НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

5. УЧИТЕЛЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ

ДОБРОТО ВИНО: Беседа от Учителя, държана на 4 VIII.1918 г., София. - В: Дали може: [Неделни] беседи от Учителя. София, 1942, стр. 119 ÷ 120. ТОМ 21
Алтернативен линк

5. УЧИТЕЛЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ

ДОБРОТО ВИНО: Беседа от Учителя, държана на 4 VIII.1918 г., София. - В: Дали може:

[Неделни] беседи от Учителя. София, 1942, стр. 119 ÷ 120.Прочетете 20. и 21. глава от Откровението*, да видите какво Господ готви за човечеството. Сега аз проповядвам на българите, защото Бог е решил да ги благослови. Всички ще се подобрят, ще станат добри хора. Всички свещеници, проповедници, учители, майки и бащи ще проявят доброто в себе си и ще говорят на един език. Господ казва: България ще бъде благословена! Времето ще покаже истина ли говоря или не. Всички ще бъдете носители на новото учение по света. Така е решил Бог, а каквото Той решава, не се разваля. Не се обезсърчавайте и бъдете благодарни за това, което Бог ви е дал. Всяка година Той ще ви дава все повече и повече. Той ще ви дава от новото вино, от което няма да се опивате. - Какво ще стане с България? - За България иде голямо добро, което всички трябва да приемат доброволно. Ако не го приемат доброволно, насила ще го приемат, но Бог няма да отмени решението Си. Какво правят майките със своенравните си деца? За да приемат благото, доброто, което им дават, те ги набиват.

Идете сега по домовете си и носете новото учение навсякъде. Когато не сте доволни от себе си, не казвайте, че сте лоши, но кажете: „Изпразних сърцето си, за да стана по-добър; изпразних главата си, за да внеса в нея новото и да поумнея.” Така трябва да постъпва всеки, който отива на сватба. Той ще бъде облечен с нови и чисти дрехи. Каже ли някой, че е стар, той е на път за подмладяване; каже ли някой, че е млад, той е на път за възмъжаване. Бог е решил старите да подмлади, а младите - да направи умни и добри.

И тъй, питали ви някой в какво се заключава новото учение, ще отговорите: Новото учение има за цел да превръща водата в добро вино, което никога не ферментира. Какво означава думата
„вино”? Буквата „В” означава съединяване на човешката душа с Бога. Буквата „И” означава слизане на човека към страдащите, за да им помогне и после пак да възлезе към Бога. Буквата „Н” означава примиряване с противоречията в живота. Буквата „О” означава използуване на Божествените условия, които са вложени в човека.


* Според Учителя Дънов 20, глава се отнася за XX век и за отваряне на Школата Му – 1922 ÷ 1944 г. Вж. глава 20., ст. 4. Отнася се за Първата световна война (1914 ÷ 1918 г.) и Втората световна война (1939 ÷ 1945 г.) (бел. на съставителя на „Изгревът” Вергилий Кръстев).


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДАНАГОРЕ