НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

VI. БЪЛГАРИЯ И УЧИТЕЛЯТ

БОРИС НИКОЛОВ ТОМ 3
Алтернативен линк

VI. БЪЛГАРИЯ И УЧИТЕЛЯТ


1. България в златния си век. „Понеже българите днес са в златния си век, идея Божествена, на която българите не дадат подкрепата си, умът и сърцето си, то те ще пропаднат."

Днес хората ще разберат, ако една сила е враждебна на Бога, то тя е враждебна и на човека.

2. Учителят за българите и за своето Дело. „През време на Балканската война казах, че не трябва да се воюва със съседите и съюзниците. На 16 юни 1913 г. Фердинанд обяви война на съюзниците. Ако не бяха воювали, щяха да получат Деде-Ягач и Кавала. И днес България щеше да има излаз на Бяло море. А това бе Божият план за нея. Кой провали Божият план?

Ако беше запазила неутралитет във Всеобщата война (Европейската война) България щеше да получи повече земя и щяха да се обединят българите.

През 1914 г. казах на Фердинанд: „България да не се намесва във войната, а да запази неутралитет, защото България ще получи повече. Ще получи земя за цената на своя неутралитет. Ако се намеси ще изгуби. Те не Ме послушаха, дори си позволиха да се подиграват. Е, кой провали Божия план?

След като се намеси България във Всеобщата война (Първата световна война) Аз казах в 1917 г., че Германия ще загуби войната, затова да вземат българите мерки и да се оттеглят от войната. Аз исках доброто на България, а те какво направиха. Взеха, че ме интернираха във Варна. След това загубиха всичко. Е, кой провали Божия план?

После казах на Фердинанд и на Борис III, че те трябва да имат добри отношения със всички съседни държави."

3. Спасението на България. Учителят изпраща един брат при Министъра на вътрешните работи, да му каже следното: „Ние имаме методи за разни области на живота. Методи за възпитание на детето, младежта, методи за музиката. Бих дал грамаден материал. Също така имаме и Паневритмия. Нека те само ги приложат. Това е грамаден материал опитан от Мене. Няма какво да се търсят други методи, защото този метод, който Аз посочих е единствен сега, който трябва да се приложи. И ако ни противодействуват тук в България, то във всяка друга страна може да се работи. Ние ще се преместим там, но българите тогава ще загубят.

Ако Всемирното Братство се оттегли от тук, то България няма никакво бъдеще. Силата ни не е в това, че в някои други държави добре се отзовават за Учението, но силата ни е в това, дали е във връзка с Божественото, дали имаме подкрепа от Небето.

Тук вече имаме грамадна литература, в която са изложени всички методи. Аз не им казвам, че трябва да приемат на доверие. Но всичко това е опитано от Мен и те могат да опитат и тогава ще преценят дали съм прав.

Ако българите Ми пречат, ще дойдат три бедствия за България.

а) Три години суша.

б) Ще има такова вълнение на младежта, с което управляващите не ще могат да се справят. Ще се намерят в чудо.

в) Мъчнотии и пречки от всякъде.

4. Трояката сплав на българите.

В българите има три хубави черти:

а) Най-първо са живели тук старите траки, които са се наричали „Благати", хора или „Благари". Те са правили добрини. От тях българина е приел наклонността към мистичното и духовното.

б) После тук са дошли славяните и са залели Балканския полуостров. От тях българите са приели Духът на жертвата и самоотричането.

в) най-после са дошли Аспаруховите българи. От тях българите са наследили храбростта и волевия елемент.

Днес българина трябва да стане ученик на Новото Учение.

5. Трите свещени имена на ученика:

Ил-Рах - принадлежи на Бога.

Амриха - душата на сърцето. Светът на Любовта.

Аверуни - Верният ученик.

Българина трябва да стане ученик и да премине през тези три посвещения. През Аверуни, Амриха и Ил-Рах.

6. Мисията на българите. „Защо са се явили българите на земята? За да станат велик народ ли? Не. Не.

Българите са слуги на Бога и трябва да слугуват на Бога с Любов. Всички народи са слуги на Бога и трябва да слугуват на великата идея на Любовта. Всички трябва да бъдат носители на Божествения живот."

7. България - пълен неутралитет

През август 1944 г. когато Братството посети с Учителя за последен път Витоша и прекарахме няколко дни на хижа Острица и хижа Еделвайс, то там Учителят проектира тази мисъл. Тя беше едно повеление на Невидимия свят. „България да пази пълен неутралитет". Това повеление българите не изпълниха, но индусите го приеха и го туриха на знаме. „Не се присъединяваме към никакви блокове." На тази идея се дължи големият неутрален блок, който се създаде сега след войната. Който послуша Учителя ще има Неговото благос-ловение.

8. Истинските граници на България.

Един народ има географски граници. Но има и духовни граници и те не съвпадат с географските граници. Те се определят от идеите, от мисълта, която този народ носи. Един малък народ може да има велики духовни граници. Учителят каза: „Българския народ няма да бъде голям по територия. Но той може да бъде велик чрез Божественото Учение, което сега давам."

9. Жилавият корен на българина. Учителят каза: „Българският народ е търпелив. Той издържа турското робство. Издържа на всичко. Издържа на насилието. Ще издържи и в бъдеще. Ще дойде време, когато българския народ ще се разшири отвътре чрез Новото Учение. Дховно ще се разшири. И на него ще издържи."

10. Българският народ и страданията. На 25 октомври 1944 г. в Мърчаево Учителят каза за България така: „Българския народ за Мен е еврейския народ. През големи страдания ще минат българите понеже не чуха гласа на Господа".

Това пророчество е за българите. Те мислят, че ще се отърват така лесно. През големи страдания има да мине този народ, защото не узна времето, когато бе посетен от Господа.

Когато преди 2000 години Христос оплака Ерусалим, когато влизаше в него и застана на върха Сион, гледа в града и плака за него и изброява какво има да му се случи на този народ. Учениците Му са около Него. И така изобразява всички беди и бедствия, които има да му дойдат на главата и които дойДоха и се изпълниха до едно.

Христос им каза: „Всичко това ще ви дойде на главата, защото не познахте времето, когато града беше посетен от Господа."

Значи Бог посещава един народ и го благославя. Но ако той не познае времето, когато Бог го е посетил и не вземе отношение към Него, големи нещастия ще го сполетят.

Българите не познаха Учителя.

Българите не познаха времето, когато Учителят дойде и когато Бог ги посети. Ще минат по същия път на евреите.

11. Евангелието и България. В Евангелието на Йоанна са дадени два образа на българите. Първо - яслите, където се роди младенецът Исус. Днес в България се роди Учителят.

Второ - оселът, който Христос възседна, когато влизаше в Ерусалим и когато множеството Го посрещаше. „Осанна, който иде в Името Господне!" Ние, учениците на Учителя, родени от този народ посрещнахме Учителя и Неговото Слово.

12. Войната и бомбардировките над София. На 28.ХI. 1943 г. в 5 ч. сутринта, неделя, Учителят каза: „Когато бях на Витоша някой казваха: „Учителят избяга от бомбардировките!" Но докато аз бях на Витоша бомбардировки нямаше. Като се върнах в София, я бомбардираха. Онези, които бомбардираха София търсеха Мен, а не вас. Не трябва да говорим неверни неща. Не говорете неща, които не са верни.

Питате защо става войната? Ако англичаните и германците обичаха Бога война нямаше да има. Питате: „Кой е прав? Без Божията Любов няма никакво Право в света. Без Любов към Бога няма никакво разрешение. Без Любов към Бога нищо не може да се постигне. Човешката Любов е страхът. Божията Любов е Свободата. Това е идеята: „Любов към Бога!"

Страхувате се от бомбардировките. Но мислите ли, че Бог не е определил къде да паднат бомбите? Мислите ли, че разпъването на Христа не беше определено и предвидено от Невидимия свят? За това говореха пророците преди Него. Христос прекарва едно състояние ужасно. Мислите ли, че е лесно да бъдеш изоставен от всички? Не се обезсърчавайте! Вие искате да знаете нещата, но и като не знаете пак благодарете!

Човешката любов, това са идеите на Черното Братство. Падналите ангели са неизправими. Тях само вечността може да ги изправи. Те са майстори да представят нещата такива каквито не са. Те са майстори на лъжата. Човек идва на земята с илюзии. След това ги губи. Човешката любов отива към запад - залязва.

Гдето изгрява слънцето е Божията Любов. Туй което изгрява в нашите сърца, умове, души, то е Божията Любов. Човешката любов е обвивка на Божията Любов. Да турим нашата любов в служба на Божията Любов.

Новият Мир ще дойде с Божията Любов. Само Бог е, Който може да даде Мир. Мирът ще дойде, когато всички народи се обърнат към Бога. Не един народ да се обърне, но всички народи да се обърнат към Бога.

Бог е съвършен и Той не може да се измени. Божията Любов е вечна. Божията Любов никога не може да се изчерпи. В Божията Любов нещата стават тъй, както трябва. Ето защо Божията Любов ражда Новият Мир между чоловеците."


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ