НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

(103) Среща с Царя на 29.XI.1940 г. в Стоянови, от 8 и 20 ч до 10 и 20 ч

ТОМ 20
Алтернативен линк

(103) Среща с Царя на 29.XI.1940 г. в Стоянови,

от 8 и 20 ч до 10 и 20 ч


Бях в Чамкория и мислех да отивам на Мусала,  когато ме извикаха, и се върнах на 28-и вечерта, а на сутринта отидох да  се видим. Преди това бях при Учителя и той ми каза няколко думи, които  не си записах и сега забравих. Но най-главната мисъл бе, че на  българския народ сега не трябва сила - той си я има, - а трябва  разумност и справедливост.575

Царят дойде веднага, току-що бях влязъл, и  веднага седнахме на разговор. Той бе по-жив и по-енергичен, кракът пт не  беше го стегнал. Виждал беше се с някакъв германски специалист -  професор, който му обяснил, че от настроението се образуват и  кристалите, от които идат болките, и сега си турил една котешка кожа и  взимал салицил и както аз бях го посъветвал - ядял тикви и сега се  чувствал по-добре.

Започнахме разговора след това за отиването му  при Хитлер, защото не бях се виждал след завръщането му. Как е станало  пътуванието и разговорът, който е траял близо четири часа, той ми  разправи доста подробно, като за някои работи ме задължи да не казвам  никому, затова няма и да ги записвам, а другото само ще скицирам,  доколкото може да си го спомня, че моята памет не е особено силна.

Хитлер е бил мек, сърдечен, внимателен, Рибентроп - напротив, «зазнался»*,  държал се с Попов доста натискателно - поизпотил го да влезе в Тройния  съюз... Хитлер е говорил за своите планове и между другото е казал, че с  Молотов са се разбрали, че те от Бал[канския] полуостров ще взимат  материали, но че не искат там да отиват, и аз казах, и царят потвърди,  че и той има впечатление, че с това Хитлер си е дал картата на Молотов.

- Да, той като австриец е по-откровен и доверчив - каза царят.

И аз мисля, че се е изказал.

- Още повече, имайте предвид - казах му, - че  Русия със своите 200 милиона народ и със своята болшевишка идеология  няма да отстъпят първенството на едно недоносче идейно като  националсоциализма, да урежда света. Те правят всичко да затъне Германия  по-дълбоко, за да може те да диктуват после. Самият факт, че те правят  отделно и различно предложение от Русия, показва, че те действуват всеки  за своята сметка - кой каквато риба хване.576 Затова и Хитлер иска да свърши войната с една неизхабена армия от 4 милиона души, да я има готова за всеки случай.

- Да, и моето впечатление е такова - каза царят и продължи.

Накратко, индиректно Хитлер го е запитал защо не  влезем в пакта и царят е развил отлично тезата си, че България като  неутрална по-добре задържа 24 турски и 7 гръцки дивизии, отколкото ако  почне война невъоръжена, па даже и въоръжена, след толкова нещастни  войни, когато народът ни не ще война, още повече когато видя, че и без  война си взе Добруджа. Хитлер му дал да разбере, че и той иска да запази  нашия народ и че не би искал да навлиза във война в тоя край, но че ако  му се наложи, може да мине през нас, но няма да остане тука, а ще  остави всичко на България.577

Царят му казал, че има смисъл да влезе в тоя  тристранен пакт, но ако е за мир - а странно е, че го канят за мир, а  Италия отваря война.

Тогава Хитлер казал, че и него не питали по тоя повод.

Тогава царят му казал и за писмото на Мусолини,  което получил по-рано и за което Хитлер също не знаел... Царят казал, че  не се е съгласил на неговото предложение, а също обърнал внимание на  Хитлер да не почва война късна есен по тия места, защото Балканът си има  свои особености и може да загази, както загазихме ний през 1912 година,  когато нашата армия имаше ненадминат устрем, но стигна до калта на  Чаталджа и затъна там; че в 1915 година в Македония с Макензен и в 1918  година с фон Щолц стана същото и прочее...578

Хитлер е слушал внимателно. Говорил му е за своите световни планове.

Тогава аз му казах, че да се оправя светът не е  работа на човеци - тя е Божествена работа, и че Хитлер, който по-рано  казваше, че националсоциализмът не е за  износ, сега иска да го налага на света. Но че това е естествен ход на  нещата. Винаги една идея започва с личното - но него имат и животните;  после минава през националната форма, но силата на идеята е в нейната  универсална форма. Там е силата на християнството. Та, Хитлер там ще  зага-зи, ако не тури в основата една справедливост, която да засяга  еднакво и тия, които влизат в тоя пакт, и които не влизат -  справедливостта трябва да засяга всички хора, тогава е силна и пр.

Каза ми между другото, че Хитлер пожелал пак да  се видят и че би искал да дойде и у нас, но за да не се претьлкува нещо -  той може да дойде до края на държавата и царят да прескочи пак да се  видя. Това той ми каза по повод на мойто настояване, че Хитлер в душата  си иска мир, за да закрепи режима си и да се справи с новите  препятствия. Тогава Царят ми каза, че и той му говорил, че иска това, но  казал, че тия, лудите в Лондон, не щат, че Чембърлейн - или Чърчил -  бил луд човек, че дядо му умрял в лудница (или баща му, забравих) и  прочее.

Тогава аз му казах защо не пише пак едно писмо на  Хитлер и на английския цар, да им изтъкне, че никой няма полза от тая  съсипия, че отиват толкова хора напразно, че толкова средства отиват, че  с половината може да се създаде благосъстоянието на всички хора, че  най-после ето, иде Рождество Христово, нека се опомнят малко и дадат мир  на човеците, спокойствие на Европа.

- Бъди смел! - му казвам. Мирът е нещо Божествено  и Той ще ти помага. Защо да не направиш опит да спасиш хиляди живота?  Най-после, всеки трябва да направи едно усилие в това направление. Бог  ще ти помогне.

- Да, това няма да бъде лошо - ми каза царят и тогава ми каза, че Хитлер искал пак да се видят.

- Толкова по-добре. Пиши му по-рано, а ако имаш  някакъв отговор от Англия, може и да се видите... - и прочее, на тая  тема му говорих доста и той се съгласи да опита.

После минахме вече на предложенията на русите, които донесъл Собо-лев.579  Най-напред го приел Филов, за да има една ориентация приблизителна. Той  му прочел 12 точки, но не му ги дал. После се видял и с царя, прочел ги  и нему. Царят поискал да ги проучи, като преди това възразил доста  добре и на тях. Каза ми, че тоя бил инженер и доста интелигентен, но си  държал устата -наплашени хора. Хитлер казал, че Молотов бил доста  разбран човек и че имал възможност да си поговори повече, и че бил  компетентен и пр.

В главни точки предложеното [е било] повторение  на това, което било предложено през юли 1939 година за двустранен пакт,  според който се иска да се сключи между България и Русия, като тя ни  подпомогне със средства и материали, дава ни Западна Тракия - да си я  вземем, и понеже Турция имала агресивни намерения, то - и Източна  Тракия. Ако били заплашени реално интересите на Русия, България на  Проливите - България да се намеси. Има обещание, че във вътрешния ред  няма да се бъркат на България - това за мене, за утешение, каза ми  царят, и че ако ние сме в намерение да влизаме в Тристранния пакт,  препятствие няма, защото и Русия можела би да влезе там.

Казвам му: това е въдица, да вадим ние  кестени[те]; факт [е], че Русия и Германия не са на един акъл по въпроса  за нас; че не става нито дума за Западните покрайнини, а това показва,  че те работят и със сърбите в това направление, и най-после, като  мислят, че може да го кажем на германците, турили са и това, че и те ще  влязат в Тройния пакт, за да ги насърчат да вървят да си чупят по-скоро  главата в Англия... за насърчение... Царят им възразил, като защитил  тезата си, че ние имаме национални идеали, но че искаме да ги постигнем с  мир, както вече стана с Добруджа, както направи и тая силна и голяма  държава Русия, още повече, че ние не сме въоръжени и главно, че  изкарахме три нещастни войни и че народът не иска да воюва, и като взе  Добруджа и пр. - «Но във всеки случай, да проучим въпросите, дайте ни  един препис.» - Преписът бил даден. Но в туй време турците, които  получили уверения от Ив. Попов, че Папен не носи война, а мир, и което  се потвърдило, направили едно съседско положение в смисъл не може ли да  се разберем ние помежду си? Политически ний сме на два полюса, но  географически сме на едно място и защо да разваляме съседстването заради  тяхната политика? Нека да се държим едни други в течение на работите, а  отвън да се перим всеки според работата си.

- Това - казва царят - аз вече го знаех и когато ми говореха за турската агресивн[ост], мълчах, защото знаех как е работата.

Прочете ми после проектодоговора на руското  предложение. То казваше, че България не е престанала да се отнася с  уважение към Русия и когато са ни канили френци и англичани да отиваме  да се бием, сме отказали - 1918 година против Деникин, че искаме мир и  чрез мира да постигнем идеалите си; че нямаме, понеже сме много малки,  интереси към Проливите, че се много радваме, че и Русия ще влезе в  Тристранния пакт и пр. ... в тоя дух.

- Колко е хубаво, като избрахме една дума - «мир», за ръководство и сега навсякъде ни е отворено - каза царят.

- Да, защото е Божествена дума, тя е бъдещето на  света. Още по-добре ще е, ако и за вътрешната политика се даде един  основен тон, например «правда» - и се заставят полека и внимателно да  влязат в тоя път. Не може да става и вътрешната политика без  ръководство, факт е, че нашата интелигенция е вече купена и отива с  Германия и че народът е с Русия.580 Тия два фактора не са се  разбрали помежду си, и слава Богу, защото ще стане на наша сметка... Ние  хората светци не може да направим, но както казва Учителят, и дяволът  трябва да се впрегне да оре. Повече от всичко трябва да бъдем  българофили -да направим всичко да съгласуваме усилията на тия вътре -  народ и интелигенция, да се запази мирът и единство[то] без излишни  тревоги и сътресения. Ето, Румъния изживява това, което ний имахме преди  20 години. Сега трябва да се вложи повечко правда и да се постигнат  хубави резултати. Един народ като нашия, който за едно разиграване с  това затъмнение показа, че може да слуша и да се подчинява на  нареждания, колко повече ще стори съзнателно това, когато се отнася до  храната му, до облеклата и пр. Трябва да се съберем нарочно и за това  пак на една конференция специално за вътрешната политика. Инак ще стават  излишни сътресения и измъчвания на народа ни - а може без тях.

Царят се съгласи на това, като каза:

- Нека само да поотминат тия вълни, че ни заливат  една след друга, пък ще турим едно мото и за вътрешната политика, та да  тръгне, само не зная какво - а после и двамата извикахме едновременно:

- Правдата! - и се засмяхме. - Ще стане, щом и двама го казахме - почти едновременно пак рекохме, стискайки си ръцете.

Той отиде да даде проекта, който бяхме попълнили  тук-там с някоя дума, да го препишат и дадат на Попов да го внесе в  Министерския съвет и след това да го връчат на русите. Според данните,  които има царят, а днес и на мен ми казаха, че това предложение на Русия  било пръснато из Ючбунар581, та с това още повече се улесни  задачата на нашето правителство да не го обвинят, че е нещо издало на  Германия. Както и да е, засега Бог помага.

Спомних си, че царят казал на Хитлер, че чамурия -  «чамур» значи «кал», и в късна есен там, па и из Македония, е  непроходима кал и пр.

Другото, което говорихме, не мога да си спомня, а  има и неща, които обещах да си не спомням... Във всеки случай царят ми  се видя по-бодър и по-самоуверен, чувстващ по-близко помощта, която  съдбата му дава в най-мъчните времена. Дано Бог пази България, народа ни  и него за по-светли дни!

______________
* зазнался (рус.) - възгордял се, подголемял се. (бел. на съставителя на «Изгревът» Вергилий Кръстев)


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ