НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

III. ПРОФЕСОР БОРИС ЙОЦОВ

ВЕРГИЛИЙ КРЪСТЕВ ТОМ 23
Алтернативен линк

III. ПРОФЕСОР БОРИС ЙОЦОВ


1. Есента на 1939 г., след като е получил нареждане от министър Богдан
Филов, главният секретар на Министерството на народното просвещение Борис Йоцов решава да задвижи въпроса с Паневритмията.

2. Обикновено от 1 -15 октомври всяка година започват да работят детските градини в гр. София. А на 15 септември започва новата учебна години във всички училища в България. Тогава към м. септември главният секретар изпраща бележка до Милка Переклиева да се яви при него. Той знае адреса на Милка, разбира се, от Любомир Лулчев. А Милка е поддържала приятелски връзки с Лулчев. Така че бележката до нея е истинска, както и адресът на детската градина в София.

3. Уплашена, Милка се явява при главния секретар. Разговорът между тях е предаден в «Изгревът», том IV, стр. 498-499, както и в том XV, стр. 338-339. Накрая главния секретар е поискал от нея да направи доклад и да му го донесе, как може да се приложи Паневритмията в българските училища. Така че Йоцов си изпълнява поетото обещание пред Лулчев и нареждането, което има лично от министър Богдан Филов. Той самоволно не може да придвижи този въпрос, ако не му е наредено, ако не стои зад него и цар Борис III. А той е знаел много добре, че нареждането идва оттам.

4. Същия ден Милка се среща с Учителя и Му докладва всичко. Той я предупреждава, че трябва да се бърза. Тя написва своя доклад в 4 екземпляра. Един предава на Учителя*, втори на Лулчев, трети на главния секретар Борис Йоцов. Виж «Изгревът», том IV, стр. 492-500; том XV, стр. 339-340.

5. Йоцов прочита доклада, извиква началника по физкултура за цяла България Петър Петров, и му нарежда да придвижи въпроса. А Милка е трябвало да приготви всичките 28 упражнения. Но тя предоставя и избира само 18. Учителят, когато научава, че ги е съкратила, се ядосва много. Виж «Изгревът», том IV, стр. 500; том XV, стр. 340. Това нейно своеволие предрешава бъдещия провал на Паневритмията. А защо? Нарушава окултните закони, по които е съградена Паневритмията, и нейните 7 принципа.

6. Милка предава подготвените 18 упражнения на началника Петров. Той ги преглежда и одобрява. Завежда я отново при Йоцов. И двамата решават да се въведе Паневритмията, но да се намери начин от Милка как това да стане. Виж «Изгревът» том IV, стр. 500, том XV, стр. 340.

7. Лулчев обещава на Йоцов, че ако той въведе Паневритмията, ще го направи министър на Народното просвещение. И това се случва. На второто правителство на Богдан Филов той освобождава поста министър на Народното просвещение, което той заема при първото си правителство като министър-председател. И така, от 11 април 1942 г.. до 14 септември 1943 г. министър на Народното просвещение е проф. Борис Йоцов.

8. Онова, което е посочено от Николай Дойнов в «Изгревът», том IV, стр. 498 и том XV, стр. 338, е погрешно. Борис Йоцов става министър на 11 април 1942 г.

9. След като в министерството има нов министър, който е дал зелена улица за Паневритмията, изведнъж Милка се уплашва дали ще се справи. Тази несигурност, която идва от нея, представляват големите противодействия, които идват от Невидимия свят, защото на Изгрева знаят само трима души: Милка, Лулчев и Учителят. А атаките от противниците на Паневритмията са неотразими. Едва ли някой днес може да издържи на онова напрежение, на онези борби, които са се развихрили на Небето и на Земята с опита да се въведе Паневритмията в училищата. Искате пример. Ето го. Прочетете последователно трите тома от «Изгревът», том XX, XXI, XXII. Няма да можете да издържите на това, което е в тях. Така че не трябва да се обвинява Милка Периклиева, че не може да се оправи. Тя също има вина. И се знае каква е и откъде идва.

10. И така от есента на 1939 г. до 1942 г. месец март, Милка се размотава и пропуска това време. А защо го пропуска? Има много политически събития и всички са въвлечени от бурята на идващата война. За 1939 г. прочетете в «Изгревът», том XX, стр. 705 и «Бележките» на стр. 906 N9 85, 86, 87, 88, 89, 90.

За 1940 г. виж «Изгревът», том XX, «Бележките», стр. 910 № 116, 119; стр. 931, № 195; том XX, стр. 986, № 582.

11. Последното изкачване на Учителя на Рила с установяване на лагера е 1939 г. Още за посрещането на 1939 г. Учителят говори за тази година, че е благодатна и епохална и онзи, който е пропуснал възможностите през 1939 г., ще трябва да ги реализира през 1999 г. Ето защо ви представяме тези две беседи в «Изгревът», том XX, стр. 995-1010. А кой и какво реализира през 1999 г., вж. на стр. 1010. Така че Милка Периклиева и нейното поколение изпускат и се разминават с това, което носи 1939 г.

12. Политическите и военните събития се развиват стремглаво и последователно от 1938 г. до 1943 г. Виж «Изгревът», том XX, стр. 913-914, № 139, 142. Без тяхното изучаване не можете да се разбере защо Милка Переклиева пропилява времето за изпълнение на тази задача, поставена от Учителя.

------------------------------------------
* Тези доклади не ги притежаваме. Това е била програма как да се проведе Паневритмията. (бел. на съставителя Вергилий Кръстев)


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ