НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

8. УЧЕНИКЪТ, УЧИТЕЛЯТ И КОМУНИТЕ

ТОМ 22
Алтернативен линк

8. УЧЕНИКЪТ, УЧИТЕЛЯТ И КОМУНИТЕ




ИСТИННАТА ЛОЗА . Беседа о т Учителя ,държана на 27 август  1922 г . - В : Ще управлява всички народи .София . 1948. с. 126-129,133-135,140-141

"Ще прочета 15 гл. от Евангелието на Йоана. Тази глава е за учениците, а не за обикновените хора"
„Да пребъдваш в Божията Любов, това е особено посвещение/' (Евангелие на Йоана 15:9)


„Ако държите моите заповеди, ще пребъдете в любовта ми, както съм аз държал заповедите на Отца ми и пребъдвам в Неговата Любов." {Евангелиена Йоана 15:10)

- Вие искате да ви обичат, но не пребъдвате в любовта. Кой от вас пребъдва в любовта? Де е вашата любов? Христос доказа, че пребъдва в любовта. Като Го поставиха на кръста, Той се моли на Господа и смирено понесе всичко. Това значи пребъдване в любовта. Ако пребъдвате в любовта, и вие трябва да докажете това. Дали си ученик, или учител, трябва да докажеш любовта си. Как ще я докажете? Ако е на думи, празните думи нищо не означават; ако е на обещания, и те не важат за мене. Това е само цвят. Дайте плода на този цвят. Искате да се отвори небето, да ви направят силни. Бог да направи за вас всичко, а вие нищо да не дадете. Като ви наблюдавам, учениците в България искат много неща. Това е невъзможно. За учениците от всички времена и епохи , от всички народи и племена , правилата са едни и същи , с нищо не са се изменили и никога няма да се изменят .
Сега и вие търсите Христа, за Него говорите, искате да Го познаете и мислите, че Го познавате. - Може да Го познавате, без да пребъдвате в любовта Му.


„Това ви говорих, за да пребъде моята радост във вас, и вашата радост да бъде изпълнена." {Евангелие на Йоана 15:11)

„Тази е моята заповед, да имате любов помежду си, както ви аз възлюбих."
(Евангелие на Йоана 15:12)


- Между учениците трябва да има такава любов, каквато между ученика и Учителя."
„Светът ако ви ненавиди, знайте, че мене по-напред от вас възненавидя."{Евангелие на Йоана 15:18)


„Ако бяхте от света, светът би любил своето; понеже не сте от света, но аз ви избрах от света, затова светът ви ненавиди." {Евангелие на Йоана 15:19)

Под „светът " Христос подразбира черното братство , черната ложа . Светът се управлява от черната ложа . Тя не може да ви обича . Всичките закони , наредби и форми на държавата се приготвят и изработват от света. Всичко това действува на хората. Помнете Словото, което ви аз рекох: „Не е рабът по-голям от господаря си. Мене ако изгониха, и вас ще изгонят; ако са държали Словото ми, и вашето ще държат." (Евангелие на Йоана 15:20)

„Ако не бях сторил между тях делата, които никой друг не е сторил, грях не биха имали, но сега видяха и възневидяха и мене, и Отца." (Евангелие на Йоана 15:24)

„Но и вие свидетелствувате, защото отначало сте с мене."(Евангелие на Йоана 15:26)

Казвам : Четете и препрочитайте тази глава много пъти ; размишлявайте върху нея . Тя съдържа ценни мисли и упражнения за ученика. Сега, във всички ви е влязла мисълта, че когато ученикът тръгне в духовния път, трябва да се откаже от материалния си живот. Това е криво схващане.
Както духът и материята живеят заедно , макар и в противоположни посоки , така и човек се нуждае  и от материалния , и от духовния свят . Щом влезеш в света , ще работиш там , докато свършиш работата си, т.е. докато победиш света . Ако не победиш света , не можеш да бъдеш добър ученик . Ще победиш света и ще разполагаш с това, което си спечелил в него . И Христос казва : „Аз победих света. " Ако Учителят победи света и ученикът трябва да го победи .


Сега и вие имате желание да отидете в света и да го победите. Обаче, вместо да го победите, вие се подчинявате на неговия ред, на неговите закони, на неговите мисли, желания и действия. Вие мислите, че всичко, каквото става в свете е идеално. Мнозина искат да отидат в света, да видят, как играят видните актьори на сцената. Питам: Каква по-хубава сцена търсите от действителния живот? Какво по-хубаво педставление от живота?"

„Но научите ли езика на природата, тогава ще се ползувате от същността на нещата, ще си изработите верни схващания за живота и за природата. Сега слухът ви не е толкова развит. Вие мислите, че природата не говори. Не, тя говори много красноречиво.

В известни дни през  годината Учителят на Бялото Братство слиза космически в природата. Има моменти, когато небето се отваря. Тогава хората казват, че видели нещо особено.

Има епохи в живота на човечеството , когато Учителят слиза на земята . Който попадне в тази епоха, може да види Великото в природата. Бог някога мълчи , някога говори. Той мълчи, когато е зает с някаква велика мисъл. Тогава Той създава нов свят. В тия творчески моменти на Бога , на земята стават най-големи престъпления . Тогава Той не се занимава с глупостите на хората. Те казват: Докато Бог мълчи, ние да наредим своите работи. Сега му е времето. Щом свърши работата си, Бог веднага обръща погледа си към хората: разглежда работите им, разчиства техните сметки. Нищо не избягва от Неговия поглед. Той никого не забравя, за всичко е буден. Казва се, че Бог никога не спи. И като те види, Той се представя, че не те е видял. Ти мислиш, че не вижда, какво правиш, и се успокояваш. Бог всичко вижда, но работи в абсолютно мълчание.

И тъй, за да се домогнете до любовта, трябва да бъдете ученици. За да бъде обичано от майка си, детето трябва да бъде дете. Ако не се проявява като дете, не може да спечели любовта на майка си. Искаш ли да те обичат, стани като детето. За да бъде обичан и ученикът трябва да се постави в положението на дете или на ученик. Ако искате да опитате любовта, трябва да слезете на земята, да се ограничите, да определите отношенията си към Бога. Щом се смирите и станетекато Бога, ще живеете в Него, няма защо да Го търсите отвън. Щом се ограничите и започнете да работите за Бога, Той ще ви се изяви в своята любов. За да живеете в Божията Любов, тялото ви трябва да бъде хармонично. Това значи, да имате сърце, направено от фина материя; ум, направен от организираните сили на природата: душа, произлязла от субстанцията на Бога, т.е. от Неговата същина и дух, подобен на Божествен лъч, който оживява всичко. Когато тези елементи се съчетаят хармонично, човек дохожда до съзнанието, че живее едновременно във всички светове - на физическия, в астралния, менталния, причинния и Божествения.

Сега, като казвам да бъдете ученици, не значи, че не сте такива, но бъдете трудолюбиви и способни ученици, за да разрешавате лесно мъчнотиите си. Ако държите дъщеря си постоянно затворена, и не я пущате в света, разбира се, че тя ще бъде чиста. Изкуство е да живее тя сред света, при изпитания и изкушения, и пак да остане чиста. Да бъдеш чист при благоприятни условия, това е в реда на нещата, да бъдеш чист при неблагоприятни условия, това е изкуство. Който е минал през нечистотиите и съблазните на живота и запазил чистотата си, той може да се нарече ученик" .

„Сега ще си послужа с примери от комуналния живот на някои наши братя. Идат при мене няколко братя от Стара Загора и ми казват: Решихме да образуваме една комуна, да покажем на хората, как се живее комунално. Нашата комуна ще служи за светило. Ще напуснем службата си и ще влезем да работим в комуната. Казвам на тези комунари: Слушайте, преди да разрушите старата къща, съградете нова. Ако я разрушите, де ще живеете? Следователно, не напущайте старата си служба, докато не сте постигнали новото "Изгревът" том I с. 151.)

Преди няколко дни дойде при мене един брат от София, който ми каза, че решил да образува една комуна, която да храни 40-50 души. (Виж "Изгревът" том І с. 129-131; том ІІ. 129-131, N19 ; том V с. 407-409.) Той тръгнал да държи сказки върху комуните и си мислел, че намерил разковничето на живота. Обаче, след четири-пет месеца комуната се разтури. Не е лесно да храниш 40-50 души! Любов се иска за това! Комунарите се скараха и се разделиха.След това ме питат, защо аз не оправя тази работа. - Не я оправям, защото те сами могат да я оправят. След това, друг брат от същите комунари образува втора комуна. (Виж "Изгревът" том II с. 133-150.) Всички казаха: Тази комуна ще върви добре, защото братът е земеделец И тази комуна се разтури по простата причина, че на всички липсва любов. Всеки иска да се осигури, да вземе повече от другите. Така не се решават въпросите. Тук се искат дела, проникнати от любов. Този е начинът за решаване на всички въпроси.
Много от вас искат да бъдат мои ученици, за да се осигурят. - Аз не осигурявам никого. И вие ще работите, както и аз работя. Аз никъде не съм осигурен.


- Какво ще правиш, като остарееш? Кой ще те гледа? - Като остарея и няма какво да ям, ще погладувам малко. Ще се помъча малко, ще прекарам около 40 деня гладен, ще поритам. - Ако умреш? - Аз мога да умра и като ям, и като не ям. За мене е безразлично, дали в изобилие ще умра, или в немотия. Този въпрос не ме интересува. Не че абсолютно не се интересувам, но погледна тук, погледна там, виждам рана и казвам: Ще я превържа. Превързвам раната и продължавам работата си.

Първото нещо , което се изисква от учениците , за да се образува една комуна , е високо съзнание . Събират се заедно, за да си помагат взаимно. В много комуни старите взимат инициатива за всичко. Те искат да заповядват на младите и то, в името на Бога. Всеки иска да прокара свои възгледи, да се наложи на останалите. Той твърди, че Духът му казал така. Други говорят от мое име и казват: Учителят каза така. Като ги слушат, някои възразяват: Чудно нещо, Учителят казва на тях едно, на нас - друго. Какъв Учител е този? Питам: Защо не проверите това с мене, да чуете, какво съм казал и какво не съм казал? Сега съм на земята, между вас, лесно можете да проверите всичко. Друго нещо е, ако съм на онзи свят. Ще кажете, че се разговаряте с духовете. - И аз се разговарям с тях. При това, аз не се нуждая от медиуми, направо се разговарям с духовете. Мнозина мислят , че като се разговарят с духовете , всичко казано е повече от чиста монета . -Те не подозират , че и в другия свят има толкова нечистотии и зло, колкото и на земята . И там има лъжи и заблуждения, както и тук. Там можеш да се оплетеш много лесно. За да се справиш с тия лъжи и примки, трябва да имаш прозорлив, схватлив ум. Като влезеш в духовния свят, между лъжливите духове, ще те преоблекат и нахранят, ще те заведат на разходка, на техните ливади, между безброй цветя, които упояват. Там ще се упоиш и заспиш и, като се събудиш, ще се чудиш де се намираш. Те започват добре, свършват зле. За да не се оплетеш, ще държиш съзнанието си будно, да не заспиваш. - Тогава по-добре да не се занимаваме с духовния свят. - Ще се занимавате, но ще бъдете разумни. Ще знаете, че и духовете са като вас, но с по-фини тела; те разполагат с по-големи възможности от тия , с които вие разполагате . Като се отегчат от нещо, те започват да се занимават с хората на земята, шегуват се с тях, разказват им различни измислици - подиграват се с тях.

Един познат ми разказваше своя опитност, как един дух се подиграл с него. Това се случило в Плевен. Един дух му прошепнал: Вземи довечера една свещ и едно огледало. Като дойде 12 ч. вечерта, запали свещта и започни да гледаш в огледалото. Ще ти се явя в такъв вид, какъвто никога не си очаквал. Той запалил свещта и започнал да гледа в огледалото. Дълго време гледал, но нищо не видял. Най-после чул глас: Какво виждаш? - Нищо не виждам. - Не виждаш ли едно магаре? Това се отнасяло за самия него - значи, духът искал да се подиграе с него, нарекъл го магаре. Това не трябва да ви обезсърчава, но учете се. Ако знаете законите, няма да гледате духовете в огледалото. Ако искате да влезете във връзка с тях, трябва да събудите своите духовни чувства. Духовете не се виждат с физическите очи , нито се възприемат с физическите сетива . Духовния т свя т се възприем а с духовн и чувства .

И тъй, задачата на ученика е да се запознае със своя Учител. Де е неговият учител? - На небето. По форма Учителят може да е на земята, във физическо тяло облечен, но по същество, Той не живее на земята. Вашата първа работа през тази година е да спечелите любовта на вашия Учител. Дето и да ходите, каквото и да правите, стремете се да придобиете тази любов. Преди няколко години дойде при мене една млада мома, много интелигентна, която ми разказа, как гледа на хората. На всички хора гледала добре, с разположение, но първата  и работа била да намери във всеки човек една добра черта. Щом я намери, хваща се за нея и след това, каквото лошо види, забравя го. Като държи в ума си добрата черта на човека, и той се отваря към нея. Така се създават добри отношения между нея и човека, когото среща. Това е светска мома, която мисли и постъпва правилно. Тя е дошла до едно духовно прозрение и решила правилно въпроса за отношенията между хората. И вие трябва да се ползувате от това разрешение. Сега и на вас казвам: Като срещнете един човек, потърсете първо една добра черта в него. И после, каквато слабост да видите в него, турете я настрана, тя е нещо второстепенно. Докато се спирате на отрицателните черти в човека, вие всякога ще бъдете далеч от истината. За да имате успех в живота си, дръжте се за доброто в човека. Това не става насила. Правете опити, както младата мома е правила ред опити, докато придобие това изкуство. Щом един човек може да постигне нещо, всички хора могат да го постигнат."

„Аз не давам на никого последни целувки и не приемам такива. Аз говоря в името на Господа: Той нито дава, нито приема последни целувки. Целуне ли те Господ, ти ще станеш, ще оживееш и ще възкръснеш. Ще станеш чист като ангел. Под „девствен " разбирам целувката на Бога , целувката на Христа .

Желая в бъдеще всички да имате тази целувка,да станете,да оживеете ,да възкръснете и да кажете : Сега познавам необятната Любов на Бога , на Христа, на нашия Учител, за когото толкова години се е говорило. Вие сте Го търсили в миналото, търсете о и сега да Го намерите ! Това е пътят . Друг път няма .

И тъй, ходете в света, работете сред него, но умът ви да бъде зает с три неща: Всичко в света се осмисля само при Любовта . Всичко в света се огражда само с Мъдростта . Всичко в света се запазва само чрез Истината .

Като ученици, каквато работа и да започнете - дали комуна ще образувате, или друго нещо, приложете трите принципа - любовта, мъдростта и истината. Всички, които взимат участие в комуната, да се проникнат от съзнание за работата, която започват и ще видят как ще се развива комуната. Всичко ще върви добре. Дето и да приложите новото учение, всичко ще се развива правилно. В новото учение, т.е. в учението на любовта няма изключения
Христос казва: Аз съм лозата, вие пръчките". Ето защо, като образувате комуна, обърнете се към Христа и кажете: Господи, ние искаме да влезеш в нашата комуна, да вземеш дял в нея. Ние започваме в Твое име и ще работим с Твоята Любов, Твоята Мъдрост и Твоята Истина. Не мислете, че ще образувате комуна за десетина души. Не, ще отворите широко вратата на комуната за целия Божи свят. Вашата комуна трябва да бъде образец на света - израз на истината. Това е целта на комуните.


Сега ние отваряме школа. Вие мислите, че в тази школа ще влезат само избраните. Звани и незвани, ще влязат всички без изключение. Който може да люби, който може да мисли, който може да говори истината, той е добре дошъл, той се приема за ученик в тази школа. Малък или голям, който желае, може да влезе в школата.

За следната година искам да развиете три теми, най-много до десетина листа. Първата тема ще бъде за любовта. Ще я пишете в проза или поезия, както желаете. Всяка дума да има точно определено значение, да бъде естествена, да изтича от дълбочината на душата. Втората тема ще бъде върху мъдростта, а третата тема - върху истината. Това е работа за способните ученици. За всяка тема ще напишете най-много по десет страници. Листовете няма да бъдат големи, цели коли, но четвърт лист от колата. Ще пишете на едната страна на листа, другата ще бъде празна. По-малко от десет листа може да напишете, но в никой случай повече. Някой може в десет реда или с десет думи да каже нещо за любовта. И това е добре. Изкуство е с малко думи да кажеш много нещо."


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ