Учителя Дънов.

3.2. Това е единствената защита от евангелист на Учителя Дънов. Това е впечатлило мнозина, а най-вече Д-р Михаил Стоицев от гр. Пловдив, който подрежда текстовете на 3-те статии от 3-те броя 38, 39 и 41 ги подрежда и издава в една хубава книжка с различно оцветени корици. Но той отдолу слага своя псевдоним "Белобратков", страхувал се е от местни гонения. Тази книжка е отпечатана в гр. Пловдив в печатница "Труд" на П. Беловеждов, 1926 г. Вътре е поставен на цяла страница портрета на Стоян Ватралски, който е с брада и е застанал в профил. Съдържа 26 страници.

3.3. На задната корица са дадени сведения за отпечатаните книги на Стоян Ватралски, както и изказвания за него от Иван Вазов и Д-р Иван Шишманов. 3.4. Същата книжка се препечатва от Слави Камбуров в гр. Нова Загора, печатница "Светлина", 1926 г. , но в джобен формат от 36 страници. Накрая под черта е поставен следния текст:

"Ако мерим дъновистите от морално гледище, ако ги съдим по характера и делата им - мерило, което сам Христос ни даде, те са най-добрите съвременни християни."

3.5. За да бъде включена в "Изгревът" тази книжка, подготвих представянето й в две части на Стоян Ватралски. По този начин той е застъпен както трябва и е подчинен на концепцията на "Изгревът".


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ