НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

(112) Среща с Царя на 26.I.1941 г. от 8 и 30 до 10 и 10 ч във Враня

ТОМ 20
Алтернативен линк

(112) Среща с Царя на 26.I.1941 г.

от 8 и 30 до 10 и 10 ч във Враня



Преди това се срещах с Учителя, който ми каза между другото:

- Три пъти да мери, един път да крои царят и  добре да внимава, да не би да направи нещо, което да скара Германия с  Русия, защото тогава ще бъде лошо и за тях, и за нас!606

Царят ме чакаше, сам отвори вратата откъм  градината. Видя ми се малко изтощен. Каза ми, че миналата вечер бил до  12 часа и след мен ще приема фон Твардовски.607 Разправи ми за разговора си с полковник Донован608,  пратеника на Рузвелт. Той му казал, че смята Англия за щита на Америка и  че ще воюват! Царят казал, че това най-малко чакал да чуе сега от него,  че ако това стане, в света ще дойде анархията (записвам разговора  накратко, а той е траял около час и половина). Донован му е казал, че  ние сме на много важно място, че държим ключа на Балканите и ще бъдем  отговорни за последиците на това, което има да стане. Царят му казал, че  това, което ще стане, не знае, но това, което е станало, знае и върху  него може да говори - и е говорил много хубаво и свободно; аз само  отчасти ще предам, каквото си спомня и както си спомня, а не както е  било:

- Вярно е, че ние сме ключ, обаче тоя ключ го не  държим ние. Че сме добър народ, е така, но нашето положение зависи, че  сме тук, от Провидението. И странно е, че ние, които от толкова години  държим за мира и го запазихме за нас, на нас се държи сметка и за  най-малкото мърдане, когато нашите съседи правят всевъзможни промени и  измени - на тях не се държи никаква сметка и утре, ако седнат на  зелената маса, пак нас изкарват виновни - ние, които повярвахме на  демокрациите, плащахме си най-честно, бяхме най-ревностни членове на  Обществото на народите и пр., пр. И сега - пак също. И ако това  е правдата, която чакаме, тогава в света ще дойде непременно анархията.  Може би ние няма да бъдем живи, но тя ще дойде. Защото аз още в 1936  година казах на английския министър-председател Макдонапд: «Дайте на  германците колониите, за да имат с какво да се занимават, това са 70  милиона Народ, не може да стоят и умират.» Той се съгласи с мене, но не  можа да го прокара.609 Като знаех, че все ние изглежда че  ставаме криви, като исках да защитя мира, аз още в 1938 г. тръгнах да  обикалям и да хлопам за тоя мир. Срещах се с всички държавни глави и  колкото и да бях малък, се мъчех да сторя нещо за мира. Това докара до  срещата в Мюнхен, след което немного последва и обратът за война.610  Досега мойто отечество е правило всичко, което е било възможно, да  запази тоя мир. И аз само съжалявам, че вие, които сте най-голямата  държава, вместо да станете арбитър и опомните тия влудени народи, вие  сами искате да се намесите във войната и по тоя начин [да] докарате  световната анархия. Аз мислех и се надявах да чуя апостол на мира.

- Прави сте - казал Донован, - но ако сега  дойдете в Америка и говорите така, ще Ви сметнат за луд - толкова много  са се изменили нещата.

- Само можем да съжаляваме.

Той похвалил гърците и решил, че трябва да им се помага и че щяло да бъде лошо, ако ние сме пропуснели германците.

Казах му, че Америка засега блъфира, тя няма  възможността поне до една година да строи нещо. Но че много по-опасно е  положението ни откъм Русия, която се счита пренебрегната, и че ще трябва  всичко да се направи, за да не се скарат те с Германия, от което ще  стане нещо много лошо.

- Та това иска и Англия - каза царят.

- Именно - понеже те не могат да се разберат за  проливите, защото изглежда, че Русия ги иска за себе си, а Германия ги  държи за разменна монета с Англия, то винаги може да последва нещо - още  повече, че опровержението, което последва [от] русите за минаването на  германците, приличаше на ръмжене.

- Да - съгласи се царят.

Казах му непременно да се държи Русия в течение, за да не ги пренебрегваме. Той ми каза, че техният аташе Лунин611  казал нещо грубо по адреса на България. Въпреки всичко почна той да  търси формулата на това съобщение, че преди да сме влезли в пакта още, и  германците искат от нас някои неща. Каза ми, че комисията от Бойдев,  Попов и ... се върнали, като връчили на германския генерал нашите  искания. Те съобщили, че в Букурещ било ужасно, че в Маджарско и Румъния  германците си правили каквото искали и че тъй мислили и да нахлуят и в  България. Засега нямаме отговор. Германците смятали въпрос на престиж за  Оста и затова трябвало да се намесят, за да спасят Италия...  Поприказвахме доста на тая тема - за сватовете, на които им върви  рачешки... Настоях да се внимава на Русия и [да се] стори нещо за  умиротво-ряването й, като се прати един човек с търговската комисия, да  стори нещо. Царят обеща, но докато му говорех за разговора, който бях  имал с хора, пратени от руската легация, лицето му беше мрачно и  сериозно.

Минахме на вътрешните работи. Говорих му за някои  неправди с работниците и той се съгласи веднага да се поправят. Остана  да му ги дам писмено и подробно. Казах му, че законът за евреите като  проект беше много несправедлив, а като закон са го направили крайно  жесток.

- Ами нали затова го оставихме да бъде прилаган с правилник.

- Не зная, но това е нещо ужасно и само вреда от  него може да има. Същото е и с гражданската мобилизация. Това е една  проказа, на която «ползата» после ще разберете.

Също говорихме за смяната на Даскалов с Михов и  X. Пет[ков] с Маков от Плевен. Накрая говорихме и за Стефан Софийски,  който говорил на Домбрович, че бил и пр. и за другите владици -  най-големи мръсотии..., че Кирил Пловдивският612 си имал  писарка, че Варненският бил педераст и пр. хубости, та Груев казал на  царя, че ще си тури вече на ъгъла на картичката: «изповедник на  владици». И себе си не пожалил Стефан, като казал, че някога бил човек, а  сега са уж свети, а то - търбуси, и пр. хубости...

Говорихме също и за Луков - да му се даде власт,  но казах, че по-добре е Кимон, който е работен човек и няма да му прави  мизерии и пр. Царят беше по-спокоен, отколкото обикновено, и сам ми  каза, че сега нямал оная тревога, която имал отпреди в 1941 година...  Подробности не записвам. Но царят е говорил много разумно на Донован и  се мъчил да го убеди да не ни държат отговорни. Че сме ключ, това ние го  слушаме от 60 години и от англичани, и от руси, и от германци, и [от]  френци - и това е така, но не ние държим и разполагаме с тоя ключ...


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ