НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

88. ОБЩЕСТВЕНОТО ЗЛО (бр. 25, 14.VІІ.1930 г.)

ТОМ 21
Алтернативен линк

88. ОБЩЕСТВЕНОТО ЗЛО (бр. 25, 14.VІІ.1930 г.)


(В. „Ратник на свободата”, бр. 25, 14.VІІ.1930 г., София, стр. 1)



Нашата страна е идеално красива. Небето било щедро към земята ни, която се радва на умерен климат, на една разнообразна флора и фауна. Ние сме трудолюбив и пестелив народ и умеем да асимилираме всички придобивки на културата и цивилизацията. Разполагаме и с интелигентни сили, които са нашата гордост.

Но какво да правим с навъдилото се мошеничество, апашлъка, развратничество, разбойничество, убийства и пр., и пр. това обществено зло, което е дело на една шепа дегенерирани елементи, които се занимават само с вършене на злини. Как да отстраним този тежък товар от обществото?

За да се премахне това социално зло, трябва да се знае къде са скривалищата на тези професионални злодеи. Да обвиняваме полицията, че не може да ги издири и залови, не е право, понеже тя ги знае и познава, те не са в Балкана, а се крият в големите градове и предимно в столицата. Полицията и да залови мошениците и лъжците, те ще бъдат оправдани и освободени от съдиите, понеже пък последните няма по кой закон да ги съдят. Помощниците на съдиите - адвокатите, болшинството от тях защищават изнудвачите, макар и да виждат, че техните доверители са виновати. И за пари някои адвокати изопачават истината, с което доказват, че и защитниците и доверители са мошеници и вагабонти. И в народа остава убеждението, че имаш ли пари, ти винаги ще бъдеш прав!?

А като надникне човек още по-дълбоко, ще види, че нашият законодател, когато е създавал някой наказателен закон, винаги се е страхувал да не изпита сладостта му върху себе си, понеже и неговата съвест не е чиста и неговата душа не е спокойна, защото и той, за да стане депутат и се докопа до властта, си е послужил с лъжи и измами. Казвам за народните избраници, че са лъжци, защото действително лъжат народа. И ако те милееха за своите избиратели, щяха да създават закони, с които да отърват обществото от тези паразити, а не да създават закони, с които да защищават престъпленията - т. е. ето източника на общественото зло.

Ние, „Ратниците на Свободата” казваме: да се премахне това обществено зло, народът трябва най-после да разбере, да не слуша вече сладките приказки на партизаните, старите пътища на партизанщината, политическите акробати и създадените от тях закони и закончета - плод на фарисейщината, омразата, заблудата и пр., и пр., да се изхвърли и изчисти коренно всичко гнило и на това място да се поставят хора, които да имат за основа Христовия закон, т. е. „прави това, което искаш и на теб да го правят”. Нека да създадем закони, с които да предотвратяваме злото - да третираме еднакво престъпника мошеник с престъпника убиец; защото от малкото престъпление се отива към по-голямото. Адвокатите трябва да поучават и разубеждават своите доверители от вършене на злини, а не да ги защищават и насърчават към престъпността, като с това си създават повече работа и печелене на пари.

Нека да създадем любов и разбирателство между хората, а не както е сега - надпреварване към забогатяване и алчност за пари.

Събудете се, братя, време е вече да приложим идеите на „Ратниците на Свободата”, да се обичаме един друг като рождени братя.


Гълъбов



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ