НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

27. Диньо Господинов

VI. Ученици,участвали в школата на Учителя и техните прояви в живота ТОМ 22
Алтернативен линк



27. Диньо Господинов




В село Каменна река, Хасковско, живее един Диньо Господинов - Железарят. На 19-годишна възраст научава за Учителя и отива при него. Пита го кога да стане вегетарианец - преди казармата или след това. Учителят отговаря: „Веднага!" На Изгрева се абонира за всички издавани беседи и вестник „Братство" и сам се подвизава в затънтеното село. Отива войник и взима със себе си две торби храна, за да може да се справи с вегетарианството. Условията за хранене са много трудни. Старият набор се уволнява заедно с артелчика. За артелчик избират Диньо и той отлично изкарва военната служба. Това е една невидима помощ от Учителя за него и неговото послушание да стане веднага вегетарианец.

Веднъж при среща с Учителя Диньо го моли: „Учителю, моля ти се покажи ми някои от моите минали прераждания." Учителят му отговаря: „Много трудни прераждания имаш. Да не ти стане страшно и да се омъчниш?" Диньо настоява на своето желание и пред него се явява една картина, в която вижда, че е осъден на разчекване: връзват го между четири коня и го разпъват. При това видение той целият се разтърсва, изпотява се и казва на Учителя: „Учителю, благодаря ти, не искам да гледам повече от своите минали прераждания."
  

В същото село идва като учителка Наталия Чакова и заедно с Диньо и други братя образуват група, която редовно се събира и води интензивен братски живот 17 години. На събранията присъстват към 10 души. Наталия, която е учителка в селото, често ходи до Стара Загора и София през ваканциите. Като се връща, тя им разправя за братския живот в тези градове. Всички я обичат и почитат. В кръжока заедно с Диньо е и Иван - баща на Естирка. Наталия му казва, че едно от неговите деца ще влезе в Братството и ще приеме с любов новия живот. Впоследствие това се сбъдва и дъщеря му Естирка* влиза в Братството. Макар че той не може да се откаже от месото до края на живота си, Естирка става усърдна последователка на Учителя.
  

След напускането на селото от Наталия Чакова Диньо живее и се подвизава сам, като проповядва и раздава беседи на всички, които се интересуват. Заминава си на 84-годишна възраст през 1991 г.
  
От него много млади хора възприемат новото учение и се включват в новия живот.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ