НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

11. БРАТСКО ОБЩЕЖИТИЕ

ТОМ 22
Алтернативен линк

11. БРАТСКО ОБЩЕЖИТИЕ




Радев, Георги . БРАТСКО ОБЩЕЖИТИЕ . Беседа-реферат , 2 юли 1923 г.. - В:  младежки събор на учениците от Всемирното Бяло Братство ,1 -5.VII.1923 г., София. София . 1923. с. 23-25

Като жива семка у нас е посята идеята за братство - едничък социален закон на разумните човешки души , които живеят в любовта .Тази семка започва да никне в нас, и нейните първи трепети пробуждат в нашето съзнание идеята за братско общежитие. Братското общежитие е предверие на братството. При условията, при които се намират днес човека и земята, то е едничко осъществяване на братството, едничка социална форма, в която то може да разрасне.

Постигнато - то дава: Освобождаване от ония стопански , обществени и нравствени ограничения, които спъват свободния растеж на човека. Човек престава да зависи от писания човешки закон, и се подчинява на оня вътрешен закон, който е вложен в сърцето му и написан в ума му. Изтръгва се от робството на изкуствените човешки условия и се поставя в ония естествени условия, които му дава живата природа. В братското общежитие човек може съзнателно и свободно да изпълнява своя свещен дълг - сам да си вади хляба.

Братското общежитие е мястото, където човек може будно да премине от това стъпало на съзнание към го-горно. То ще създаде онази мека атмосфера, в която може да се дочака зазоряването на човешката душа, така, както на ранина човек притихнал ожида изгрева на слънцето.

За ученика - братското общежитие е вътрешна школа. Като в алхимична реторта, тук стават онези дълбоки превръщения, в които се раждат вътрешни ценности - качествата на ученика. Явно е, че братското общежитие не само външен проблем, а и вътрешен. Жив организъм е то. Законите на човешкия организъм - най-пълно осъществената комуна - са и негови закони. Ето защо, нашата задача е само да приложим онова, което живата природа е вече осъществила.

(Виж "Изгревът" том II с. 152, N37; TOM V C. 412-413, 414-415; том VIIIс. 711-712.)

Жив организъм е: и както тялото има глава и мозък, дробове и сърце и стомах, като седалища на духовния, административния и стопанския живот, така и братското общежитие има своя глава и мозък, сърце и дробове и стомах, през които протича (общия) пълния му живот."


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ