НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

7. ПРОБУЖДАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО - ТОВА Е ЛЮБОВТА

ТОМ 22
Алтернативен линк

7. ПРОБУЖДАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО - ТОВА Е ЛЮБОВТА


НЕ ГО ПРИЕХА . Беседа от Учителя , държана на 28 ноември . 1926 г. - В: Сила и живот . Т. I. София . 1929. с. 189

„Сега ние говорим за Истината. Обаче, какво е вложила Истината в човешката душа? - Тя е вложила в душата на човека стремеж към свобода. Този стремеж се изразява в копнеж към простор на човешкия ум и човешкото сърце. Без Истината човек не може да има определена посока на движение. Да допуснем, че някой човек иска да обича. Всички хора обичат и са обичани. Какво представлява обичта? - Любовта, обичта е пробуждане на съзнанието, проява на живот в човека. Любовта не е чувствуване, както я наричат някои хора, но тя подразбира пробуждане на съзнанието. При пробуждане на съзнанието, у човека се явяват условия за ума да мисли и за сърцето да чувствува. Не може да се пробуди съзнанието на човека, ако в него няма поне малко любов.

Любовта внася живота. Пробуждането на съзнанието е процес. Някои мислят, че като възприемат любовта, според своите разбирания, и всички неща в живота ще им се изяснят. Не е така. Ако човек има ограничени разбирания за живота, когато Любовта дойде у него, тя ще го направи нещастен.

Когато Любовта дойде между хора, които не са подготвени за нея, те изгубват своето предишно щастие; те изгубват и своята любов."


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ