НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

(108) Разговор с Учителя на 25.ХII.1940 г. (109) Препоръки (За Царя)

ТОМ 20
Алтернативен линк

(108) Разговор с Учителя на 25.ХII.1940 г.


Записах само някои части от разговора, и то  откъслечно. Говорих и за икономическото положение на държавата и пр. Той  беше казал да отида и, предполагам, че беше за уволнението на Методи от  Багрянов, но понеже той не ми заприказва, и аз не отворих дума за това.593

Приказвахме за закона за евреите и сектите. Учителят каза:

- Разумни и справедливи да бъдат със закона.  Царят да се забави, да го не санкционира веднага. Разправят, че сега  англичани, като хванат германци авиатори, преливат им еврейска кръв.  Сега, понеже иде законът за възмездието, те повече гонят евреите. Но  евреите избавиха ли се от закона на Божествената справедливост?

Не взимай никаква страна (това - за мен), никой не знае плановете на Русия. Ако Русия не вземе Дарданелите, и България не може да вземе Мидия-Енос.594  Англичаните ще дадат Дарданелите. Англия ще види, че славянството е  най-малкият й враг. Духът на Германия е жесток - никакво писмо не може  да дойде от Германия. Германците ще търсят път на споразумение. Русите  сега се приготовляват. Те видяха какво им липсва. Като отслабнат  големите, ще минат на компромис и малките народи ще бъдат по-добре.  Българите да бъдат последните, които ще гонят евреите.595 Българските евреи в... да ги не... Нека се приложи законът в най-малката си форма - има смекчающи условия и в природата.

Запитах го за Америка.

- Ако войната не върви, ще дойде финансовата  криза в Америка. Америка дои Англия използва я. Англия минава страшно  изпитание. Съзнанието на народа ще се повдигне. Българите няма какво да  влизат в техните...

Като му обърнах внимание на дезорганизацията, той каза:

- Германците си имат свой план, като в Румъния -  да станат необходими после като организатори. Англия предлага на Русия, и  Германия предлага. Бият се и преговарят, и си предлагат, и се  заплашват. Политическа престрелка правят всички.

Когато му заговорих за това, че някога не съм  разбирал как хората не са приели Христа, а сега ги виждам, че всеки си е  зает със своето и много малко мислят за Божественото, тогава той ми  каза:

- Организмът не е здрав и затова не може да се  ползува от хубава храна, защото сега не търси Божественото, а се храни с  човешкото... от Невидимия свят. Целият свят е обсаден сега от  Невидимите.596 Зависи... да направи хубава работа. Турция  сега кротува, всички държави са сега заети и ние сме свободни. Врагове  искат да тикнат сърби и българи във фалшива насока.597



(109) Препоръки (За Царя)*


Да се забави по възможност санкционирането на Закона за защита на нацията.

Българите трябва да бъдат последните, които ще гонят евреите.

Внимание на отношенията ни със сърбите.

Всички народи са по-притиснати сега, отколкото  сме ние. Тая наша свобода трябва да се употреби за вътрешно  организиране, меко и без крути и насилнически мерки.

Преговори и предложения се правят на Русия и от  Германия, и от Англия за сметка на трети. Ние трябва да стоим по  възможност настрана от тия лагери. Повече българофилство!

За България иде хубаво бъдеще при условие, че ще се използуват разумно случаите, които Провидението ще ни даде.

[подпис:] Любомир Лулчев

София - Изгрев

27.ХII.1940 г.

_____________________
* Забележката в скоби е написана на ръка от Любомир Лулчев в горния ляв ъгъл на листа. (бел. М.И.)


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ