НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

58. Илия Узунов

VI. Ученици,участвали в школата на Учителя и техните прояви в живота ТОМ 22
Алтернативен линк

  58. Илия Узунов**




Илия Узунов е роден на 18 ноември 1905 г. в Търново. Там той получава средното си образование и отива на един от съборите на Братството. Запознава се с Учителя,приема с любов новите идеи и започва да работи за тях. Идва да живее на Изгрева, сприятелява се със Стоянка Илиева и живеят братски до нейното заминаване. Той следва електроинженерство в Австрия и след завръщането си в България, работи в подстанция, където се и пенсионира. Участва активно в братския живот, посещава редовно Рила и Витоша. Има много идеи, които почти никога не довършва, а други ги използват. Веднъж, когато е в своя роден град Търново, му се внушава мисълта да напише писмо до цар Борис III - да се откаже от престола си доброволно. Това щяло да бъде един уникален случай в света - цар сам да се откаже от царството си. Той философства, разсъждава и накрая не написва писмото. Когато отива на Изгрева, Учителят го среща и го пита: „Илия, защо не написа писмото до царя?"


След заминаването на Учителя Илия Узунов работи известно време в бригадата на Борис Николов. Участва дейно в братския живот и борбите, които се провеждат в братството. Той има много опитности с Учителя, които не написва. След заминаването на Стоянка Илиева на 25 септември 1981 г. живее сам, но много братя и сестри му помагат. Илия Узунов си заминава на 10 юли 1996 г. Остава верен на принципите на Младежкия клас и не се оженва.

*Виж« Изгревът» том І стр. 404; том VIIстр. 71
** Виж « Изгревът» том IV стр. 286-307, стр. 582-584.

Като разбрахме от приятелите, че брат Илия е много болен, сготвихме ядене и отидохме с Елена да го посетим. Той беше много отслабнал, не се хранил няколко дена и се подготвил да си замине. Аз го разтрих, взех да му говоря и го склоних да си хапне от яденето, което сестра Елена беше приготвила. Яденето му се услади и той се нахрани добре и започна редовно да се храни. Живя след това още няколко години.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ