НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

6. ИЗХОД (г. III, бр. 2, 21.І.1931 г.)

ТОМ 21
Алтернативен линк



6. ИЗХОД (г. III, бр. 2, 21.І.1931 г.)


(В. „Ратник на свободата”, г. III, бр. 2, 21.І.1931 г., София, стр. 1)



Андро Лулчев


Родната ни земя е изправена пред страшни дни. Това се констатира вече от всички. Но до вчера, когато надавахме вик за опомняне, за помирение, та с общи усилия да изградим редна стреха, да излекуваме раните, нанесени от неразумни синове, ний бяхме обвинявани, че сме били големи песимисти, а от някой - че дори не сме и българи. Но трябваше само пет години да минат, за да се убедят и Цар, и министри, и деспоти, и народ, че ний бяхме правилно предвидели, че сме изправени пред страшни, пълни с неизвестности дни. И сега търсят изход от това положение и Цар, и министри, и народни представители, и хората на народа...

При поднасяне на отговора на Тронното слово представителите на опозицията изложиха на Държавния глава тяхното положение на народа и изненадите, които биха дошли евентуално, ако Сговорът не отстъпи властта на тях.

Държавният глава, схващайки тежкото положение на народа, този път отдели повече от друг път време, за да приеме и представителите на „народа”. Почти цялата опозиция, с малко изключение, говори, убеждава Държавния глава, че Сговорът трябва да си върви, защото той е злото на България и да дойде нова власт, т. е. те да образуват „нов кабинет”, и след това всичко ще се
„оправи”. Първият министър на България, според вестниците, е говорил и убеждавал Държавния глава, че кризата не е само в България, а в цял свят, и че на народа му трябва труд, икономии, а не
„нова власт”.


Ний при туй положение не знаем кого да вярваме. Ако повярваме опозицията, че като си отиде Сговорът и дойдат те, ще оправят България, то значи да не вярваме министрите на България. Ако ли пък не вярваме сегашните министри, то значи да не вярваме вчерашните, а може би утрешни министри!...

При така създаденото положение на фактите, налага ни се да си теглим заключението: или министрите, или опозицията не говорят истината. Ний няма да бъдем съдници техни, но ний само констатираме фактите. Едно е безспорно - че народът е изправен пред страшни дни, но още по- безспорен факт е, че нито Сговорът има сила да помогне на народа ни, нито опозицията. Ако Сговорът имаше сила да помогне на народа, то той в продължение на седем години има пълната възможност да стори това.

Колкото се отнася, че опозицията е в сила да намери изход от днешното безизходно положение на народа, и това е едно фалшиво твърдение.

Преди 7 години не ни ли управляваха днешните опозиционери? Преди 10 години не ни ли управляваха днешните опозиционери, преди 12, 15, 20 и т. н., и ако имаха сили, не биха ли помогнали на народа? Тогава - при много по-леки външни условия. Не говори ли така винаги опозицията, че като дойде на власт, ще „оправи всичко” и това не ли само „стани ти, за да седна аз”, върховният мотив на това красноречие, като държавният глава или „щастието” - да изтърпи?

Не са ли тези всички пазарлъци за сметка на бедния народ и от освобождението ни досега нали все
„помагаха” на този народ - а народът остана да живее в колиби и гази кал до коляно, яде сух, черен хляб, често мокрен с горчиви сълзи, а в София изникнаха на 2 ÷ 3 ÷ 5 етажни къщи, палатите на бивши и настоящи министри от „икономийки от заплатата” и. на всеки ъгъл - банка, в която участвуват с капиталите си бивши и настоящи министри, депутати. Някога бедните ни плащаха данък с пари; ока захар е била 15 пари, бащите ни плащаха с грошове, ока захар - грош и министри, депутати пеш ходили, 5 гроша получаваха на ден.. А днес ний плащаме с хилядарки и 25 гроша ока хляб ядем и министри, народни представители, секретари от автомобили не слизат и все за народа разправят и от негово име говорят, а народът от работа, труд и данъци глава не може да вдигне и от зле върви на по-зле. Всички, когато са били в опозиция, са твърдели, че като дойдат те там горе, ще помогнат на народа... Да, ще оправят сметките си, помогнат на себе си, а за народа - да плаща данъци, съдене, затвор, убийства, З.З.Д. [Закон за защита на държавата], „опит за бягство”, изчезнал безследно и пр., а за благодетелите му - власт, автомобили, къщи - палати, банки, луди пари, пилени из странство.


Всички тези изнесени факти не говорятли, че сили няма ни в управляющите, ни в опозицията да помогнат и намерят изход от днешното положение на народа? Нямат те сили, защото нито бившите министри, народни представители, кметове, околийски началници, нито сегашните такива са служили на народа, а са си служили с народа и услужвали на партията и себе си.

Ний, ратниците на свободата, казваме: за да се намери изход за днешното положение, евентуално за утрешното не трябва на народа нова власт от хора, които 61 година досега ни все управляваха по 2 ÷ 3 пъти и все „помагали” на народа и докарваха народни катастрофи, за които народът скъпо плаща с кръвта си, а те - управляющите, хитро си потриваха ръцете и играеха на „Кой ти е виновен?”, „Стани ти, да седна аз”, „предатели и спасители”.

Нови хора, нови методи, нови пътища и бързи реформи, вярно и честно служене народа, а не служене с народа. Ето изхода.

Народът да се откъсне от политическите циркове, да изостави политическите акробати. Да престане да чака министри, депутати и пр. да му оправят селските работи, а да си възвърнат вярата, че те сами, както нявга в турско време, когато сме нямали министри, депутати, кадии, владици, сами си уреждаха всички работи, така и сега могат да си свършат работите пак сами.

Държавният глава да вземе другарката си и да иде сред народа - но не „народ”, докаран за зрелища, а истинският, измъчен народ, измъчен народ от колиби, села и градове, с тях без да поприказва, без да има адвокати, „народни представители” (??) и стражари - и народът, истинският народ, ще му каже истината повече от всички тези, които сега, в тези дни, ще заблуждават, икономисват (фактите), ще го възхваляват, а утре, като се обърне, не дай Боже, каруцата, както в миналото, ще се бият в гърди и разправят кой какво Му е казал и кой го е изгонил. Пред нас е историята и в нея имаме два случаи, когато нашите политици при неуспехи са хвърляли вината от себе си върху широките гърбове на княз Батенберг и цар Фердинанд; които, при тяхното обществено положение, не можаха да се защищават и казаха истината, която, трябва да признаем, е много горчива за нашите политици, Ний в тези за всички трудни дни казваме истината такава, каквато си е, макар да не се хареса на мнозина, но за нас е по-важно да се каже истината.

Нека бъдем добре разбрани поне сега от тия, които са по върховете, защото грозни облаци се вият над Родната ни земя.

А на народа ние казваме: престанете да наливате вода в мелниците - и те ще спрат!


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ