НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

1. Вестник „Зора”, г. ХІІ, бр. 3263, 23.V.1930 г., стр. 1, 3

ТОМ 21
Алтернативен линк

IV.



Убийството на „дъновистката”

Ангелина Лулчева



1. Вестник „Зора”, г. ХІІ, бр. 3263, 23.V.1930 г., стр. 1, 3




УБИЙЦИТЕ НА ДЪНОВИСТКАТА ЛУЛЧЕВА ЗАЛОВЕНИ

Разкрива се едно страшно престъпление. Майка и дъщеря убийци. Как се поражда идеята за престъплението. Кражбата на скъпоценностите предшествува убийството. Самопризнанията на убийците.

Българската криминална полиция може да се похвали с един голям успех. Едва четири дни от убийството на Ангелина Лулчева, всички подробности около убийството са вече известни, а самите убийци са в ръцете на полицията.

Разкритията са потресающи. Предаваме го по-подробно, понеже престъплението е извънредно за женската престъпност у нас.

ХУБАВАТА УЧЕНИЧКА ПО ПИАНО

Преди известно време Малина Ст. Тимева - 23-годишно хубаво момиче, с известни музикални наклонности, пожелала да учи пиано. Търсейки учителка, тя попада на Ангелина Лулчева, с която скоро се сприятелява.

Понеже Лулчева е живяла съвсем сама в апартамента си, с удоволствие споделяла самотата си със своята хубава ученичка. Последната бързо спечелила доверието на своята учителка и двете често след урока по пиано са излизали заедно на разходка. Нерядко Тимева е вечеряла в дома на своята учителка.

СЕМЕЙНИТЕ СКЪПОЦЕННОСТИ

Станала интимна с Ангелина Лулчева, Тимева узнава от нея, че има семейни скъпоценности на доста голяма стойност. Скъпоценностите Лулчева е държала в една желязна касетка, ключа от която поставяла в едно чекмедже, известно на Тимева.

ФАТАЛНОТО ПИАНО

Еднаж Тимева останала сама в дома на Лулчева. Скъпоценностите, които й били показани от самата Лулчева, не излизали от ума й и започнали силно да я съблазняват. Още повече, че, доста бедна, Тимева имала силното желание да се сдобие със собствено пиано.

Решила на всяка цена да има пиано, тя замислила да открадне скъпоценностите и, разчитайки на доверието, с което се ползувала пред Лулчева, смятала, че последната никога няма да обвини нея за кражбата, нито дори да се усъмни в нея.

ТИМЕВА СТАНАЛА КРАДЕЦ,

като взела ключа от чекмеджето и отворила касетката. Тя доста се колебала, докато протегне ръка и си присвои чуждите скъпоценности.

Кражбата е била извършена близо преди месец, но още същата вечер младата Тимева, под влиянието на борещата я съвест, признала кражбата на майка си и поискала съвет.

ПРЕСТЪПНАТА МАЙКА,

вместо да посъветва дъщеря си да постави скъпоценностите в касетката, макар по същия начин, по който ги е взела, одобрила кражбата и се зарадвала, че в ръцете им, макар по един престъпен начин, е попаднало голямо богатство.

КОЛИЕТО

Няколко дни след кражбата, посредством един столичен бижутер, Тимева продала на един столичен търговец едно колие от откраднатите скъпоценности. Колието, което имало доста голяма стойност, било продадено само за 26 000 лв.

По време на продажбата Тимева научила, че се продава за 32 000 лв. едно много хубаво пиано-роял. С част от получените за колието пари тя капарирала рояла.

ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ УЧИТЕЛКАТА И УЧЕНИЧКАТА

продължавали да бъдат сърдечни. Кражбата не била още открита, понеже Лулчева не била отваряла касетката.

Тимева обаче живеела постоянно под угрозата, че кражбата ще бъде разкрита и напоследък държанието й започнало да става съмнително.

ДОЛАРЪТ НА ПРОВИНЦИАЛИСТКАТА

Три-четири дни преди убийството в дома на Лулчева се явила една нейна позната от провинцията и си поискала американския долар, който оставила у нея на хранение. Тимева, която в този момент била също у Лулчева, изтръпнала: касетката ще бъде отворена и кражбата - разкрита. Тя бързо решава да скрие ключа, за да не може да се отвори касетката. Издебнала удобен момент, Тимева взема ключа от чекмеджето и го захвърля зад пианото.

Когато Лулчева потърсила ключа и не го намерила, за миг у нея се поражда съмнение, усилено още повече от видимо смутения вид на Тимева, която бързо си излязла.

Лулчева помолила познайницата си да дойде на следующия ден, защото трябвало да отиде при мъжа си в лагера на дъновистите и го запита дали той не е взел ключа от касетката. Преди да отиде при мъжа си, Лулчева повикала железари да отворят касетката, понеже съмнението, че е ограбена, не я оставяло спокойна. Касетката не била отворена, понеже имала секретна брава.

Излязла от дома на Лулчева, Тимева се отправила право у дома си. На майка си тя казала, че кражбата ще бъде вече разкрита.

„ИЛИ АЗ, ИЛИ ТЯ ТРЯБВА ДА ИЗЧЕЗНЕ” –
заявила Малина на майка си.

Двете - майка и дъщеря, решават да премахнат Лулчева.

Това става в петък. В събота Тимева пратила по-малката си сестра у Лулчева да съобщи, че е болна и няма да вземе урока си по пиано. Това засиило още повече съмнението на Лулчева, че Тимева може би я е ограбила. Затова помолила сестрата на Малина да й каже да дойде, понеже ще отидат заедно в лагера на дъновистите при г-н Лулчев, за да вземат ключа от касетката.

Малина, макар че била уж неразположена, дошла в дома на Лулчева и двете заедно в събота след обяд отишли при г-н Лулчев, Госпожа Лулчева изказала пред мъжа си съмнението, че може да е ограбена. Но все пак го запитала да не би ключът да е у него. Лулчев отговорил, че ключа не е вземал и посъветвал жена си да не разправя, че има скъпоценности, защото действително може да я ограбят. Колкото за ключа, Лулчев казал да го потърсят около пианото. Може да е паднал там някъде.

ПОСЛЕДНАТА ВЕЧЕРЯ

Връщайки се от лагера на дъновистите, Лулчева и Тимева се отбили в една гостилница, купили си кебапчета и отишли заедно да вечерят у дома на Лулчева.

Към 10 1/2 часа

МАЙКАТА НА ТИМЕВА ДОШЛА ДА ВЗЕМЕ ДЪЩЕРЯ СИ,

понеже нейното забавяне я безпокоило твърде силно. Тя предполагала, че кражбата е вече разкрита и Малина - арестувана. Влизайки в стаята, Лулчева посрещнала майката.на Малина с думите:

- Сега сме и трите, хайде да потърсим ключа.

Майката и дъщерята се споглеждат и решават да действуват.

Лулчева на колене започнала да търси ключа под пианото. В това време Малина отива в кухнята, взема една тесла и, както Лулчева е била наведена, Малина й нанася няколко силни удара в главата с тъпото на теслата. От ударите Лулчева паднала в безсъзнание. Малина се навела над нея да види дали е мъртва. В този момент Лулчева дошла в съзнание и между нея и Малина се завежда борба за живот или смърт. Майката обаче не бездействувала. С няколко нови удара тя доубива Лулчева.

След като умъртвили жертвата си, двете убийци се погрижили да заличат всички удари, които биха ги уличили. Те разтворили чекмеджетата, разхвърлили дрехите от гардероба, отворили касетката и пръснали няколко сребърни лева. Въобще, създали обстановка, от която се предполага, че убийството е извършено за грабеж.

Взели всички предохранителни мерки, Малина и майка й, познавайки добре обстановката, се измъкнали, незабелязани от никого, през избата.

В неделя сутринта Малина отишла в дома на Лулчева и започнала да звъни, за да я видят съседите. След като звънила продължително, Тимева влязла през задния вход. Още с влизането си в стаята при убитата, тя разтворила прозореца и започнала да вика за помощ, понеже станало убийство.

Съседът г-н д-р Георгиев веднага се явил и констатирал смъртта. Полицията е била веднага уведомена, но първоначално никой не се съмнявал, че убийца може да бъде Тимева

При огледа в къщата на Лулчева е бил намерен един венчален портрет, на който Лулчева е била снета с огърлица. Тази огърлица липсвала. Полицията най-напред се заема да открие откраднатите скъпоценности. И действително, тя се добира до следите на Тимева, която, както писахме по-горе, посредством един бижутер е продала огърлицата на един търговец.

Пред неопровержимите доказателства Тимева и майка й направили пълни самопризнания.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ