НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

75.Сава Симеонов Костов

VI. Ученици,участвали в школата на Учителя и техните прояви в живота ТОМ 22
Алтернативен линк

  

   75 . Сава Симеонов Костов






Сава Симеонов Костов е най-големият син на Симеон Костов, роден на 30 ноември 1922 г. в Мърчаево. Основно образование завършва в с. Владая. Рано се включва в обработването на земята заедно с цялото си семейство. По време на пребиваването на Учителя в тяхното село той е войник - отслужва военната си повинност. Поделението му се намира в квартал Лозенец . Дават тревога , започва бомбардировка, той напуска казармата и избягва в полето, като оставя поста си. Като свършва тревогата, той се връща в казармата и застава на поста си. Идва командирът и му се скарва, че е напуснал поста си.

След няколко дена - в неделя, той отива в Мърчаево при Учителя, но не му казва нищо за случилото се. Учителя се обръща към него и го пита: „Ти защо избяга от казармата при тревогата? Не знаеш ли, че отгоре те пазят?" Като излиза от стаята на Учителя, Йорданка Жекова го вижда и пита Учителя: „Учителю, кой е този млад войник?" Учителят и отговаря: „Като дойде на Изгрева да живее, тогава ще го познаеш."

По-късно, при честите посещения при Учителя, Савата споделя своя идея - да си направи барака в с. Мърчаево. В нея да чете беседи и да се подвизава като отшелник. Учителят му възразява: „Тук ще ти одерат кожата. Ти ще отидеш на Изгрева и там ще си направиш къща, в която ще живееш и ще работиш в София." Скоро след това Учителя го сприятелява с Йорданка и доктор Жеков. Той отива да живее при тях като техен син.

След заминаването на Учителя Савата започва да работи в строителството, завършва средното си образование във вечерна гимназия. Включва се в бригадата на Борис Николов и след 1950 г. работи в Русе, Варна и други градове на провинцията. По това време Вълко Червенков нарежда да се дава наряд - жито, царевица, мас, вълна и други селскостопански произведения за всеки притежаван декар земя. Сава Симеонов е принуден постоянно да купува продукти от провинцията и да ги изпраща на баща си, за да не му вземат земите.

След завръщането си в София той постъпва на работа в „Паркове и градини". В края на 1960 г. си построява триетажна къща в квартал „Изгрев". Напуска „Паркстрой" и започва да работи в почивните станции и домове на Рила до с. Говедарци. Той е крайно услужлив и се отзовава веднага на всяка мъчнотия, за която му известяват приятелите. Участва при преместване на приятели от една квартира в друга, пренасяне на пиана и много други услуги.

Той е голям планинар и посещава редовно Витоша и Рила, обикновено сам. Сега е на завидна възраст, все още работи и се чувства като младеж.

Савата работи мозайките на видни комунисти от ЦК и всяка сутрин идва кола на ЦК и го взима за работа. Когато той започна да строи къщата си, местните комунисти не му пречеха. Елена, сестра и Вера и аз всяка сутрин ходехме да приготвяме материалите и ги дигахме на етажите. Бетоновите плочи събираха много познати от Мърчаево и до обед се отливаше плочата. Помагахме му до покриването и измазването, а мозайката той си я направи сам.

В с. Мърчаево го беше блъснала кола и получава фрактура на кракът и ръката си. Постепенно оздравя, Много пъти сме работили заедно на обекти: Министерство на транспорта, къщата на Петър Павлов Киров, плочите и замазките на братският офис, ремонта от начало почти до края и другаде.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ