НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

(132) Няколко въпроса, които заслужават внимание (За царя)

ТОМ 20
Алтернативен линк

(132) Няколко въпроса, които заслужават внимание (За царя)


1. Въпросът за цените на земледелските произведения и фабричните или занаятчийските.

Така например вълната се купува 62 лева, а преждите се продават на същите селяни 3, 4, 5, 6 и повече пъти по-скъпо!

Една кожа телешка се взима от селянина за около  примерно 350 лв. От нея стават най-малко десетина цървули, а за един  чифт му се искат на черната борса (а бяла борса няма!) най-малко 300  лв.!

Има и др. подобни.

2. В нас има три вида произведения, които подлежат на оценяване:

1. Местните произведения.

2. Внесените от странство.

3. Произведените от тях

- или само от местни материали,

- или само от материали внесени,

- или от смесени материали.

За да престане всекидневната игра с цените на всичко, предстои да се определят

- твърдо, категорично цените на местните продукти и материали;

- периодически - цените на внасяните материали (срокът да бъде поне и за двата случая за 6 месеца, ако не може за една година).

Всичките тези цени ще се публикуват за даден срок  в Държавен вестник и ще бъдат задължително във всеки магазин, който  продава на ръка, за проверка.

Определя се за всички продукции (производни от първични материали) определена печалба,  която ще бъде: а) за ангросиста с производствените разноски; б) за  ангросист без производствени разноски; в) за посредник; г) за детайлист.

Тези печалби ще бъдат точно фиксирани в проценти и  обявени тоже в Държавен вестник. Всяка сума, взета над тези определени  проценти, се смята за саботаж и води след себе си конфискувание на  всичкото имотно състояние и затвор най-малко десет години. Печалбите си  ги изчислява всеки търговец за себе си, като пази да не надмине  определения коефициент (процент), а проверката може да стане от който и  да е купувач или агент, комисар, полицай и пр.

Всеки, който открие подобно злоупотребление с цените, взема 20% от конфискувания имот и даже ако е съучастник, не се наказва.

По този начин ще се фиксира печалбата и  увеличението ще отива в производителя, а сега взимат посредниците  лъвския пай, като в някои браншове това стига до печалби, които чудят и  самите търговци, които се отдумват, че държавата им ги давала...  (справка - речта на Хайдудов, плевенски народен представител, който  чистосърдечно признал тия печалби и ги нарекъл обир на населението).

Въпросът с въглищата е срамен, 40 километра от мината, хората са платили преди 8 месеца и нямат въглища!

С плана «Мусман» се правят срамни търговии, на  които трябва да се тури край. Изнудват много хора, като им сочат разни  скици и пр.

С електричеството също има много лоша игра, и то с  най-бедните квартали. В София плащат 5 и 2 лева, а в покрайнините - по  7-8 и повече и по 3-4 лв. за отопление, като че ли това са два различни  града...

Бесят се хора за намерения само да саботират, а  се оставят живи и незасегнати хора, които фактически крадат и саботират  милиони. Това значи да се яде капиталът...


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ