НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

6. Отклонението на земната ос от предишната катастрофа

ТОМ 22
Алтернативен линк

  


6. Отклонението на земната ос от предишната катастрофа



"Никодим." 20 беседа от Учителя,държана на 22 ян. 1928 г., София. - В: Дънов, П. Ни мъж, ни жена. Беседи, сер. X, т. 2. София, 1933, с. 208-209


Първоначално хората са живели в пълен мир и съгласие помежду си, но станала е някаква голяма катастрофа между тях, вследствие на което те са се отклонили от истинския живот. И днес навсякъде, от най-малките до най-големите същества, виждаме само войни и изтребления.Питам: как ще се разреши тази война? Тъй, както военните разрешават този въпрос, те са се отклонили от правия път. Тъй, както духовенството изпълнява своята служба, и то се е отклонило от правия път. Тъй, както учените разбират науката и и служат, и те са се отклонили от правия път. Тъй, както поетите пишат, и те са се отклонили от правия път. Днес всички хора са се отклонили от правия път. Защо ? Защото оста на нашата земя се е отклонила на 23 градуса . Не е малко това отклонение! При това отклонение на земната ос е станало голямо бълникане, голямо раздвижване. И всеки, който се е отклонил на 23 градуса от правия път на своя живот, изпитва също такова бълникане в себе си. Числото 23 е число на размирие . Числото две и три, взети поотделно, са добри числа, но едно до друго, като число 23, това е число на бълникане, на раздвижване, на размирие.

И тъй, не е въпросът, как започваме нещата, но какъв е техният краен резултат. Значи важен е резултатът, който ще стабилизира положението на нашето тяло, на нашите кръвоносна и нервна системи. Всичко това дава условия за засилване на нашия ум, за облагородяване на нашето сърце, за развиване на нашата душа и за укрепване на нашия дух. Всеки трябва да носи тази идея в себе си! За да реализира тази идея, човек се нуждае от знания. В това отношение, хората могат взаимно да си помагат. За тази цел съвременната наука трябва да се постави на друга база: тя не трябва да се занимава с недъзите, с отрицателните страни на живота и на хората, но като им посочва отклоненията от правия път, да ги напъти към онези сили, закон и принципи,чрез които те могат да се изправят и да с е върнат към първоначалния си живот .


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ