НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

III. Предсказание за идващата епоха от 1945 - 1989 година

ТОМ 22
Алтернативен линк





III. Предсказание за идващата епоха от 1945 - 1989 година



1. Предсказание за 1945 г.


"Като себе си". Беседа от Учителя, държана на 2 февр. 1919 [неделя], София.
- В: Дънов, П. Великите условия на живот. София, 1944, с. 63


Какво представляват любовта, вярата и надеждата? Любовта е Бог , вярата - ангелите , а надеждата - цялото човечество . Облечете се с одеждите на любовта, вярата и надеждата. Само така ще оправите живота си. Как ще се оправи обществото? - Като не нарушава Божествения план. Ако искате да излекувате раната на ръката си, очистете я, превържете я и не я бутайте повече Колкото повече я чоплите, толкова по-бавно ще оздравее. Не се бъркайте в Божествените работи. Както в организма се крият всички условия за лекуване, така и в Божествения план са предвидени всички условия за изправяне на цялото човечество.

Всичко, което става в живота, е предвидено, нищо не е случайно. Взети са мерки за оправяне на обърканите работи. След 1945 г. работите на цяла Европа ще се оправят*, но до това време пътниците ще повръщат, както онези, които минават с параход през Атлантическия океан. Виждали сте, как тръгват пътниците, които ще пътуват по море, и как слизат по пристанищата. Близките им ги изпращат, поднасят им букети, всички са радостни. Щом се качат на парахода и навлязат в морето, разположението им се загубва. Те пребледняват, започват да повръщат и един след друг лягат на креватите. На втория ден състоянието им се влошава: не им се яде, не им се говори. На третия ден положението им е още по-лошо, но надеждата им за подобрение се усилва, защото наближават някое пристанище. Щом слязат на сушата, всички се усмихват, стават весели и с разположение и започват да се разговарят, като че нищо не са преживели. Всички ги питат как са минали морето и те разправят със засмени лица за морската болест.И тъй, каквото преживяват пътниците в моретата, това преживяват и хората на земята.

* Забележка на съставителя: На 9 май 1945 г. Германия капитулира във Втората световна война 1939-1945 г., предсказано през 1919 г. Тя се разделя на две, като едната половина бе дадена на СССР, заедно с Полша, Чехословакия, Унгария, Румъния и България. Така се създаде империята на СССР от 1945-1989 г.


2. Пророчество от 1919 г. за епохата 1945-1989 г.



"Противоречие в съзвучието" : Беседа от Учителя, държана на 9 февр. 1919 [неделя], София.
- В: Дънов, П. Великите условия на живот. София, 1944, с. 89


Дошло е време, когато християнските народи трябва да се побратимят и приготвят за бъдещата религия , която иде. След 45-та година тя ще дойде, ще се наложи на човечеството и ще го преобрази.* Тя е религиятa на труда . След нея ще дойде новото учение - учение за живота . Докато живеят в религията на труда, хората все още ще се карат, ще се бият, но влезнат ли в учението на живота, всичко това ще изчезне. - Защо? - Защото любовта ражда живота. Следователно, всеки трябва да си даде отчет, в коя религия живее: в религията на труда, или в религията на любовта. В религията на труда има две категории хора: едните живеят по Божествен начин, а се проявяват по човешки; други живеят по човешки, а постъпват по Божествен начин. Това са неизбежни противоречия. Обаче, живейте, трудете се и очаквайте новата религия, т.е. новото учение на живота, на работата и на любовта.

Казано е, че животното в човека се мъчи, човек се труди, а Бог работи. Дайте път на Бога в себе си, Той да се прояви и да заработи чрез вас.


3. Предсказание за българите и Новото учение.




"В Негово име". Беседа от Учителя, държана на 14 ноем. 1943, неделя, 10 ч. с., София - Изгрев.
- В: Дънов, П. Вечно подмладяване. София, 1944, с. 94-95.


Иде новото време. То изисква хора, които носят новото, без да се страхуват от него. Ако новото е страшно, какво спечелиха евреите, като поддържаха и до днес още поддържат старото? На времето си още те се отказаха от новото учение, което Бог им изпрати.
Сега питам българите : Какво ще спечелят и те, ако не приемат моето учение ? Питате: Кой си ти, на когото трябва да приемем учението? Не е въпросът кой съм аз. Вие приемате ли, че в света съществува един Бог на любовта, на мъдростта и на истината? Признавате ли, че има един Бог на живота, на знанието и на свободата? Тоя Бог управлява всички народи. Той управлява и всички славяни. Казвам: Ако искате да оздравеете, яжте тоя хляб. Ако оздравеете, трябва ли да се съмнявате? Пийте тая вода и ако оздравеете, не се съмнявайте. Дишайте тоя въздух. Ако оздравеете, трябва ли да се съмнявате в него? Опитвайте нещата и вижте какъв
резултат ще имате.

* Забележка на съставителя; 1945-1989 г. - времето на комунизма в
България чрез СССР. Това бе решение на Учителя Дънов. Виж „Изгревът", т. I, с.
474-476; т. IV, с. 319.


Приложете Божия закон. Който не се подчинява на тоя закон, носи отговорност. Евреите трябваше да приемат Христовото учение .И християните още не са Го приели .Те и досега още се чудят какво учение е това, което изисква от тях себеотричане . Те се чудят как да се отрекат от майка си и от баща си, даже и от живота си. Какво правят днес на бойното поле? Милиони хора са напуснали домовете си, майка си и баща си и се отрекли от живота си, без да се замислят за причината на това себеотричане. Защо се отрекоха те? Ако бяха се отрекли за Христа, друг резултат щяха да имат. Но и сега имат резултат. Всички убити във войната станаха проповедници на Христовото учение . Днес има повече от 30 милиона проповедници на Божията любов, на Божията мъдрост и на Божията истина. Всички хора трябва да живеят в името на любовта.

Мнозина ме питат: Какво ни очаква в бъдеще? Казвам: По-славно бъдеще от това, което иде, никога не е идвало. Нов свят се гради. - Какво ще стане в бъдеще?- Всички ще видят, какво ще стане; и българите ще видят това. Когато Царството Божие дойде на земята, българите ще бъдат на мястото си. Не само българите, но всички народи - англичани, американци, руснаци, французи, германци, италианци, сърби, черногорци - всички ще бъдат на местата си. Бог готви велико бъдеще за ония , които искат да живеят разумно . Не е въпрос да се отречеш от себе си, но ако си българин, да станеш истински българин; ако си англичанин, руснак, французин, или от каква и да е народност, трябва да бъдеш истински човек.

Сегашните астрономи са открили една звезда, пет хиляди пъти по-голяма от Слънцето, с топлина пет хиляди пъти по-голяма от слънчевата. Казват, че тая звезда е от първа величина. Като я наблюдават с телескоп, светлината и е толкова голяма, че отдалече даже изглежда като голям пожар. Тая звезда означава пристигането на новата епоха. Бъдещата култура представя една от видните звезди на небето. Радвайте се, че и Слънцето, и Луната, и звездите предсказват бъдещето.

Бъдете топли и светли като Слънцето. В това се заключава здравословното състояние на човека. Бъдете чисти като Луната. Радвайте се и на звездите, които помагат за развиване на вашите дарби. Радвайте се, че имате възможност да се ползувате от енергията на планетите.
Радвайте се, че всичко в света работи за вас - малките деца въ в вселената , които са предметно учение за възвишените и разумни същества .


Да работим за славата Божия на земята!
Да работим в Негово име и да прилагаме Неговата любов!


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ