НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

I. Б. ЦИТАТИ ОТ СЛОВОТО НА УЧИТЕЛЯ ПЕТЪР ДЪНОВ

Величка Няголова ТОМ 23
Алтернативен линк

I. Б. ЦИТАТИ ОТ СЛОВОТО НА УЧИТЕЛЯ ПЕТЪР ДЪНОВ


Зъболекар Михаил Стоицев. Проблемата на храненето:

Общодостъпна беседа за тия, които желаят един по-разумен

живот, добро здраве, дългоденствие и духовно съвършенство.


Издателство «Братство», Севлиево, стр. 73, 82.


1. «Никой няма право да отнема живота на когото и да е - човек или живот­но, защото този живот е от Бога!»


Учителят


2. «Всичкото ваше щастие в света почива върху страданията на тия малки същества, които ви служат. Вие, които минавате за много благородни, питайте малките същества какво ще кажат за вашето благородство. Всички овци, воло­ве, агнета, кокошки, патици, всички птички, които имат отношение с нас, и те си имат особено мнение за човека. Всички по-малки същества с един глас казват, че човекът е ужасно жестоко същество! Ако попитате дърветата, и те същото казват: ужасен е, безпощаден е човекът. И причините на всички наши страдания са ония агънца и всички животни, които ние унищожаваме и изпояждаме. Затова храната, която ние приемаме, определя качеството на всички наши действия.»


Учителят


3. «Ако искаме да се прекратят войните и убийствата, трябва всяка майка във време на бременността си да живее с чисти мисли и чувства, да не яде месо и постоянно да внушава на своето дете никога през живота си да не убива човек и животно.»


Учителят


4. Учителят по този въпрос казва: «Латинската раса създаде законите и правото; англосаксонската създаде критическия ум; сега настъпва златният век на славяните, които ще създадат благородното сърце, защото те са добра поч­ва - имат всички добри условия за това. Те са, които ще повдигнат истинската духовност, милост и възвишени чувства в света. Едно обаче трябва да приложат: да засилят повече вярата си в Бога, за да бъде тя като сила в техния ум; да проявят любовта, истината и правдата в тяхната чистота и да приложат правилно храненето, пиенето, дишането, и да използват разумно слънчевата енергия.»


Учителят



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ