НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

4. Божественият Дух и Новата епоха

ТОМ 22
Алтернативен линк





4. Божественият Дух и Новата епоха




"Дерзайте, аз съм!". 15 беседа от Учителя, държана на 13 май 1923 г., София. - В: Дънов, П. Петимата братя. София, 1949, с. 49-50

Знаеш ли какво значи да ти проговори Духът? Когато великият Божи Дух проговори на човека , в неговия ум се явява светлина , а в сърцето - широта и той обиква всички хора, всички цветя, дървета, листа, клони, мушици. За него всичко е красиво. Когато в човека заговорят духовете, той става ексцентричен и разсеян.

Божественият Дух гледа еднакво на всички . Тогава човек разбира другояче живота: не вижда погрешките на хората, защото знае, че те могат да се изправят в един момент. Когато великият художник почне да рисува своята картина, хубавото, красивото могат ли по магически начин да изпъкнат навън? - Не, първият ден той само нахвърля боите с четката си. И да не харесат картината му, той само се усмихва. Вторият ден гледаш картината, пак същото положение. Той ще ти каже: Не бързай да се произнасяш; щом свърша картината, тогава ще си кажеш думата. И вие се произнасяте бърже за живота, обаче той не е завършен още. Милиони години са нужни , за да се завърши сегашният живот , да му се даде израз . След това може да се говори за вечния живот , физическият живот е отчасти завършен, но сега настава нова епоха, нови условия, при които животът ще се развива правилно.

Всички противоречия и страдания са материали за бъдещия живот. Какво ще кажат канарите, когато вие, с вашите експлозиви ги разрушавате? Но вие ще им кажете, че ги използвате за градивен материал. Какво ще кажат дърветата в горите, като ги сечете всеки ден? Вие употребявате и тях като градивен материал. Като използвате труда на животните, те ще кажат: Какво искат тия хора от нас? Ще им кажете, че и те трябва да вземат участие във вашата култура Както ви е използвате низшите същества , така и вас използват висшите същества . Те ви впрягат на работа , а вие мислите , че сте свободни . Аз виждам какви тежки хомоти носите. Че си професор, съдия, учител - всички сте впрегнати на работа. Кажете ми: Кой от вас е свободен? Какво става с човека, като остарее? - Краката и ръцете му почват да треперят. Това не е ли впрягане, не е ли ограничение?


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ