НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

(82) Писмо от Любомир Лулчев до цар Борис III от 27.VI.1940 г.

ТОМ 20
Алтернативен линк

(82) Писмо от Любомир Лулчев до цар Борис III от 27.VI.1940 г.



Ваше Величество,

1. По сигурни сведения, новият посланик на  Югославия в Москва не е никак разположен към нас. Преди месец и нещо  същият беше посрещнал Недялко Атанасов с думите: «Ще се бием ли пак?»  Бил близък много с военните. В Москва ще трябва да иде човек, който да  може да парира неговите ходове.

2. На много места реколтата ни е компрометирана  от градушки, наводнения и пр. Никак не ще е излишно, ако се вземат  навреме мерки, да не се изнесе повече, отколкото трябва (защото има и  неофициални канали, през които, изглежда, [ще] изтече бобът и олиото...)  Алчните търгаши трябва в тия времена да се третират като национални  врагове и [да] се приложи конфискуване на имотите им - на такива типове  кесията е най-чувствителното място на съзнанието им...

3. Езикът на правителствените комюникета за  стачките бе правен с един маниер, който си имаше мястото преди 20  години, но сега, когато се смятат за държавни строители... При това  имаше и наивни несъобразности - обявяват решението на Министерския  съвет, току-що взето, и казват, че целият народ го одобрявал, като  изпускат из предвид, че всички едва сега го узнават...

Слава Богу, че дойдоха известията от Москва за  седемдневната работна седмица навреме - това подействува като студен душ  на много глави... Но все пак, колкото по-скоро се мине на нормални  отношения, и главно - справедливи, толкова по-добре (справедливи не да  се разбира някак отвлечено, а да се третират и двете страни според  закона и еднакво, защото има станали нехубави работи между работници и  полиция, които може да радват само враговете на България). Прилагам Ви  едно писмо на човек, натоварен от мен да провери. Полицията изглежда, че  не смята работниците за българи... В Пловдив също са били бити  работници. Ако стачките наистина са били малки (според изявленията на  министъра), тогава защо се прави тая мобилизация - то е да се стреля с  топ по муха. Добавката в писмото вдига малко завесата на работите в  общината. И там докога ще търпите станалия вече пословичен кмет?

4. Ако обичате, сторете нещо да се проверят  навреме и внезапно военните материални складове, докато е време. Да не  става нужда утре да се реквизират обуща и дрехи.

5. Радио «София» е погнало наново Георги Бочев  (ул. «Чаталджа» 6) за предаването, което той направи с разрешение на  генерал Бойдев - завели са наново дело (справка № 5555, Паркета*,  София). Грехота е вече да се отнасят така с това даровито момче  дармоедците на Радио «София», които, сами бездарници, не позволяват на  никого да знае повече оттях.

6. Прилагам Ви една бележка, дадена ми от верен  информатор, който е видял с очите си писаното. Може да го проверите  неофициално (защото официално ще прикрият всичко - мошениците в България  сега са синджир марка -подкрепят [се]). Просто се чудят вече хората  накъде ще стигнем с такива отношения!

Много моля да ме извините, че смущавам почивката  Ви, но мисля, че огънят трябва да се ограничава, докато не е взел  размери на пожар.

Прилагам три писма.

С почит: [Подпис:] Любомир Лулчев

27.VI.1940 г., София, Изгрева

____________
* Паркет - от френски: le Parquet - Главната прокуратура. (бел. М.И.)


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ